Filmexport Home Video – Pán a sluha

Společnost Filmexport Home Video ve středu 4. listopadu 2015 chystá další novinku a za 99,- Kč bude ke koupi DVD Pán a sluha. Komedie, ve které exceluje Jindřich Plachta jako sluha gentleman.

Obyčejného úředníka pražské záložny Ladislava Tůmu jednoho dne zasáhla úžasná zpráva, že zdědil jeden a půl milionu korun po bohatém strýci, který žil v Africe. Avšak pod podmínkou, že bude rok zaměstnávat jeho věrného komorníka Vlastimila Chytráčka. Zdá se to jednoduché, ovšem Tůmovi se život obrátí vzhůru nohama.

Tůmova dívka Hana se líbí také zákeřnému Ševčíkovi, kolegovi ze sportovního klubu, a ten se postará, aby byl Tůma z klubu vyloučen pro podezření z profesionalismu. Tůma přijde i o místo v záložně, protože úředník, který má komorníka, musí být určitě defraudant. Ševčík se dozví také o závěti a její podmínce. Když Tůma pod Haniným nátlakem Chytráčka přece jen propustí, Ševčík nabídne svéráznému komorníkovi místo vedoucího ve své žehlírně.

Tůma se však nemíní vzdát. Když zjistí, že musí být rok „v zaměstnaneckém poměru“ s Chytráčkem, stane se učedníkem v žehlírně a tím rovněž plní podmínku závěti. Se svým bývalým komorníkem se spřátelí a dohodne se s ním, že se po roce o dědictví podělí. Chytráček dokonce pomůže Tůmovi, aby získal zpět Hanu, která se s ním kvůli Ševčíkovým intrikám rozešla.

Tato komedie patří ke klenotům 30. let minulého století a je divácky oblíbená i dnes. O nadprůměrnou zábavu se starají Jindřich Plachta s Václavem Tréglem. Ve filmu uvidíte i krásné záběry Prahy a blízkého okolí.

Nenáročnou komedii natočil v roce 1938 režisér Walter Schorsch, autor jediného dalšího filmu, jenž natočil v témže roce – Včera neděle byla. Hlavní roli vytvořil František Krištof-Veselý, oblíbený filmový milovník a tehdy už člen operetního souboru Slovenského národního divadla. Kritika označuje jeho výkon v tomto filmu za nejzdařilejší, jaký kdy před kamerou podal.

Na csfd.cz 73 procent: Optimistická komedie s dominantním a excelujícím Jindřichem Plachtou.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 84 minut

Kinopremiéra v ČR: 30. září 1938

Režie: Walter Schorsch

Asistent režie: Antonín Kubový, Eduard Šimáček

Námět: A. J. Urban

Scénář: A. J. Urban

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: Roman Blahník

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lucernafilm

Hrají: František Krištof-Veselý (úředník záložny a sportovec Ladislav Tůma), Jindřich Plachta (komorník Vlastimil Chytráček), Václav Trégl (krejčí a básník Václav Mourek), Eva Gerová (Hana Karlíková, Tůmova snoubenka), Rudolf Deyl st. (JUDr. Karlík, prezident sportovního klubu), Vítězslav Boček (ing. Josef Ševčík, člen sportovního klubu), Raoul Schránil (sportovec Baloun), František Roland (notář Pazdera), Bedřich Veverka (ředitel záložny Kopecký), František Kreuzmann (pokladní v záložně), Milada Smolíková (Josefa Kadeřábková, Tůmova bytná), Jarmila Beránková (sekretářka notáře Pazdery), Sláva Grossmann (elegán), Jan W. Speerger (opilý zákazník), Fráňa Vajner (nosič), Jaroslav Bráška (zákazník záložny Josef Kebrle), Štefan Munk (novinář), Ladislav Janeček (novinář), Jiří Schreinzer (novinář), Josef Kotalík (kustod klubu), Karel Fořt (člen klubu), Miroslav Kryštof-Kutina (člen klubu), Slávka Doležalová (člen klubu), Vilém Pruner (člen klubu), Eva Prchlíková (členka klubu), Karel Veverka (psychiatr), Antonín Jirsa (ošetřovatel z blázince), Jaroslav Sadílek (zaměstnanec kanalizační služby), František Filipovský (zaměstnanec kanalizační služby), Bolek Prchal (fanda na kopané), Josef Steigl (fanda na kopané), Kamil Běhounek (akordeonista v orchestru), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný