Magic Box – O Kubovi a Stázině

Společnost Magic Box pokračuje ve vydávání večerníčků České televize a v neděli 8. listopadu 2015 nabídne za 149,- Kč další seriál O Kubovi a Stázině. Celovečerní varianta nese název Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni.

Pohádkové vyprávění o ševcovském tovaryši Kubovi z města Jičína, který musel na vojnu až do Vídně.

Dále se bude vyprávět o domýšlivém knížecím správci Kolomajznovi, o vodnících, o samotném císaři pánovi i o Stázině, které tolik slušela červená sukně…

o_kubovi_a_stazine_01

o_kubovi_a_stazine_02

o_kubovi_a_stazine_03

o_kubovi_a_stazine_04

Město Jičín spravuje hrabě s hraběnkou, kteří odjíždí do Vídně k císaři pro vyznamenání. Správa měste je svěřena správci Kolomajznovi. Ten se ihned ujme velení a snaží se o to, aby lidem co nejvíce vzal a sobě co nejvíc přilepšil.

Chce si najít nevěstu a vyhlídne si dívku Stázinu. Jenomže ta ho nechce, její srdce totiž získal švec Kuba, který se nebojí za svoji dívku bojovat. Kolomajzna hrozí, že Stázinina matka vdova Slaměná půjde o žebrácké holi, proto dívka nakonec se svatbou souhlasí. To se ale dozvídá Kuba a jde si to s Kolomajznou vyřídit. Ten, aby se ho zbavil, chlapce pošle na vojnu. Stázina má ale v Jičíně přátele – vodníky Čepečka a Česílka a vílu Andulku, kteří se nešťastné dívce snaží pomoct.

Jejich plány ale stále hatí zlý vodník Kebule. Kuba se z vojáka stává ševcem samotného císaře, který ho odmítá pustit domů. Kuba je ale mazaný a dostane nápad, jak se dostat do Jičína. Spojí se s tamějším ševcem Kacmarem, který císaři vyhlásí válku. Tak se dostává Kuba do Jičína, kde za pomoci vodníků vyhraje s Kacmarem válku proti císaři. V ten den se také do Jičína vrací hrabě s chotí a zjišťují, co vše Kolomajzna za jejich nepřítomnosti napáchal a vyženou ho. I přesto se chce Kolomajzna oženit, ale to už je u Stáziny Kuba s Kacmarem, který si to s Kolomajznou vyřídí ručně.

Epizody:

Jak se Stázina zaslíbila Kolomajznovi

Jak správce Kolomajzna zasmolil Kubovi

Jak vodník Česílko s vílou Andulkou slíbili Stázině pomoc

Jak jel Kolomajzna se Stázinou na svatbu

Jak Stázina s měsíčkem pomohli vodníkům

Jak Česílko s Čepečkem putovali do Vídně

Jak švec Kacmar vyhlásil císařpánovi vojnu

Jak císařpán dostal z Jičína telegram

Jak se Kuba dostal do Jičína

Jak císařské vojsko oblehlo jičínské ševce

Jak začala ševcovská vojna

Jak vodník Kebule navařil mlhu

Jak skončila ševcovská vojna

Na csfd.cz 75 procent: Večerníčková klasika se spoilerem na konci každého dílu.

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Pohádka / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1984

Délka: 110 minut

Režie: Karel Trlica

Námět: Václav Čtvrtek

Scénář: Jiří Kubíček

Dramaturgie: Edgar Dutka

Výroba: Jaroslav Machocký

Hudba: na obalu DVD je uveden Jiří Kolafa, ale jiné zdroje uvádějí Miloš Vacek

Kamera: Jana Kapustová

Výtvarník: Jiří Kalousek

Animace: Karel Trlica, Elena Kosová

Střih: Věra Vicherková

Zvuk: ing, Ivo Špalj

Zvukové efekty: Jitka Zvirocká

Společnost: Krátký film, studio Prométheus Ostrava / Československá televize Praha / Filmové laboratoře Barrandov, závod Gottwaldov

Vypráví: Václav Postránecký (vypravěč), Michal Pavlata (Kuba), Veronika Žilková (Stázina), Jiří Císler (Kolomajzna), Blažena Holišová (vdova Slaměná), František Filipovský (švec Kacmar), Josef Dvořák (vodník Česílko), Luděk Sobota (vodník Čepeček), Jiří Bruder (vodník Kebule), Naďa Konvalinková (víla Andulka), Vladimír Hlavatý (císař), Svatopluk Beneš (kníže), Jaroslava Adamová (kněžna), Jiří Lír (písař)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro sluchově postižené

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný