InterSonic – Hitlerovi bodyguardi 1

Zatímco někteří vydavatelé opatrně tlumí svoji činnost až takřka do vytracena, jiní řádně šlapou na plyn… InterSonic ke svým dosud vydávaným řadám přidává další a ve středu 23. června 2010 se objeví na první DVD z šestidiskové kolekce z televizních obrazovek známý cyklus Hitlerovi bodyguardi 1 za 59,- Kč. Svět mužů, kteří chránili vůdce Třetí říše aneb všemožné pokusy o zabití nacistického vůdce a říšského kancléře Adolfa Hitlera.

Série dramatických dokumentů analyzuje motivy a metody různých subjektů, jejichž plánem bylo zosnovat atentát na vůdce nacistické Třetí říše, tyrana a diktátora Adolfa Hitlera. Od nevydařených převratů po nastražené bomby a otravy jedem. Vše bylo připraveno a naplánováno do posledních detailů. Díky původním SS nahrávkám nám seriál nabízí fascinující pohled do nitra uzavřeného kruhu kancléřových ochránců, jejich praktik ochrany a na všudypřítomnou rivalitu.

Adolf Hitler způsobil smrt padesáti milionů lidí. Nenáviděli ho nejen ti, které perzekuoval, ale i mnozí z jeho spolupracovníků. Bylo na něj spácháno čtyřicet pokusů o atentát, ale během pětadvaceti let se nikomu nepodařilo ho zabít. Sám Hitler tvrdil, že spíš než svým ochráncům za to vděčí náhodám a osudu. Sám razil heslo, že se atentátům nejlépe vyhne nepravidelností svého režimu.

O Hitlerovu bezpečnost dbalo několik složek čítajících tisíce lidí. Zprvu se Hitler obklopil svými dlouholetými spojenci, kteří vytvořili jeho osobní gardu, jejímž velitelem se stal i pouliční rváč Bruno Gesche. Když se Hitler stal Vůdcem, vznikl úderný oddíl SA, jehož členem byl i Rudolf Hess, a z SA se vyčlenil elitní oddíl SS – Hitlerův osobní ochranný oddíl.

V době krize koncem dvacátých let byl do čela SS jmenován úředník Heinrich Himmler, jehož neukojitelná touha po moci s lety rostla. Mezi ním a Geschem, který holdoval alkoholu, panovala velká rivalita. Himmler se mnohokrát snažil Gescheho zbavit, ale nikdy se mu to prakticky nepodařilo.

Po roce 1933, kdy se stal Hitler říšským kancléřem, se další složkou stal Prapor tělesné stráže, jemuž velel Sepp Dietrich. Jeho členové hlídali úřady, plnili zvláštní bezpečnostní úkoly a chránili Hitlera při veřejných vystoupeních.

Himmler nato schválil vytvoření oddílu složeného z policejních detektivů (RSD), kterým však Hitler příliš nedůvěřoval. Oddíl prověřoval trasy a místa, kam Hitler přijížděl. Při vystoupeních ho hlídal osobní ochranný oddíl v čele s Geschem. Když však v roce 1939 krátce po odchodu Hitlera v mnichovské pivnici vybuchla bomba, znamenalo to pro Himmlera, který již vládl veškeré civilní policii, velkou ostudu…

Na disku budou dvě epizody:

 

1. Jak Hitlerovi bodyguardi pracovali (The Inner Circle)

Dokument mapuje osudy pouličního rváče Bruna Gescheho, který byl téměř až do konce 2. světové války nepostradatelným osobním strážcem Adolfa Hitlera…

 

2. První pokusy o zavraždění Hitlera (Assassination Attempts)

Po první světové válce se Adolf Hitler nejprve zapojil do pouličních bitek. Zanedlouho ovládl NSDAP a vytvořil si kolem sebe ochrannou hradbu složenou z bývalých spolubojovníků…

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: (13 x 47)

Původní název: Hitler´s Bodyguard

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Délka: 96 minut (46:34+46:34)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

 

 

 

Titulky: žádné

Obraz: černobílý/barevný 4:3

Bonus: žádný