Filmexport Home Video – Naděje

Ve středu 21. září 2016 společnost Filmexport Home Video vydává za 99,- Kč další novinku pro pamětníky, DVD Naděje. Hana Hegerová a Rudolf Hrušínský se sblíží v rolích alkoholika a dívky se špatnou pověstí.

Lucin, pomocný dělník, permanentní dlužník a příležitostný zloděj, je přistižen, když se pokusí v kantýně velké štěrkovny ukrást z kapsy jinému dělníkovi peníze. Zmlácený je vyhozen do bláta; ujme se ho dělnice Magdalena, která bydlí sama v chatce v areálu závodu. Oba dva, opuštěni a vykolejeni, začnou spolu žít….

Obšírnější verze:

Ignác Šavlíř zvaný Lucin se v kantýně velké štěrkovny pokusí ukrást jinému dělníkovi z kapsy peníze. Je přistižen, zmlácen a vyhozen do podzimního bláta. Ujme se ho náhodně procházející dělnice Magdalena a vezme ho do svého domku, stojícího vysoko na navážce. Dva ztroskotanci spolu začnou žít. Lucin byl kdysi mistrem na stavbě a řidičem, ale nemírné pití alkoholu z něho udělalo pomocného dělníka, permanentního dlužníka a příležitostného zloděje. Magdalenina náruč sloužila často jako útočiště mnoha dělníků na jednu noc. Nešlo jí ale o peníze, spíše měla strach ze samoty a toužila po stálém citu a jistotě. Je velmi čistotná a má na Lucina dobrý vliv. Chtěla by spolu s ním odejít jinam, v Hradci má být otevřena nová stavba. Lucin se snaží sekat dobrotu, ale když se mu ostatní dělníci smějí pro jeho vztah k ženě špatné pověsti, opět se strašně opije. V prudké hádce Magdalenu udeří a ta upadne do bezvědomí. Lucin ji dopraví do nemocnice. Na policii se ke svému činu přizná a hluboce otřesen se rozhodne změnit svůj život. Uzdravující se Magdalena naopak tvrdí policii, že si zranění způsobila sama. Lucin se s ní přijde rozloučit do nemocnice. Zatím odjede do Hradce sám, ale brzy jí napíše. Oba mají naději na nový život.

Prozaik a scenárista Jan Procházka psal scénář Rudolfu Hrušínskému přímo na tělo; volba na Hanu Hegerovou padla až po delším hledání hlavní představitelky. Podle Karla Kachyni „ vytvořili spolu velice zvláštní, přesto však velmi blízkou dvojici… Je to film o dvou lidech; ostatní tvoří pouze atmosféru a prostředí.“ Procházka s Kachyňou spolupracoval i na dalších úspěšných filmech, např. Trápení, Kočár do Vídně, Noc nevěsty či nejznámějším snímku Ucho.

Karel Kachyňa získal s tímto filmem v roce 1964 na VI. MFF v Buenos Aires cenu za režii.

Na csfd.cz 82 procent: Výborná režie, herecký koncert, velké komorní drama.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1963

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. ledna 1964

Režie: Karel Kachyňa

Pomocná režie: Milada Mikešová

Asistent režie: Lubomír Břinčil, Irena Vachatová

Námět: Jan Procházka

Scénář: Jan Procházka, Karel Kachyňa

Technický scénář: Karel Kachyňa

Výroba: Jaroslav Kučera, Hubert Novotný, Jiří Ulrich, Vladimír Polák

Hudba: Jan Novák

Kamera: Josef Vaniš

Druhá kamera: Václav Helliman

Asistent kamery: Bohumil Vodička

Střih: Jan Chaloupek

Zvuk: Brunclík Bohumír /zvukové efekty/, Jiří Lenoch

Architekt: Leoš Karen

Kostýmy: Lída Novotná, Jaroslav Holub, Ida Šmídková

Masky: Stanislav Petřek, Jiřina Bissingerová, Rudolf Buneš

Spolupráce: Leopold Zeman, Jana Beránková, Jana Kulhánková

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina: Švabík – Procházka

Hrají: Hana Hegerová (dělnice Magdalena Hrivňáková), Rudolf Hrušínský (Ignác Šavlíř zvaný Lucin), František Peterka (Čtvrtníček), Otto Šimánek (kantýnský Fojtář), Václav Neužil (Jůza), Pavel Spálený (dělník, Lucinův věřitel), Ladislav Kazda (dělník, Lucinův věřitel), Josef Koza (řidič), Josef Vondráček (řidič v garáži), Viktor Očásek (vrátný v nádražní nocležně), Jan Faltýnek (výčepní), Lenka Fišerová (ošetřovatelka), Ivana Bílková (žena v kiosku), Josef Bárta (hráč karet), Zdeněk Leština (hráč karet), Václav Král (pokladní na nádraží), Ladislav Gzela (vrátný v ubytovně), Jaroslav Nekolný (venkovan), František Vicena (inženýr), Eva Jiroušková (pacientka), Darja Hajská (pacientka), Helena Růžičková (pacientka), Halina Píchová (pacientka), Miriam Kantorková (pacientka), Jindřiška Gabriela Preissová (pacientka), Věra Laňková (účetní), Ingrid Kostková (ošetřovatelka), Eva Řepíková (mladá matka na nádraží), Vojtěch Šašek (vrátný), Antonín Šeplavý (náhodný chodec), Jiří Holý (hlas vyšetřovatele), Michaela Chrzanovská (Michalka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný