Filmexport Home Video – Kouzelný dům

Ve středu 27. ledna 2016 pokračuje společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč další novinkou ve vydávání pamětnických filmů, na řadě je DVD Kouzelný dům. Psychologické drama Otakara Vávry s tmavovlasou Adinou Mandlovou.

Do poklidného světa jedné rodiny vstoupí mladá žena, která ztratila paměť.

Ve velkém domě stojícím poněkud stranou na okraji moravské vesnice Bítova žijí tři generace rodiny Balvínových. Nečekanou změnu ustáleného, poklidného a svým způsobem ospalého rodinného života plného podivných zvláštností a nepsaných pravidel naruší syn Vilém, který jedné noci objeví uprostřed silnice v lesích mladou ženu v bezvědomí a přiveze ji domů.

Nikdo si však její objevení nedá do spojitosti s podivným požárem, jehož zář zahlédl Vilémův mladší bratr Martin v lesích na obzoru. Ani oni, ani dívka sama, protože trpí ztrátou pamětí, netuší, že se jmenuje Marie, že je to zhýčkaná dcera významného pražského průmyslníka Rudolfa Ungra a jako jediná přežila leteckou havárii.

Protože má Vilém problémy s alkoholem, ocitne se dokonce v podezření, že dívku na silnici sám srazil, když řídil opilý. To je také jeden z důvodů, proč se rodina rozhodne, že zraněnou dívku zatím nedopraví do nemocnice, ale zůstane u nich, dokud se neuzdraví. Svým pobytem však Marie vnese do ospalého rytmu domu neklid a podivné napětí. Vilém, z něhož poranění hlavy za války a z něj plynoucí nesnesitelné bolesti udělaly životní trosku, se dokonce z nešťastné lásky k Marii, která se pochopitelně věnuje spíše sympatickému a chápavému učiteli Martinovi, oběsí.

Týdny plynou a mezi Marií a Martinem, který jí pomáhá pátrat po ztracené totožnosti, se rodí něžný milostný cit. A v okamžiku, kdy už se vzdávají naděje a uvědomí si, že spolu mohou šťastně žít i bez Mariiny minulosti, vrátí dívce paměť čirou náhodou pouťový kouzelník, který během svého vystoupení podrobí Marii hypnóze. V tom okamžiku se ovšem z milé dívky stává opět odměřená a nepříjemná dáma, která nechce mít s vesnickým učitelem nic společného. Trvá na tom, aby ji otec odvedl pryč, v poslední chvíli se přece jen rozpomene na štěstí, které poznala v „kouzelném domě“, a vrátí se k Martinovi…

Adina Mandlová v tomto filmu ukázala, že umí hrát i dramatické role. Kouzelný dům je filmovým debutem Terezie Brzkové a údajně prý inspiroval Davida Lynche k natočení Mullholand Drive.

Na csfd.cz 76 procent: Zdařilý psychologický opus.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Kinopremiéra v ČR: 21. listopadu 1939

Délka: 102 minut

Režie: Otakar Vávra

Asistent režie: Václav Štrup

Námět: K. J. Beneš (román Kouzelný dům)

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Vladimír Kabelík, Alois Fiala

Hudba: František Škvor

Kamera: Jan Roth

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: František Pilát

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Elekta

Hrají: Adina Mandlová (Marie Ungrová), Růžena Nasková (Vilemína Balvínová), Leopolda Dostalová (teta Hedvika Balvínová), Terezie Brzková (teta Anna Balvínová), Zdeněk Štěpánek (Martin Balvín, syn Vilemíny), Eduard Kohout (Vilém Balvín, syn Vilemíny), Světla Svozilová (Rosa), František Kreuzmann (kouzelník Caligari), Karel Dostal (Rudolf Unger, generální ředitel železnic, otec Marie), Vladimír Řepa (JUDr. Alfred Urban, právník u Ungerů), Otto Rubík (Lariš, snoubenec Marie), Jaroslav Průcha (lékař), Jaroslav Vojta (Otradovec), L. H. Struna (Penc), Marie Ježková (hospodyně Barbora), Vladimír Štros (čeledín), Václav Suldovský (čeledín), Aša Vašátková (prodavačka), Jaroslav Tryzna (pouliční fotograf), Jindřich Fiala (asistent kouzelníka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný