Filmexport Home Video – Humoreska

Ve středu 9. března 2016 společnost Filmexport Home Video chystá za 99,- Kč další pamětnické DVD, na řadě je Humoreska. Dramatický příběh o lásce k hudbě v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským a Jaroslavem Průchou.

Generační příběh otce a syna v adaptaci novely K.M. Čapka-Choda.

Josef Hupka miluje hudbu nadevše na světě, víc než školu. U maturity propadne, uteče z domova a přidá se k potulným muzikantům. Jeho ženou se stane houslistka Hanči, která mu porodí syna Hynka. Bohužel však Hanči umírá na tyfus a Josef zůstává se synem sám. Snaží se uživit hraním na ulici. Jednoho dne kolemjdoucí advokát Maltrus uslyší jeho „Humoresku“. Josefova hra na housle ho osloví natolik, že mu nabídne práci ve své kanceláři, bude-li hrát v jeho kvartetu.

Hynek vystuduje práva a Multrus ho přijme za koncipienta, mimo jiné proto, že je Hynek výborný houslista. Do Hynka se zamiluje Multrusova žena Julie, která hrávala ve varieté, a svede ho. Kancelář dostane k vyřízení závěť jistého Svídy a případ úspěšně vyřeší Hynek. Když má důkazy přednést soudu, závěť zmizí. Ukradla ji Julie na rozkaz bývalého milence Forejta. Starému Hupkovi se podaří lstí závěť získat zpět. Julie v hysterickém záchvatu prosí Hynka o odpuštění a o lásku. Svědkem se stane Multrus a z rozčilení umírá. Hynek chce odejít od otce a hledat zapomnění v práci. Setká se s otcem v okamžiku, kdy oba naslouchají na ulici „Humoresce“, která provázela celý jejich život…

Ve filmu zazní klasická hudební díla – Humoreska od Antonína Dvořáka, Z mého života a Hubička od Bedřicha Smetany. Těšit se můžete na krásná pražská panoramata a záběry z Českého ráje. Za scénář k filmu získal Otakar Vávra v roce 1939 Svatováclavskou cenu a film byl také uveden na VII. MFF v Benátkách roku 1939.

Na csfd.cz 66 procent: Zdařilý a málo známý film.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Kinopremiéra v ČR: 11. srpna 1939

Délka: 86 minut

Režie: Otakar Vávra

Námět: Karel Matěj Čapek-Chod (novela Humoreska)

Scénář: Otakar Vávra

Produkce: Jan Sinnreich

Hudba: František Škvor

Kamera: Jan Roth

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Karel Petr Adam

Společnost: Lucernafilm

Hrají: Rudolf Hrušínský (maturant Josef Hupka), Jaroslav Průcha (Josef Hupka ve středním věku), Vladimír Salač (Hynek, Hupkův syn, jako patnáctiletý), Ladislav Boháč (JUDr. Hynek Hupka, pětadvacetiletý), František Smolík (JUDr. K. Multrus, advokát), Jiřina Šejbalová (Julie Herdová, později Multrusová), František Kreuzmann (agent Forejt), Ella Nollová (Batíková, Hupkova bytná), Jaroslav Vojta (šumař Podestát), Božena Šustrová (Hanči, Podestátova dcera), Stanislava Strobachová (Dora, Podestátova dcera), Hermína Vojtová (teta Hupková), Karel Dostal (předseda maturitní komise), Anna Steimarová (žebračka Šišvorka), Blažena Slavíčková (Mánička), Karel Černý (lékař), Milada Smolíková (kuchařka u JUDr. Multruse Máry), Vladimír Řepa (úředník na obci), Rudolf Hrušínský st. (člen maturitní komise), Josef Hořánek (člen maturitní komise), Milka Balek-Brodská (sousedka), Miloš Šubrt (hostinský), Josef Waltner (vrchní), Filip Balek-Brodský (hráč kulečníku), Jindřich Fiala (kamelot), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný