Bontonfilm – Bokovka

Bontonfilm pokračuje v ediční řadě Cinema Club a do sekce Indies v pátek 2. července 2010 přibude za 99,- Kč komedie Bokovka, která už byla kdysi dávno ke koupi. Někdy je člověk nahoře a někdy dole. Krize středního věku a hledání…

Dva dávní přátelé se vydají na cestu ochutnávky vín, aby se střemhlav pustili do ironického zkoumání proměnlivosti lásky, přátelství a snů a nekonečné "války" mezi Pinotem a Cabernetem.

 

Příhody začínají když se Miles, zatvrzelý rozvedený muž a rádoby spisovatel s fixací na víno, rozhodne darovat svému příteli, dávnému spolužákovi a bývalému herci Jackovi oslavnou cestu do vinic v Santa Ynez Valley – týden před Jackovou svatbou.

 

Ti dva jsou velmi nesourodá dvojice. Jack je sexem překypující šarmén, Miles je ustaraný škarohlíd. Jack se těší na svůj "poslední doušek svobody", Miles jen chce ochutnat dokonalost v lahvi. Jack se spokojí s laciným Merlotem, Miles touží po těkavém prvotřídním Pinotu. Zdá se, že mají společný pouze pocit zmařených ambicí a prchajícího mládí.

 

Víno chutná, společnost žen blaží. Jack propadne kouzlu servírky a vyhrožuje, že svatbu zruší. Miles si začne romanci se znalkyní vína. Oba muži se blíží krizi středního věku. Svatba se ale blíží a s tím zároveň jistota, že Miles a Jack se nevrátí do Los Angeles takoví jací byli, pokud se tam vůbec vrátí.

Hodnocení blízko 80 procentům: Je to komické, je to dojemné, je to svým způsobem i napínavé. Na vinné hrozny stejně jako i na lidi někdy prší a někdy zas svítí slunce.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2004

Délka: 123 minut

Původní název: Sideways

Světová premiéra: 13. září 2004 – Kanada (Toronto International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 3. února 2005

Režie: Alexander Payne

Námět: Rex Pickett

Scénář: Alexander Payne, Jim Taylor

Produkce: Michael London, George Parra

Hudba: Rolfe Kent

Kamera: Phedon Papamichael

Střih: Kevin Tent

Kostýmy: Wendy Chuck

Společnost: Fox Searchlight Pictures / Michael London Productions / Sideways Productions Inc.

Natáčeno: Buellton, Kalifornie, USA / Carpinteria, Kalifornie, USA / Lompoc, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Olivos, Kalifornie, USA / Montebello, Kalifornie, USA / Oxnard, Kalifornie, USA / San Diego, Kalifornie, USA / Santa Barbara, Kalifornie, USA / Santa Maria, Kalifornie, USA / Santa Ynez, Kalifornie, USA / Solvang, Kalifornie, USA

Hrají: Paul Giamatti (Miles Raymond), Thomas Haden Church (Jack), Virginia Madsen (Maya), Sandra Oh (Stephanie), Marylouise Burke (Milesova matka), Jessica Hecht (Victoria), Missy Doty (Cammi), M. C. Gainey (manžel Cammi), Alysia Reiner (Christine Erganianová), Shake Tukhmanyan (paní Erganianová), Shaun Duke Moosekian (Mike Erganian), Robert Covarrubias (manažer), Patrick Gallagher (barman Gary), Stephanie Faracy (matka Stephanie), Joe Marinelli, Chris Burroughs (Chris ze Stanfordu), Toni Howard (Evelyn Berman-Silvermanová), reverend Fr. Khoren Babouchian (armenský kněz), Lee Brooks (Ken Cortland), Peter Dennis (Leslie Brough), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 polsky, 2.0 maďarsky  

Titulky: česky, anglicky, arabsky, řecky, hebrejsky, maďarsky, italsky, portugalsky, isladnsky, polsky  

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: komentář Paula Giamattiho, ze zákulisí, vynechané scény, skryté bonusy, trailer Království nebeské