DVD HIT – Američan

Tak tu máme další neohlášenou novinku a InterSonic v obálce DVD HIT přispěl v pondělí 12. července 2010 do nabídky číslem 17 ediční řady Svět festivalů za 59,- Kč filmem Američan. Dva nedokonalí lidé v boji za dokonalou lásku.

On, Mark, vzpurný bohatý klučina na střední, jehož život se řítil špatným směrem. Ona, Dori, hollywoodská hvězdička, herečka a zpěvačka, která to měla v hlavě srovnané.

 

Teď tyhle obyčejné teenagery osud svedl dohromady. Nebyl to normální románek. Nedokázali udržet život pod kontrolu. On po fatální dopravní nehodě skončil u námořnictva a ona se schizofrenií na psychiatrii.

 

Každý ale potřebuje důvod jít dál. Někoho, s kým by mohl mít domov. Někoho, kdo bude bojovat na jeho straně. Tak mezi sebou dále udržují vztah přes všechny protesty rodiny a přátel. Pod striktním armádním dohledem prožívají oba velké romantické dobrodružství a společně překonávají překážky, které je mají rozdělit a přitom poznávají, jak obrovské je mezi nimi pouto.

 

Film podle knižního bestselleru od tvůrců hitu Výstřely na Brodwayi.

 

Možná film nasbíral na festivalech ceny, ale na 60 procent nedosáhl: Viděno – potkali se, nedokázali zapomenout, konec-nekonec. Hořkosladká romance. Toť vše. Film poněkud nesourodý, bez konce, podávající realistický obraz schizofrenie a tvrdého mariňáckého výcviku (dobrý Val Kilmer v roli velitele, který to bohatému chlapečkovi v průšvihu dává sežrat). Příběh je údajně založený na režisérově osobním zážitku, kdy se zamiloval do duševně nemocné herečky.

Zadní strana původního vydání 

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2004

Délka: 97 minut

Původní název: Stateside

Světová premiéra: 13. května 2004 – Francie (Cannes Film Market)

Režie: Reverge Anselmo

Scénář: Reverge Anselmo

Produkce: Reverge Anselmo, Michele Berk, Robert Greenhut, Bonnie Wells-Hlinomaz, Selina Jayne, Eberhard Kayser

Hudba: Joel McNeely

Kamera: Adam Holender, Tom Priestley Jr.

Střih: Suzy Elmiger

Kostýmy: Cynthia Flynt

Společnost: Seven Hills Pictures / Cinealpha KG / Cinerenta Medienbeteiligungs KG / Overseas FilmGroup

Natáčeno: New York, USA / North Carolina, USA

Hrají: Rachael Leigh Cook (Dori Lawrenceová), Jonathan Tucker (Mark Deloach), Agnes Bruckner (Sue Duboisová), Val Kilmer (rotný Skeer), Joe Mantegna (Gil Deloach), Carrie Fisher (paní Duboisová), Diane Venora (paní Hengenová), Ed Begley Jr. (otec Concoff), Michael Goduti (Gregory Tripodi), Daniel Franzese (Danny Tripodi), Zena Grey (Gina Deloachová), André Vippolis (Dorin agent Ricky), Paul Le Mat (Dorin lékař), Bridget Barkan (Francine), Billy Lush (Nando), Brian Geraghty (Chris), Joanne Pankow (sestra Olga), Rob Zapple (detektiv 1), George DiCenzo (detektiv 2), Sak Ruffion (policista), Lou Criscuolo (pan Tripodi), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky

Titulky: česky, maďarsky

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: trailery