Filmexport Home Video – Matka Kráčmerka

Další novinka společnosti Filmexport Home Video je na cestě, ve středu 25. listopadu 2015 bude za 99,- Kč ke koupi Matka Kráčmerka. Filmová adaptace románů Popelky Biliánové, která je hereckým koncertem Antonie Nedošinské a Theodora Pištěka.

Komedie vypráví o rodině Kráčmerů, kterým se stane to, o čem druzí jen sní. Přijdou k velkému jmění, když vyhrají peníze v loterii. Přestěhují se do bývalého šlechtického paláce a z prostých zelinářů se stanou velcí páni. Taková změna s sebou samozřejmě přináší spoustu nových situací, se kterými se manželé vyrovnávají po svém. Ne nadarmo se říká, rychle nabyl, rychle pozbyl…

Populární romány Popelky Biliánové byly poprvé filmově zpracovány Karlem Antonem v roce 1925 pod názvy Do panského stavu a V panském stavu. Partnerem A. Nedošinské tu byl Karel Noll. Zvukového remaku se ujal V. Slavínský a vytvořil veselohru, kde kromě ústřední dvojice září Hana Vítová a Rolf Wanka, své první zkušenosti před kamerou zde nabírají například Věra Ferbasová či Ladislav Pešek.

Podrobněji:

Manželé Kráčmerovi pracují pilně v zelinářské zahradě. Šetří na věno jediné dceři Betynce, která má vážnou známost s medikem Zdeborským. Inspirováni zprávou v novinách, rozhodnou se Kráčmerovi koupit los. Kráčmerka ho přinese domů s pláčem, protože se jí zdá, že vyhodila celý majetek. Po bezesné noci se vydá do prodejny, aby los vrátila. Je však pozdě, tah už proběhl. Znovu se vrací Kráčmerka s pláčem, tentokrát se zprávou, že vyhráli. Kráčmera jde ověřit výhru pro jistotu na loterní ředitelství. Vrací se nadšený, neboť skutečně vyhráli a to dokonce dva miliony korun. Rozhodnou se koupit činžovní dům, ale obratný realitní agent jim vnutí bývalý šlechtický palác. S vlastnictvím domu získají Kráčmerovi povinnost starat se o Mozartův pokoj. Prostí manželé se často zlobí, že jim pan Mozart nepřijde nikdy poděkovat, i když neustále uklízejí po jeho mnohých návštěvnících. Poté, co se Kráčmerům ztratí peníze a jsou nalezeny pečlivě ukryté v Kráčmerčině posteli, může si Betynka vzít Zdeborského, nyní už dostudovaného lékaře.

Na csfd.cz 65 procent: Geniální ústřední dvojice prostě perlí.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1934

Délka: 108 minut

Kinopremiéra v ČR: 9. listopadu 1934

Režie: Vladimír Slavínský

Asistent režie: Walter Schorsch

Námět: Popelka Biliánová (romány Do panského stavu a V panském stavu)

Scénář: Emil Artur Longen, Vladimír Slavínský, Julius Schmitt

Produkce: Josef Stein

Hudba: Jára Beneš

Kamera: Václav Vích

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Osvald , Kosek / Julius , Schmitt

Hrají: Antonie Nedošinská (Barbora Kráčmerová), Theodor Pištěk (zelinář Kráčmera, Barbořin muž), Hana Vítová (Betynka, dcera Kráčmerových), Rolf Wanka (MUC. Václav Zdeborský), Blanka Waleská (neteř matky Kráčmerky Pepina), Jan W. Speerger (nezaměstnaný dělník Francek), Bedřich Vrbský (hrabě Emerich Xaver Anton Rundstein), Ladislav Pešek (Konrád Emerich Kristián, syn hraběte), Richard F. Branald (MUDr. Jahoda), Pavel Demel (zprostředkovatel realit Karel Demel), Vladimír Novotný (nezaměstnaný), Věra Ferbasová (úřednice v prodejně losů), Ella Nollová (kuchařka Stáza), Božena Svobodová (švadlena), F. X. Mlejnek (stěhovák), Vladimír Štros (policejní inspektor), Josef Waltner (stěhovák), Antonín Marek (pantatínek, majitel zelinářství), Jan Marek (zvoník v kostele), Dagmar Appelová (holčička), Josef Novák (vrátný v cementárně), Ferry Seidl (správce paláce), Václav Piskáček (průvodce), Karel Němec (nadlesní, strýc Zdeborského), Josef Oliak (svatební host), Marie Oliaková (svatební host), Karel Šott, Vladimír Novotný (nezaměstnaný), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný