Bohemia Motion Pictures – Strach má velké oči

Ve středu 14. září 2016 společnost Bohemia Motion Pictures posílá za 199,- Kč na pulty trafik starší českou televizní pohádku Strach má velké oči. Veselá pohádka o strašidlech.

Už jste někdy jedli račí nebo želví polívku? Třem mládencům, kteří se vydali do začarovaného lesa osvobodit zajatou dívku Lesněnku, je uvaří bába Magi (Iva Janžurová), která žije v lese v opuštěné hospůdce s loupežníkem Bujónem (Rudolf Hrušínský).

Titul je uveden ve snížené „televizní“ kvalitě, ve které byl v roce 1980 natočen – kvalitnější záznam bohužel není k dispozici. Pohádku jsme se přesto rozhodli na DVD vydat, protože patří ke klenotům televizní zábavy.

Jinými slovy:

Dcera zámeckého pána Lesněnka šla na houby a zabloudila. Ujala se jí bába Magi, a loupežník Bujón. Bába Lesněnce uvařila houbovou polévku, po které ztratila paměť. A tak je Lesněnka nucena bábě sloužit a v noci musí jako víla vábit pocestné. Zatím v lese zabloudili další pocestní, jednoho pak bába Magi začarovala svou račí polévkou, takže chodí pozpátku, dalšímu navařila polévku želví, aby byl pomalý. A tak už v lese straší tři lidská strašidla. Jenže nakonec přijde do lesa hledat Lesněnku dřevorubec Filip, který ji miluje. Filip vysvobodí svou dívku z moci strašidel a dostane ji za ženu.

Na csfd.cz 82 procent: Televizní skvost pro nostalgiky.

Náhled zadní strany z webu PNS

Žánr: Komedie / Pohádka / Dětský

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1980

Délka: 72 minut

Kinopremiéra v ČR: 22. října 2015

Režie: Pavel Kraus

Asistent režie: Magda Ratajová

Pomocná režie: Svatopluk Mikeska

Scénář: Jaroslav Pacovský

Dramaturgie: Helena Sýkorová

Produkce: Alena Kaněrová (vedoucí výrobního štábu)

Hudba: Jiří Václav

Kamera: Věra Štinglová

Druhá kamera: František Hanák, Petr Prima, Josef Prokšík, Zdeněk Uher

Střih: Vítězslav Romanov

Zvuk: Václav Nosek

Kostýmy: Petr Diviš

Masky: Jitka Pazderová, Milan Sklenář

Architekt: Miloš Ditrich (výtvarník dekorací)

Společnost: Československá televize Praha

Hrají: Iva Janžurová (ježibaba Magi), Rudolf Hrušínský (loupežník Bujón), Jana Boušková (Lesněnka), Pavel Zedníček (drvoštěp Filip), Jiří Štěpnička (mlynářův syn Divobij), Ondřej Havelka (starostův syn Chytrolín), Josef Langmiler (otec Lesněnky), Lubomír Lipský (děda), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný DVD5 PAL 4:3 (1,37:1)

Bonus: žádný