Bontonfilm – Vycházející slunce

Další obálka Hvězdné edice Bontonfilmu nabídne v pondělí 28. června 2010 střet kultur Východu a Západu ve filmu Vycházející slunce za 69,- Kč. O spiknutí, pokušení a vraždě. Kdo se přizná k vraždě, ještě nemusí být vrah…

Uprostřed noci je poručík Web Smith, styčný důstojník ze Zvláštního oddělení pro cizince v Los Angeles, povolán k případu vraždy mladé Američanky Cheryl Austinové, ke které došlo v jednacím sále japonské firmy Nakamoto.

 

Cestou podle rozkazu vyzvedne kapitána Johna Connora, který žil dlouhá léta v Japonsku a přes Smithovu nedůvěru je zřejmě jediný, kdo dokáže s Japonci opravdu účinně jednat. Však také netrvá dlouho a policisté mají k dispozici nahrávku z bezpečnostní kamery, na které lze v jednom záběru zahlédnout tvář vrah.

 

Tím je to Japonec Eddie Sakamura. Při pokusu o jeho zatčení dojde k automobilové honičce, při které Eddieho vůz havaruje a vybuchne. Konec případu? Zdaleka ne. Connorovi se to zdá příliš jednoduché a vzápětí se opravdu ukáže, že stopa, kterou získali pomocí nahrávky, byla falešná.

 

To však zdaleka není konec překvapení, která Smithovi přináší spolupráce s Connorem a vyšetřování v prostředí japonských byznysmenů. Čím více pronikají do záhady tajemné vraždy, tím více pronikají její krvavá tajemství do nich samých … a každý úder srdce je přibližuje k novému světu a osudové zhoubě.

 

Mírně nadprůměrné hodnocení: Film silně evokuje přelom 70. a 80. let. Spousta špičkových herců, ale film sám je spíš průměr. Takový zapomenutelný… Kontroverzní knižní předloha je údajně o 100 procent lepší.

 

Žánr: Krimi / Drama / Mysteriozní / Thriller / Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: 124 minut (2:04:09)

Původní název: Rising Sun

Světová premiéra: 30. července 1993 – USA

Kinopremiéra v ČR: 16. prosince 1993

Režie: Philip Kaufman

Námět: Michael Crichton (román)

Scénář: Philip Kaufman, Michael Crichton, Michael Backes

Produkce: Ian Bryce, Sean Connery, Peter Kaufman

Hudba: Tôru Takemitsu

Kamera: Michael Chapman

Střih: Stephen A. Rotter, William S. Scharf

Kostýmy: Jacqueline West

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / Walrus & Associates Ltd.

Natáčeno: Japanese Garden, Donald C. Tillman Water Reclamation Plant – 6100 Woodley Avenue, Van Nuys, Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 21, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Sean Connery (kapitán John Connor), Wesley Snipes (poručík Web Smith), Harvey Keitel (poručík Tom Graham), Cary-Hiroyuki Tagawa (Eddie Sakamura), Kevin Anderson (Bob Richmond), Mako (Yoshida-san), Ray Wise (senátor John Morton), Stan Egi (Ishihara), Stan Shaw (Phillips), Tia Carrere (Jingo Asakumaová), Steve Buscemi (Willy ‚the Weasel‘ Wilhelm), Tatjana Patitz (Cheryl Lynn Austinová), Peter Crombie (Greg), Sam Lloyd (Rick), Alexandra Powers (Julia), Daniel von Bargen (šéf Olson/vyšetřovatel), Lauren Robinson (Zelda ‚Zelly‘ Smithová), Amy Hill (Hsieh), Tom Dahlgren (Jim Donaldson), Clyde Kusatsu (Tanak), Michael Chapman (Fred Hoffman), a další

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 2.0 maďarsky, 2.0 polsky (lektor), 2.0 turecky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, polsky, turecky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný