Filmexport Home Video – Panenka

Ve středu 25. ledna 2017 chystá společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč další novinku, Komedii Panenka. Věra Ferbasová jako živá loutka v neuvěřitelně veselé příhodě!

Nezaměstnaná Věra se vydává za mechanickou reklamní loutku a odhalí podvody údajných amerických podnikatelů.

Dobový tisk uváděl, že“ ještě žádný jiný film neposkytl Věře Ferbasové tolik možností, aby rozvinula celou stupnici svého komediálního umění jako zde“.

Nezaměstnaná Věra přijme nabídku kamaráda sochaře Kajetána, který jí zařídí místo v Dominikově továrně na loutky. Temperamentní dívka zaujme svého zaměstnavatele, mladého majitele závodu Antonína Dominika, natolik, že se do ní zamiluje. Dominikova rezolutní matka vypozoruje synův zájem o Věru a ihned ji propustí. Kajetán, který pracuje v ateliéru sochaře Výra, jenž se zabývá výrobou loutky mechanické, využitelné k reklamě zboží, požádá Věru o pomoc. Chce, aby se vydávala za loutku, neboť jeho prototyp byl těsně před uvedením poničen jeho žárlivou milenkou.

Věra chce pomoci příteli na oplátku a souhlasí. Její herectví je tak přesvědčivé, že o robotku hned projeví zájem paní Dominiková a přiměje výrobce k propagačnímu turné po republice. Věra musí proto pokračovat ve své roli a během turné se dostane do mnoha svízelných situací. Kvůli nedorozumění jsou v Karlových Varech zatčeni Kajetán i nic netušící Dominik, zatímco Věře se podaří uprchnout. Ale nakonec se vše vysvětlí, vynález je hotový a snoubencům Věře a Dominikovi přeje mnoho štěstí robotka č. 2, tentokrát opravdová.

Na csfd.cz 64 procent: Netradiční námět dokázal plně využít Věry Ferbasové, která skutečně vypadá jako umělá panenka.

Žánr: Komedie / Sci-fi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1938

Délka: 84 minut

Kinopremiéra v ČR: 31. března 1938

Režie: Robert Land

Námět: Jan Grmela (kniha)

Scénář: Jan Grmela, Robert Land

Produkce: František Jerhot

Hudba: Jára Beneš

Kamera: Ferdinand Pečenka

Střih: Gina Hašler

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Metropolitan

Tanec: Rudolf Macharovský

Hrají: Ferenc Futurista (strážník Bedřich Vrba), Milada Gampeová (manželka strážníka Vrby), Jiří Dohnal (Kajetán, syn Vrbových), Věra Ferbasová (Věra, podnájemnice u Vrbů), Josef Gruss (továrník Antonín Dominik), Milka Balek-Brodská (továrníkova matka Adéla Dominiková), Zdeněk Hora (sochař Jaroslav Výr), Ljuba Hermanová (sochařova přítelkyně Hella), Světla Svozilová (redaktorka Maryna Tečková), Stanislav Neumann (detektiv Liška), Eman Fiala (účetní Bonifác Žalud), Máňa Hanková (operetní hvězda), Theodor Pištěk (vrchní policejní komisař), František Kreuzmann (James Robber alias Petr Dostál, podvodník), Jan W. Speerger (podvodník Joe Cheat alias Moučka), Gabriel Hart (podvodník Jim Cheat alias Moučka), Alois Dvorský (zlodějíček), Jiří Hron (kominík), Josef Příhoda (vrátný v hotelu), Eliška Jílková (zaměstnankyně u Dominiků), Jaroslav Bráška (obchodník), Alfred Baštýř (obchodník), Jarmila Zezulková (sekretářka redaktorky Tečkové), Frank Rose-Růžička (strážník), František Vlček (hotelový sluha), F. X. Mlejnek (hotelový sluha), Jindřich Láznička (hotelový sluha), Štefan Munk (číšník v Karlových Varech), Viktor Socha (číšník), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný