Amercom – Velké bitvy historie (13. díl) – Velká Armada 1588

Původně v pátek 23. července 2010 z vydavatelství Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie očekávané další ve fólii společně zatavené DVD a kniha Velká Armada 1588 za 99,90 Kč je v rámci pravidelnosti na pultech již ve čtvrtek 22. července 2010.

Jak jsem minule konstatoval, domácí podoba edice se rozchází s tou původní polskou, tento díl je číslem 5 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii. Nicméně z dostupných materiálů se vytratil původní číselný údaj, že se jedná o sérii 70 knih, takže uvidíme, kolika dílů se u nás nakonec dočkáme. České webové stránky uvádějí: Vzhledem k silnému zájmu probíhá od konce dubna reedice prvních čísel magazínu. Každé dva týdny další číslo na stáncích. Doufejme, že to bude lepší, než taková reedice Encyklopedie II. světové války, která byla po 18. dílu zastavena…

Tudíž citujme znovu obecnou informaci, že se jedná o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie, která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A nyní předběžně, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Co potopilo Armadu? 

Velká Armada 1588

Událost, obecně známá jako fatální selhání údajně nepřemožitelné Velké Armady, španělského námořního loďstva, byla trumfem Anglie. Stala se počátkem zlatého alžbětinského věku a zámořské kolonizace. Umožnila posílení protestantské reformace v Anglii, která se stala hlavní námořní silou světa.

Po vydání můžeme doplnit oficiální text:

Detektivové na bitevním poli – Co potopilo Armadu?  

V létě roku 1588 se Anglie ocitla ve válce. Na moře vyplula španělská velká Armada, největší loďstvo na světě. Jejím cílem bylo dobýt Anglii silou. V porážku Armady nikdo nevěřil, nicméně její mise skončila naprostým fiaskem. K zodpovězení otázky, proč Španělé prohráli, spojili své síly archeologové, odborníci na stavbu lodí, oceánografové i odborníci na starožitné střelné zbraně. Tento dokument odhaluje, že ti, kteří zemřeli během tažení, byli obětí kolosálních chyb v navigaci a přírodního fenoménu, o němž neměli ani ponětí.  

Kniha Velká Armada 1588 – Tažení proti Anglii je z roku 2001 (The Armada Campaign 1588 – The Great Enterprise against England), má obvyklých 96 stran, křídový papír a lepenou vazbu vázaných „sešitků“. Autorem knihy je Angus Konstam, ilustrace Howard Gerrard, český překlad Leonid Křížek, odborný posudek textu Mgr. Jiří Kovařík. 

 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 48 minut (48:49)

Původní název: Battlefield Detectives – What Sank the Armada?

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Nastavení zvuku a titulků 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

Obraz: barevný PAL DVD5 podle obalu 4:3, ve skutečnosti 16:9

Bonus: žádný