Filmag dětem – Ledová víla

Nastolený trend pokračuje a Filmag ve středu 21. července 2010 přináší za 59,- Kč v ediční řadě Dětem další slim krabičku s ruskou pohádkou Ledová víla. Kouzelná pohádka o lásce.

Ledová víla – víla ze země mrazu, se touží dostat na zem a poznat co je láska.

 

Tak jsem zase docela zmatený. Obal uvádí jednu verzi obsahu, ostatní zdroje zcela jinou. Kdo má asi tak pravdu?

Podle obalu:

Její otec Mráz jí její přání rozmlouvá, ale nakonec ustoupí. Dívka se ocitne ve vsi, kde se jí ujme děda s babkou. Všichni mladí okolo jsou zamilovaní, jen chladná kráska stále žádný cit necítí. Až jednoho dne se ve vsi objeví bohatý kupec a srdce ledové víly se konečně začíná rozehřívat.

 

Jiné zdroje zřejmě popisují zcela odlišný film:

Vládce zimy, děda Mráz, má spoustu vnuček, Sněhurek, které se objevují s prvním sněhem, jako sněhové vločky. Jedna z nich se zamilovala do mladého chudého hrnčíře Gríši a láska ji proměnila v půvabnou mladou dívku Ljubu. Jako vlastní vnučky se jí ujala energická bába Kateřina a její lenivý muž Jeremej. Oba si nemohli vynachválit její pracovitost a dobré srdce a také Gríšovi se na první pohled zalíbila.

Brzy se chystá svatba, tu však překazí zlý kníže, který chce Ljubu pro sebe. Unese dívku do svého sídla a jeho muži zle ztlučou Gríšu, který se ji pokusil bránit. Ljuba knížete odmítne a chce se vrátit do vesnice, ale on jí lživě namluví, aby zůstala, že pošle pro Gríšu a tomu pak namluví, že už ho dívka nechce.

Když se Ljuba dozví, že ji kníže oklamal, ze zámku uteče a vydá se za Gríšou. Ten však jejímu vyprávění nevěří a zřekne se jí. Zoufalá a zklamaná dívka se promění v děsivý ledový přízrak, který svým ledovým dotykem zmrazí vše živé. Zahubí knížete i jeho muže a pokryje ledem a sněhem jeho sídlo i vesnici. Jako divá vánice se žene krajem a jediný, kdo ji dokáže zastavit je Gríša.

Ten si uvědomí, jakou udělal chybu a jak moc své milované ublížil, statečně vyjde do vánice a upřímným vyznáním lásky zlomí zlé kouzlo. Z ledového přízraku se opět stane krásná a hodná dívka Ljuba. S její proměnou také roztaje celá vesnice a vrátí se život jejím obyvatelům.

 

Ruské zdroje se přiklání k popisu vydavatele (takže by bylo třeba opravit leckterou filmovou databázi):

 

Sněhurka, dcera Dědy Mráze a krasavice Vesny, má srdce ledové, takové, jaké nikdy nepoznalo prosté lidské radosti a lásku. Až do setkání s Lelem. Jeho cit dal dívce to největší bohatství, její srdce roztálo. Překrásná ruská příroda, veselé chorovody, hry a písně – to vše, bez čeho nemůže skutečná ruská pohádka existovat, tu naleznete…

Zadní strana obalu 

Žánr: Pohádka / Hudební / Rodinný / Romantický

Země původu: SSSR

Rok vzniku: 1968

Délka: 88 minut

Původní název: Снегурочка / Snegurochka

Režie: Pavel Kadočnikov

Námět: Alexandr Ostrovskij

Scénář: D. Del, Pavel Kadočnikov, Leonid Ljubaševskij

Hudba: Vladislav Kladnickij

Kamera: Alexandr Čirov

Společnost: Lenfilm

Natáčeno: Kostroma, SSSR

Hrají: Jevgenija Filonova (Sněhurka – ledová víla), Jevgenij Žarikov (Lel), Irina Gubanova (Kupava), Boris Chimičev (Misghir), Pavel Kadočnikov (car Berendej), Natalja Klimova (Vesna), Valerij Malyšev (Brusilo), Petr Nikašin, a další

Сюжет: Снегурочка – дочь Деда Мороза и красавицы Весны. Ее ледяное сердце никогда еще не ведало простых человеческих радостей, никогда не знало любви до встречи с Лелем. Его душевное тепло подарили девушке богатство окружающего мира, растопили сердце холодной красавицы. В фильме есть и чудесная природа, и веселые хороводы, и игры, и песни – все, без чего не может быть настоящей русской сказки.

Ruské vydání 

В деревне берендеев появляется девушка, наделённая красотой, но не чувствами. На Снегурочку засматриваются все молодые парни, только сердце её холодно, даже сладкоголосому Лелю не под силу пробудить в Снегурочке любовь. Снегурочка скупа на ласку.

Купава и Мизгирь – жених с невестой, они идут на праздник, зовут с собой купавиных подружек. Мизгирь, увидев Снегурочку, предлагает Купаве идти на праздник без него. Снегурочка становится разлучницей, сама того не желая. Мизгирь прилюдно объявляет о погасшей к Купаве любви. На упрёк берендеев в непостоянстве Мизгирь отвечает: «К чему слова? Для сердца нет указки. Купаву я любил, теперь люблю другую. Снегурочку».

На общем собрании берендеев царь определяет срок: кто покорит снегурочкино сердце к утру перед восходом Ярило-солнца, тому и быть её мужем. Девушки-берендейки с парнями-берендейцами тоже составляют пары и приходят к Ярилу и на показ людям и царю. Лель выбрал Купаву, сравнял её, забытую, со всеми.

Снегурочка просит мать-Весну дать ей любви девичьей. И в Снегурочке просыпается любовь к Мизгирю. Вдвоём они пришли к Ярилу, но солнце погубило Снегурочку – на рассвете она растаяла.

Жанр: Киносказка

Страна: СССР

Год: 1968

Длительность: 93 мин.

Режиссёр: Павел Петрович Кадочников

Автор сценария: Павел Кадочников, Леонид Любашевский (по одноименной пьесе А. Н. Островского из цикла «Весенние сказки»)

Оператор: Александр Чиров

Композитор: Владислав Кладницкий

Художник: Алексей Федотов

Кинокомпания: Ленфильм

В ролях: Евгения Филонова (Снегурочка), Павел Кадочников (Царь Берендей), Евгений Жариков (Лель), Ирина Губанова (Купава), Борис Химичев (Мизгирь), Сергей Филиппов (Бромята), Андрей Апсолон (бобыль Бакула), Любовь Малиновская (бобылиха), Валентина Пугачева (Радушка), Валерий Малышев (Брусило), Геннадий Нилов (Курилка), Светлана Онучкина (Малуша), Людмила Безуглая (Заряна), Наталья Климова (Весна-Красна), Леонид Любашевский, Степан Крылов, Анатолий Обухов (Бермята), Павел Первушин, Станислав Фесюнов, Петр Никашин, Яков Гудкин, Владимир Балашов, Игорь Боголюбов

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 rusky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: