Reflex – Pád Berlínské zdi

Dalším DVD, které by s podporou časopisu Reflex mělo vydávat Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 15. července 2010 za 59,- Kč, má být Pád Berlínské zdi. Dramatické pokusy o útěk.

Těžko soudit co a jak, když je k dispozici jen náhled obalu v již dříve vydaných titulech. Můžeme jen hádat, že by mohlo jít o následující dokument z dílen History Channelu.

Jedna z nejpodivnějších kapitol novodobých dějin. Dokument shrnuje zrod, vzestup a pád Berlínské zdi. Dne 13. srpna 1961 rozhodla vláda tehdejší NDR postavit překážku, která měla zabránit odlivu Němců z oblasti, kontrolované Sovětským svazem, do zóny, kontrolované západními spojenci. Původně se jednalo o dočasné nouzové opatření…

Menu zahraničního vydání 

Nejen pomocí počítačové animace můžete sledovat, jak z původní zdi vzniklo monstrum, čítající sedm stěn, oddělených příkopy, zabezpečené signálními vodiči, protitankovými zátarasy, hlídané vyhladovělými psy.

Kapitoly zahraničního vydání 

Vznikla téměř nepřekonatelná barikáda s dvěma stovkami bunkrů a více než třemi stovkami strážních věží. Přesto se našli lidé, kteří přes tuto „stěnu smrti" dokázali proniknout – a tento dokument Vám představí, jak pomocí ražených tunelů, horkovzdušných balonů, člunů a windsurfingů, podomácku vyráběných letadel či lanové dráhy utíkali z východu na západ. Během existence zdi při pokusu o útěk zemřel značný počet občanů NDR, často i v důsledku vykrvácení, protože východoněmecká pohraniční stráž nechala zraněné několik hodin v oblasti strážních pásů bez pomoci ležet.

Dokument obsahuje rozhovory s těmi, kdo zeď a její aparát navrhovali, se členy Stasi, pohraničníky, politiky, historiky a novináři.

Konec této ikony studené války dne 9. listopadu 1989 zahájil nejdramatičtější politickou transformaci posledních let…

Vnitřní strana obálky 

Že by trefa? Pošteka uvádí:

Po dobu 28 let dělila Berlínská zeď město na dvě části svou masou dvou milionů tun betonu, 700 000 tunami oceli a za pomoci hlídacích psů, tanků i ostnatých drátů. Většinu obyvatel NDR držela v pasti, našli se ale tací, kteří byli odhodláni překonat ji za každou cenu. Pokoušeli se podkopat, projet ukryti v kufru aut či přeletět zeď v horkovzdušném balonu… Tento dokument mapuje ty nejodvážnější útěky a přináší zcela jedinečné rozhovory s bývalými členy stráží, politiky, špehy i samotnými uprchlíky. 

DVD obsahuje 2 části:

1. část – Vzestup (51:03)

2. část – Pád (51:11) 

Zadní strana obálky 

Žánr: Dokument

Rok vzniku: 2009

Délka: 102:14 minut

Původní název: Rise and Fall of the Berlin Wall

Společnost: A&E Television Networks / History Channel

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: žádný