Filmexport Home Video – Černá sobota

Ve středu 24. února 2016 společnost Filmexport Home Video chystá za 99,- Kč další novinku, na řadě je DVD Černá sobota. Detektivní drama pojednávající o metylalkoholové aféře.

V tomto kriminálním příběhu nejsou kupodivu pronásledováni ani všeho schopní zločinci, ani špioni či diverzanti, jak kdysi bývalo běžné. Zápletka je téměř všední: kdosi nenechavý odčerpal z cisterny alkohol, aniž tušil, že se jedná o smrtelně jedovatý metylalkohol, určený pro průmyslové účely. Zjišťování, kam všude byl jed dopraven a které lidi ohrožuje, vyžaduje mravenčí práci…

Bývalý majitel hostince Rezek, který nyní prodává v nádražní trafice v Brodech, si přivydělává různými „obchody“. Převezme proto jeden ze dvou demižónů alkoholu, který ukradl skladník Kubíček z již několik dnů odstavené cisterny na nádraží, aniž tušil, že nejde o líh, ale jedovatý metylalkohol.

Do hospody, kterou vede Rezkova žena Věra, přiveze Kubíčka s alkoholem řidič nákladního vozu Jan Valena. Věra je v manželství s hrubiánem a opilcem Rezkem nešťastná a chce se rozvést, zvlášť teď, když našla v ovdovělém Valenovi, otci malého Honzíka, svou novou lásku. Rezek se s manželkou pohádá a ta odmítne zadarmo nalít manželovi a jeho stejně opilým kumpánům Málkovi a Hatinovi, proto je Rezek pohostí levným „alkoholem“.

Ještě téhož večera dojde mezi Rezkem a Valenou kvůli Věře před restaurací ke rvačce. Valena se však včas vzpamatuje a raději odjede. Kubíček mu za svezení nabídne tři litry slivovice, prý od bratra z Vizovic. Valena sice nepije, ale druhý den jeden a svatbu přítele a tak demižonek přijme jako vhodný svatební dar.

Druhý den ráno je Rezek nalezen s ranou na hlavě a vedle něj Valenova montážní páka. Brzy poté zemře a rozběhne se vyšetřování. Pro kapitána Bláhu, který vede vyšetřování, je Valena hlavním podezřelým. Místní policista Hájek však nevěří, že by Valena udělal něco takové a pak vyjde najevo, že Rezek nebyl zavražděn, ale zemřel na otravu metylalkoholem.

Umírá i Kubíček a Málek oslepne. Příslušníci Veřejné bezpečnosti usilovně hledají Valenu vezoucího na svatbu třílitrový demižón alkoholu, který mu vnutil Kubíček. Obyvatelé jsou varováni rozhlasem a do té doby nic netušící Valena je objeven, takže nedojde k hromadné otravě. Věra si mezitím našla cestu k Honzíkovi, jemuž brzy nahradí matku…

Na csfd.cz 60 procent: Agitka, která nabyla v 21. století zcela nečekaný smysl.

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1960

Kinopremiéra v ČR: 6. ledna 1961

Délka: 70 minut

Režie: Miroslav Hubáček

Pomocná režie: Jiří Mikeťuk

Asistent režie: Jordan Balurov

Námět: Josef Bouček, Miroslav Kratochvíl, Lubor Pok, Ladislav Rychman, Vladimír Valenta (rozhlasová hra Demižón)

Scénář: Josef Bouček, Miroslav Kratochvíl, Lubor Pok, Ladislav Rychman, Vladimír Valenta

Technický scénář: Miroslav Hubáček

Produkce: Rudolf Hájek, Vladimír Vojta, Karel Prchal

Hudba: Václav Lídl

Kamera: Jaromír Holpuch

Druhá kamera: Kamil Kadeřábek

Asistent kamery: Jaroslav Kupšík

Střih: Miroslav Hájek

Zvuk: František Šindelář

Kostýmy: Libuše Hozová, Marie Malá, Vlastimil Hasala

Masky: Libuše Švejdová, František Novotný

Architekt: Karel Černý

Odborný poradce: Bořivoj Ambler, pplk.VB

Spolupráce: Jiří Brdečka

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šebor – Bor

Hrají: Rudolf Deyl ml. (poručík VBŽ Václav Hájek), Zdeněk Dítě (nadporučík VBŽ Bláha), Lubor Tokoš (kapitán VB Antonín Drahota), Dana Medřická (hostinská Věra Rezková), Josef Bek (řidič Jan Valena), František Holar (trafikant Rezek, Věřin manžel), František Filipovský (skladník Václav Kubíček), Josef Kemr (staršina VB Bělka), Antonín Šůra (muzikant), Oldřich Lukeš (posunovač Jílek), Vydra Václav ml. (MUDr. Ondrášek), Zdeněk Kutil (opilec Málek), Josef Beyvl (opilec Hatina), Karel Effa (cestující ve vlaku), Stanislav Fišer (cestující ve vlaku), Josef Hlinomaz (řidič Véna), Hanuš Bor (Honzík, Valenův syn), Otakar Brousek (major Vojenské správy v Táboře), Ivanka Devátá (sekretářka Vojenské správy v Táboře), Arnošt Faltýnek (svatebčan v autě), Václav Fišer (strojvůdce), Oldřich Hoblík (primář), Josef Koza (úředník), Jaroslav Moučka (ženich Rudolf Štíbr), Déda Papež (předseda MNV), Karel Pavlík (lékař), Jana Koulová (Hájkova manželka), Monika Soyková (Cilka, dcera Hájkových), Pavel Spálený (lékař), Rimma Šorochova (nevěsta), Václav Švec (bubeník), Hermína Vojtová (bytná), Miloš Willig (klarinetista), Karel Bezděk (železničář Slávek), Šimánek Otto (hlas Slávka), Alois Dvorský (dědeček), Ladislav Gzela (host v hospodě), Oleg Reif (harmonikář Franta), Svatopluk Skládal (náčelník stanice), Jiřina Bílá (zdravotní sestra), Mirko Musil (pokladník na železnici), Marie Nademlejnská (žena na svatbě), Jindřich Narenta (staršina VB), Miloš Vavruška (laborant Vojta), Blažena Kramešová (laborantka), Zdena Hadrbolcová (nevěsta), Gabriela Bártlová-Buddeusová (cestující ve vlaku), Darek Vostřel (ženich u fotografa), Josef Příhoda (svatebčan), Josef Kozák (svatebčan), Milka Balek-Brodská (Kubíčkova bytná), Václav Voska (komentář), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný