Magic Box – Městem chodí Mikuláš

Ve středu 2. prosince 2015 společnost Magic Box sáhne do domácí tvorby a za 199,- Kč nabídne televizní film Městem chodí Mikuláš. Eliška Balzerová a Josef Abrhám ve filmu Karla Kachyni.

Příběh o velkém trápení malého uličníka, který se o mikulášském večeru zamotá do osudů dospělých.

mestem_chodi_mikulas_01

mestem_chodi_mikulas_02

mestem_chodi_mikulas_03

mestem_chodi_mikulas_04

Komorní filmový příběh, odehrávající se v nemocnici malého města, vypráví o velkém trápení malého uličníka, jemuž přezdívají – Lže a krade, a který slíbí své malé spolupacientce, že přivede do nemocničního pokoje Mikuláše. Tento slib se mu nepodaří splnit, jeho snahy několikrát překazí pedantická vrchní sestra, které se tu říká Stará koza. V průběhu děje se odhalují napjaté vztahy mezi třemi dospělými – alkoholikem dr. Koníčkem, vrchní sestrou a mladou sestřičkou Pipkou, všelijak zatížené různými nevraživostmi, planými iluzemi i zklamanými nadějemi. Přes všechny konflikty a jakoby zázrakem tu v závěru dojde k laskavé chvilce mimořádného citového pochopení a v nemocnici se konečně objeví Mikuláš.

Na csfd.cz 76 procent: Do televize je toho skvostu až škoda, bravurní herecké obsazení, dojemný příběh a dokonalý Kachyňa.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1992

Délka: 85 minut

Režie: Karel Kachyňa

Námět: Jan Procházka (povídka Lže a krade)

Scénář: Jan Procházka, Karel Kachyňa, Iva Procházková

Dramaturgie: Helena Sýkorová

Produkce: Karel Škop

Hudba: Petr Hapka

Kamera: Vladimír Smutný

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Pavel Jelínek, Ivo Špalj

Kostýmy: Ivana Olmerová

Masky: Tamara Koubová

Architekt: Zdeněk Flemming, Milan Starý

Odborná spolupráce: Jan Cimický, Marie Boukalová, Jaroslav Tomsa

Společnost: Československá televize

Hrají: Daniel Douda (Ruda „Lže a krade“), Eliška Balzerová (stará koza), Josef Abrhám (Dr. Konicek), Alena Mihulová (sestra Alena „Pipka“), Kateřina Hrachovcová (Bulíček), Pavel Nový (Karel Zemánek), Barbora Hrzánová (Zemánkova přítelkyně), Igor Smržík (policista), Pavel Chalupa (mladý doktor), Taťána Puttová (Beránková), Lída Plachá (stará žena), Jiřina Jelenská (nájemnice), Petra Hanžlíková (dívka), Petr Bábek (muž), Jiří Žák (nájemník), Lucie Čechová (Mrkačka), Klára Riedlová (anděl Olina), Martin Písařík (Mikuláš Arnošt), Václav Jakoubek (čert), Jaroslav Kejř (anděl Pecka), Michal Škrabal (kudrnáč Mucha), Michal Issa (Lampárik), Petr Vlček (Mikuláš Kudrnáček), Martin Mafka (čert Rataj), Jakub Zdeněk (blonďáček Řehořek), Jan Kubát (Kdosi), Petr Kobylka (Veselka), Čestmír Řanda (řidič sanitky), Blanka Lormanová (domovnice), Pavel Matoušek (Brejláč), Radoslav Budáč (halama Zrzek), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro sluchově postižené

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný