Filmexport Home Video – Muzikantská Liduška

Ve středu 6. dubna 2016 společnost Filmexport Home Video chystá za 99,- Kč další pamětnické DVD, na řadě je Muzikantská Liduška. Dramatický příběh podle povídky Vítězslava Hálka o dívce, které rodiče brání v lásce.

Drama o lásce, které nebylo přáno…

Bohatý sedlák Staněk se přistěhuje do malé vesnice i se svou rodinou. Jeho dcera Liduška se zamiluje do houslisty Toníka. Liduščini rodiče její lásce nepřejí a sami jí najdou ženicha, syna místní usedlice Krejzové. Liduška Krejzu odmítla, ale staří Staňkovi bez jejího souhlasu stanoví datum svatby. Liduška se rozhodne s Toníkem utéct. Toník je však povolán na vojnu a zoufalá dívka svolí, že si Krejzu vezme.

Toník se nakonec z vojny vyváže, ale Staňkovi před ním Lidušku ukryjí. Při svatbě Toník naposledy zahraje Lidušce v kostele a uteče ze vsi. Liduška, dojata jeho hrou, prohlásí u oltáře, že byla ke sňatku donucena a vydá se ho hledat.

Marně však po Toníkovi pátrá. Chodí od muziky k muzice, trápí se a její mysl se zatemní. Rodiče pochopí, jak dceři ublížili, ale nikdo jí už nemůže pomoci. Teprve kořenářka Frantina, která Toníka přivede, ukončí Liduščino trápení. Veliká radost Lidušku opět uzdraví a starý Staněk již nebrání jejímu sňatku s Toníkem.

Na csfd.cz 58 procent: Na celovečerní film příliš prostinké.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1939

Kinopremiéra v ČR: 7. června 1940

Délka: 92 minut

Režie: Martin Frič

Asistent režie: Eduard Šimáček

Námět: Vítězslav Hálek (povídka Muzikantská Liduška)

Scénář: Karel Steklý

Produkce: J. Jonáš, Václav Dražil

Hudba: Jiří Fiala

Kamera: Jan Roth

Střih: Jan Kohout

Zvuk: Antonín Rambousek

Architekt: Alois Mecera

Výtvarník: Adolf Wenig

Odborný poradce: Karel Hašler

Choreografie: Joe Jenčík

Společnost: Lloyd

Hrají: Gustav Hilmar (sedlák Staněk), Marie Blažková (Veronika, Staňkova žena), Jiřina Štěpničková (Liduška, dcera Staňkových), Hermína Vojtová (statkářka Krejzová), Vilém Pfeiffer (syn Krejzové), Ella Nollová (kořenářka Frantina), Karel Černý (klarinetista Jaroš), Gustav Nezval (houslista Toník, Jarošův syn), Jaroslav Marvan (fagotista Liška), Eman Fiala (basista Chomelka), Josef Příhoda (trumpetista Kalina), Alois Dvorský (klarinetista), Ludvík Veverka (pozounista Honza Lahoza), Vojta Merten (valdhornista Homolka), Ferenc Futurista (c. a k.sanytrník Souček), Vladimír Hlavatý (tulák Klusoň), Jaroslav Vojta (rychtář), Naděžda Vladyková (venkovské děvče Mařenka), Stanislav Neumann (vesnický blázen Zlatý ženich), Jiří Fiala (učitel a varhaník Popelka), Gabriel Hart (Vočko, pomocník sanytrníka), Antonín Jirsa (Harhule, pomocník sanytrníka), Otto Čermák (farář), Viktor Nejedlý (venkovan), Eduard Ševčík (sedlák v kostele), Antonín Soukup (hostinský), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný