Filmexport Home Video – Záhada modrého pokoje

V úterý 28. června 2016 společnost Filmexport Home Video přichází za 99,- Kč s další pamětnickou novinkou, ke koupi je DVD Záhada modrého pokoje. První česká zvuková krimi s atmosférou starých anglických detektivek.

Irena, dcera hraběte Hellforda, slaví s přáteli své jednadvacáté narozeniny. S úderem dvanácté hodiny pánové povstanou a blahopřejí slečně Ireně. Během dalšího hovoru se hrabě Hellford zmíní o záhadném modrém pokoji, ve kterém už tři lidé přišli o život za velmi podivných okolností.

Tom, který chce získat Irenin obdiv, navrhne, aby postupně všichni tři přítomní hosté v tomto pokoji přespali. Jako první do pokoje vstoupí Tom. Ráno všichni zjistí s hrůzou, že okno v pokoji je otevřené a že Tom zmizel beze stopy.

Druhým je reportér Frank Ferber, který doufá, že se mu záhadu podaří objasnit. V modrém pokoji hraje na spinet. Náhle zazní výstřel a Frank je u spinetu nalezen mrtev. Po tomto činu je přivolána policie a všichni obyvatelé domu jsou podrobeni detailnímu výslechu.

Při vyšetřování vyjde najevo, že hrabě není Irenin otec, ale strýc, který se jí ujal, když jeho bratr svou rodinu opustil. Nikdo netuší, že starý komorník nechává skutečného Irenina otce, který se po dvaceti letech objevil, tajně přespávat na zámku. Ve snaze objasnit zločiny, zůstane Jimmy třetí noc v modrém pokoji.

Z krbu kdosi neznámý vystřelí. Jimmy za ním utíká zadním vchodem a za pomoci policie ho chytí a odzbrojí. V pachateli pozná Toma, který se přizná, že chtěl historku o modrém pokoji využít k tomu, aby odstranil své soky a získal Irenu pro sebe. Je obviněn z vraždy a policie ho odvádí…

Na csfd.cz 63 procent: Zajímavé zpestření v době jednoduchých komedií, jinak jen přehrávané divadlo se slušnou atmosférou, vytvořenou výbornou kamerou.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Krimi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1933

Kinopremiéra v ČR: 3. února 1933

Délka: 73 minut

Režie: Miroslav Cikán

Námět: Erich Philippi (román Geheimnis des blauen Zimmers)

Scénář: Karel Hašler

Produkce: Josef Hašler

Hudba: Karel Hašler, Heinz Letton

Kamera: Jan Stallich

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Bedřich Poledník

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Lepka

Hrají: Karel Hašler (hrabě von Hellford), František Smolík (cizinec), Jiřina Šejbalová (Irena Hellfordová), Bedřich Vrbský (komisař Brown), František Kovářík (komorník Pavel), Jan Sviták (námořní důstojník Jimmy Brink), Miroslav Svoboda (Tom Brandt), Antonín Novotný (reportér Frank Ferber), Jaroslav Marvan (policejní inspektor Gent), Helena Sedláková (komorná Betty), Milada Smolíková (kuchařka Marie), Jan W. Speerger (řidič Max), V. Sviták (detektiv), Rudolf Žák (tajný), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný