FilmX – Deník komorné

Dobré filmy týdeníku Reflex. Edice FilmX se svou se sběratelskou edicí III úspěšně přesunula do své druhé stovky a ve čtvrtek 29. července 2010 je tu další dvojice. Číslo 104 nese za 99,- Kč film Deník komorné. Lež a nenávist vítězí nad pravdou a láskou… Nelítostný portrét zkažené společnosti.

Celestine je komorná v honosném panském sídle na venkově. Její život se odvíjí poměrně klidně a bystrá Celestine se v ospalém ovzduší zapadlého koutu pohybuje jako pobavený pozorovatel. Jednoho dne se však přihodí v sousedství hrozný zločin, jehož obětí je malá holčička. Celestine má podezření na pachatele, a tak začne rychle jednat. Její snaha však vychází naprázdno…

Text obalu je poměrně stručný, tudíž ještě jednou totéž kompilátem dostupných zdrojů:

Jeden z nejznámějších Buňuelových filmů je adaptací románu Octava Mirbeaua. Režisér posunul se spoluscenáristou Jeanem-Claudem Carriérem (od té doby svým věrným spolupracovníkem) děj z počátku století na konec dvacátých let. Černá historka je situována do nevlídného, izolovaného, honosného vesnického sídla v Bretani, jehož majitel je ctihodný nemohoucí stařec, který poslední záchvěvy vášní převádí do neškodných projevů dětinského fetišizmu a ukájí se u ženských bot.

V tomto sídle po odchodu z Paříže komorná Celestina získala novou práci. Seznamuje se s pány domu i se služebnictvem. Rodina Monteilů je sebrankou bizarních týpků. Mladý pán pronásleduje zvířata i ženy, jeho manželka je frigidní. Čeledín Josef, který je pro Celestinu zajímavou partií, má zase pletky s fašisty. Nakonec se služka seznámí s jejich sousedem důstojníkem, kapitánem Maugerem, který si libuje v ničení Monteilova obydlí.

V zatuchlém prostoru se bystrá a elegantní Celestine pohybuje jako pobavený pozorovatel. Jenže rabiátský kočí Josef znásilní a zabije malou holčičku. Celestina jej udá. Josef je pro nedostatek důkazů propuštěn. Triumf zla potvrzuje závěr, ve kterém neodsouzený vrah, fanatický antisemita a šovinista žije spokojeně jako majitel malé hospůdky, podporující vytvářející se fašistické spolky a potěšeně vítá pravicové demonstranty heslem „Ať žije Chiappe“. Chiappe byl pařížský prefekt, který v roce 1930 zakázal promítání Zlatého věku.

Obal

Dramatické události jsou podány ve volném, jakoby lhostejném a monotónním toku, rafinovaně „necitlivému“ pohledu odpovídá i pustá jarní krajina. Absurdní prvky, surrealistické symboly, sarkasmus vůči policii a duchovenstvu, to vše nezapře svého tvůrce. Hluboká a sarkasticky podbarvená meditace nad marnou existencí společnosti, jejíž členové jsou oběťmi mystérií, předsudků a vzájemných podvodů je zároveň jednou ze svérázných studií podstaty démonického ženstva. Černobílý, širokoúhlý snímek přímo mokvá perverzitou a depresí. Jeho předlohou se stal román Octavea Mirbeaua.

Obal

V hlavní roli nevinné Celestiny exceluje jedna z nejvnadnějších francouzských hereček Jeanne Moreau, která v této roli vytvořila nezapomenutelný portrét mladé ženy obklopené nechutnými, morálně zahnívajícími bližními.

Skutečná lahůdka pro voyeury a příznivce Buňuelovy obraznosti. Jsou zde všechny jeho charakteristické sexuální symboly: například slimáci na nohou znásilněné dívenky, starý muž mrtvý v posteli, kde svírá drahocenné boty.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Jak už je u této edice téměř pravidlem, hodnocení nejde pod 70 procent, tentokrát spíš naopak šplhá k 80: Kritika všech a všeho, rozklad společnosti, skepse,zoufalství, zlo opět vítězí .

Zadní strana obalu

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1964

Délka: 95 minut (1:33:46)

Původní název: Le Journal d’une femme de chambre

Světová premiéra: 4. března 1964 – Francie

Kinopremiéra v ČR: 1. září 1965

Režie: Luis Buñuel

Námět: Octave Mirbeau

Scénář: Jean-Claude Carrière, Luis Buñuel

Produkce: Michel Safra, Serge Silberman, Paulette Goddard, Burgess Meredith

Kamera: Roger Fellous

Střih: Luis Buñuel, Louisette Hautecoeur

Kostýmy: Georges Wakhévitch

Společnost: Ciné-Alliance / Dear Film Produzione / Filmsonor / Spéva Films

Natáčeno: Dieppe, Seine-Maritime, Francie / Franstudio, Saint-Maurice, Val-de-Marne, Francie / Milly-la-forêt, Essonne, Francie

Hrají: Jeanne Moreau (Céléstine), Georges Géret (Joseph), Daniel Ivernel (kapitán Mauger), Françoise Lugagne (madam Monteilová), Muni (Marianne), Jean Ozenne (monsieur Rabour), Michel Piccoli (monsieur Monteil), Joëlle Bernard, Françoise Bertin, Aline Bertrand, Pierre Collet, Michel Dacquid, Madeleine Damien, Marc Eyraud (komisařův sekretář), Jean Franval, Gilberte Géniat (Rose), Gabriel Gobin, Bernard Musson (kostelník), Jeanne Pérez, Marcel Rouzé,  Dominique Sauvage (Claire), Andrée Tainsy, Geymond Vital, Jean-Claude Carrière (kněz), Claude Jaeger (soudce), Marcel Le Floch, Dominique Zardi (policista), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: černobílý PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný