Eusebius – Vášeň a cit

Eusebius střídá žánry o sto šest a v pátek 23. července 2010 se na pulty chystá Vášeň a cit za 49,- Kč. Stala se ženou… Stala se legendou… Jedinečná příležitost poznat osudy autorky, s jejímiž díly bylo nespočet možností se na DVD seznámit. Vášnivý milostný příběh o skutečném setkání mladé Jane Austenové a Toma Lefroye, který pravděpodobně inspiroval její největší romány.

Jane Austenová ohromila okolí svým talentem, důvtipem a inteligencí. Její život byl ale plný vášně a romantiky. Ve dvaceti letech se setkala s Tomem Lefroyem a zamilovala se do něj. Z jejich vztahu vznikl příběh tak opravdový a romantický jako její nejskvělejší literární díla.

Roku 1795 byl pro mladou anglickou dámu hlavním životním cílem sňatek s bohatým mužem. Sňatek z lásky byl v té době jen bláznivou pohádkou.

Jane Austenovám začínající spisovatelka, však věří na lásku. Je obdařena divokým a nezávislým duchem a vidí jiný svět, než třídní rozdíly a obchod, svět mimo pýchu a předsudky. Může si ale dovolit odmítnout nabídku k sňatku s bohatým příbuzným Lady Greshamové, vzepřít se autoritě svých rodičů a uprchnout před sociálními konvencemi?

Ve svých 20-ti letech se setkává s temperamentním mladým Irem Tomem Lefroyem, který je advokátním asistentem a přijel do Hampshiru na návštěvu. Je krásný, inteligentní, chudý a nemá rád nevzdělané venkovany.

Jeho intelekt a opovážlivost Jane naprosto uchvátí a tak brzy nemyslí na nic jiného, než na Toma. Jejich cesty se propojují čím dál tím víc. Podnikají divoké slovní turnaje v místním lese, tančí spolu, Jane ho porazí v kriketu a dá mu k přečtení román „Tom Jones.“ Postupně se jeden do druhého zamilují.

Jsou ale pod přísným dohledem. Sestřenice Jane a její sestra Cassandra ji nabádají, jaké by tato aféra mohla mít následky. Lady Greshamová se urazí, Tomův strýc soudce Langlois, který osobně i finančně investoval do budoucnosti svého synovce stále doufá a nechce ani vidět že by jeho snaha přišla vniveč. Manželé Austenovi se marně snaží svou nejmilejší dceru přesvědčit.

Milenci se musí rozhodnout. Tom navrhuje, aby utekli. To by ale mělo katastrofické následky. Rodina Jane není bohatá a hrozí jim, že zůstane bez prostředků a zahanbena. I Lefroyova rodina v Irsku na Toma spoléhá, co se týče financí a budoucnosti. Pokud utečou, o všechno přijdou: o rodinu, přátele a majetek. Jsou připraveni udělat poslední krok k tomu, aby urazili rozum a cit té doby?

Hodnocení těsně pod 70 procent, ale komentáře (většinou pánské) vesměs nespokojené: Schematické vyprávění bez zaujetí, filmy dle jejích předloh jsou daleko lepší. Jane není zdaleka tak plnokrevná, jako hrdinky v adaptacích jejích děl, chybí nadhled a štiplavý intelekt. Tohle je jen tuctová kostýmní červená knihovna, chybí tomu jen a pouze Vášeň a Cit.

Žánr: Biografický / Drama / Romantický

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 116 minut

Původní název: Becoming Jane

Světová premiéra: 2. března 2007 – Austrálie (Wonthaggi International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 11. října 2007

Režie: Julian Jarrold

Námět: Jane Austen (dopisy)

Scénář: Kevin Hood, Sarah Williams

Produkce: Jeff Abberley, Joanna Anderson, Robert Bernstein, Julia Blackman, Graham Broadbent, Noëlette Buckley, Nicole Finnan, James Flynn, Tim Haslam, Morgan O’Sullivan, Douglas Rae, James Saynor

Hudba: Adrian Johnston

Kamera: Eigil Bryld

Střih: Emma E. Hickox

Kostýmy: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh

Společnost: Ecosse Films / BBC Films / UK Film Council / Blueprint Pictures / Scion Films / Octagon Films / Bórd Scannán na hÉireann / 2 Entertain

Natáčeno: Ardmore Studios – Herbert Road, Bray, County Wicklow, Irsko / Charleville Forest Castle, Tullamore, County Offaly, Irsko / City Hall, Dublin, County Dublin, Irsko / Donabate, County Dublin, Irsko / Higginsbrook, Trim, County Meath, Irsko / Kilruddery House, Bray, County Wicklow, Irsko / King’s Inns, Henrietta Street, Dublin, County Dublin, Irsko / Mother Redcaps Tavern, Christchurch, Dublin, County Dublin, Irsko / North Great George’s Street, Dublin, County Dublin, Irsko /

Trim, County Meath, Irsko / Velká Británie

Hrají: Anne Hathaway (Jane Austenová), James McAvoy (Tom Lefroy), Julie Walters (paní Austenová), James Cromwell (reverend Austen), Maggie Smith (lady Greshamová), Anna Maxwell Martin (Cassandra Austenová), Lucy Cohu (Eliza De Feuillideová), Laurence Fox (pan Wisley), Ian Richardson (soudce Langlois), Joe Anderson (Henry Austen), Leo Bill (John Warren), Jessica Ashworth (Lucy Lefroyová), Eleanor Methven (paní Lefroyová), Michael James Ford (pan Lefroy), Tom Vaughan-Lawlor (Robert Fowle), Elaine Murphy (Jenny), Guy Carleton (kočí), Russell Smith (druhý kočí), Philip Culhane (George Austen), Helen McCrory (paní Radcliffeová), Louise Marie Kerr (ctitel), Sophie Vavasseur (Jane Lefroyová), Gina Costigan (Caroline), Chris McHallem (pan Curtis), Michael Patric (Don Dogarty), Tara Lynne O’Neill (opilá děvka), Tom Maguire (zlosyn), Lynda Lee (sopranistka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech