Filmexport Home Video – Okénko

Rychleji, než se dalo čekat, se ve středu 16. března 2016 objevuje další novinka společnosti Filmexport Home Video a za 99,- Kč bude ke koupi DVD Okénko. Komedie podle Olgy Scheinpflugové s nesmělým Hugo Haasem a pečující Lídou Baarovou.

Nesmělý docent Johánek očekává dědictví po strýci. V dědickém řízení ho zastupuje přítel Plevka. Růžena, dcera domovnice Dynybylové, má Johánka ráda a ani ona jemu není lhostejná.

Johánek se rozhodne dědictví po strýci předem s přáteli oslavit, aniž by věděl, jaké poklady vlastně může očekávat. Trochu přežene množství skleniček – a když se druhý den probudí a vystřízliví, zjistí, že si z předchozího večera skoro nic nepamatuje, má tzv. okénko. Zároveň postrádá jednu botu.

Toho se rozhodne využít domovnice Dynybylová pro dobro dcery. Navede ji, aby řekla, že ji Johánek svedl a připravil o věneček. Johánek má ale i jiné starosti – vyhledá ho totiž povaleč Lojza, který tvrdí, že na vlastní oči viděl, jak Johánek v noci zapálil stoh. Pokud nedostane tučné výkupné, půjde ho udat.

Představa pobytu ve vězení není však Johánkovi proti mysli. Vítá to jako příležitost napsat v klidu vědeckou studii. U Johánka se sejdou Lojza s kamarádem, Růžena, Dynybylová a policejní komisař, přizvaný Johánkem – pro toho jsou Lojza s kumpánem známé firmy. Chce si je hned odvést na komisařství.

Příteli Plevkovi se nelíbí ani obvinění, které vznesla Růžena. Vše se vysvětlí až příchodem souseda Divíška, který přinesl Johánkovu botu. Johánek totiž spal osudnou noc u něho. Když se ukáže, že Johánek nezdědil peníze, ale sbírku trilobitů, nebere zklamání Dynybylové konce. To však nepřekáží Růženě a Johánkovi ve sblížení…

Tuto klasickou komedii zdobí herecké výkony hlavních představitelů, vytříbený slovní humor a nechybí ani sladká romantická zápletka.

Na csfd.cz 72 procent, komentáře rozhozené od odpadu po nadšení ze skvělé komedie.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1933

Kinopremiéra v ČR: 3. března 1933

Délka: 107 minut

Režie: Vladimír Slavínský

Námět: Olga Scheinpflugová (divadelní hra Okénko)

Scénář: Lomikar Kleiner, Vladimír Slavínský

Produkce: Zdeněk Reimann

Hudba: Josef Kumok

Kamera: Jan Stallich

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Bedřich Poledník

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Ufa

Hrají: Hugo Haas (docent Jakub Johánek), Arno Velecký (dr. Jindřich Plevka, Johánkův přítel), Antonie Nedošinská (domovnice Dynybylová), Lída Baarová (Růžena, dcera Dynybylové), Ladislav Pešek (student filozofie Divíšek), Jan W. Speerger (apač Lojza), L. H. Struna (apač Tonda, synovec Dynybylové), Marie Grossová (Eva, přítelkyně dr. Plevky), Jaroslav Marvan (policejní komisař Klinděra), Adolf Dobrovolný (plešatý pán v baru, bankovní ředitel), Boris Milec (stepař v baru), Naďa Hajdašová (tanečnice v baru), Václav Žichovský (host v baru), Luigi Hofman (host v baru), Antonín Jirsa (stěhovák), Václav Pecián (stěhovák), Robert Ford (skladatel šlágrů Milan, přítel dr. Plevky), Helena Bušová (přítelkyně dr. Plevky), Jiří Hron (Růženčin ctitel Pepíček), Antonie Langrová (písařka v kanceláři dr. Plevky), Růžena Pokorná (švadlena), Grand-duo, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný