FilmX – Přineste mi hlavu Alfreda Garcii

A dvojkou mezi dobrými filmy týdeníku Reflex v ediční řadě FilmX je s číslem 105 ve čtvrtek 29. července 2010 za 99,- Kč film Přineste mi hlavu Alfreda Garcii. Jeho hlava má cenu milionu dolarů a 21 lidských životů…

El Jefe chce mít hlavu Alfreda Garcii, který svedl jeho dceru. Bohatá odměna naláká i ztroskotance Bennieho. Garcia je však už mrtev, a tak se Bennie a jeho přítelkyně Elita rozhodnou najít jeho hrob a přijít snadno k penězům. Jejich pátrání se však brzy mění v krvavou lázeň, plnou brutality.

A opět o trochu podrobněji z nejrůznějších dalších zdrojů:

Zámožný a mocný mexický latifundista El Jeffe vypíše milionovou odměnu na hlavu bezvýznamného mladíka Alfréda Garcii, který mu svedl nevinnou dceru, jež následně otěhotněla. Vidina milionu dolarů zláká několik profesionálních zabijáků.

Problém ale spočívá v tom, že Alfrédo Garcia je už mrtvý a dokonce i pohřbený. V životě neúspěšný a nepříliš odvážný barman a pianista v jednom z mnoha mexických barů tam na konečné Bennie se dozví od své přítelkyně, pohledné prostitutky Elity, která se v minulosti s Garciou zapletla, že onen hledaný muž zemřel při nehodě.

 

Bennie ucítí šanci vysmeknout se ubíjející rutině neustále odrhovaného songu Guantanamera pro potěchu illinoiských turistů a má šanci získat velké peníze. A tak se rozhodne s Elitou a s mačetou vydat na cestu, na jejímž konci může být slušný výdělek ale i nejhorší mizérie a smrt.

 

Dva Fernandezovi zabijáci dovolí Benniemu, aby odcestoval do malého města, kde je Garcia pochován, vykopal jeho tělo a vrátil se s jeho hlavou. Bennie z nich dokonce na cestu vymámí desetitisícovou zálohu.

Páreček tedy vyrazí na cestu, ale zapomene počítat s tím, že hrob budou hledat i další lovci odměn, kteří by moc rádi získali lákavý finanční obnos. Ti budou muset za svou dotěrnost zaplatit smrtí…

Nejosobnější dílo režiséra Sama Peckinpaha, kterému jsou připisovány autobiografické prvky. Spíš než o obvyklou road-movie jde vlastně o western ze současnosti. Jde zároveň o nejbizarnější z jeho čtrnácti snímků, což ovšem u géniů propadnuvších alkoholu nebývá nic neobvyklého.

Obal 

Příběh o muži najatém bohatým Mexičanem k úkonu pečlivě popsanému v názvu filmu se neodehrává na úsvitu dvacátého století, nýbrž v jeho znepokojivě obskurním období let sedmdesátých, plném nemotivovaného násilí a otázek bez odpovědí.

Obal 

Delirická odysea je skrz naskrz prosáklá krví a tequilou, přesto nepostrádá ani jasnozřivé okamžiky ryzí romantiky či úlevnou ironii v tzv. kultovních hláškách. Oproti na hony vzdálené, precizně zkomponované Divoké bandě představuje Alfredo Garcia intenzivní kinematografickou zprávu o stavu duše a těla Sama Peckinpaha, muže ze západu a milovníka starých časů, snažícího se rozkoukat v nové době.

A zase jak jinak, než mezi 70 až 80 procenty: Atmosféra sedmdesátých let, spousta tequily, prachu a krve, násilí jako umění, ortodoxní patriarchát.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dobrodružný / Drama / Krimi / Thriller / Western

Země původu: Mexiko / USA

Rok vzniku: 1974

Délka: 108 minut

Původní název: Bring Me the Head of Alfredo Garcia

Světová premiéra: 14. srpna 1974 – USA

Režie: Sam Peckinpah

Scénář: Frank Kowalski. Sam Peckinpah, Gordon T. Dawson

Produkce: Martin Baum, Helmut Dantine, Gordon T. Dawson

Hudba: Jerry Fielding

Kamera: Álex Phillips Jr.

Střih: Dennis E. Dolan, Sergio Ortega, Robbe Roberts

Kostýmy: Adolfo Ramírez

Společnost: Estudios Churubusco Azteca S. A. / Optimus Films

Natáčeno: Chalco, Mexiko / City, Distrito Federal, Mexiko / Estado de México, Mexiko / Hacienda de San Juan, Chalco, Mexiko / City, Distrito Federal, Mexiko / Hidalgo, Mexiko / Mexico City, Distrito Federal, Mexiko / Morelos, Mexiko / Pachuca, Hidalgo, Mexiko / Plaza Garibaldi, Mexiko /  City, Distrito Federal, Mexiko / San Juan Teotihuacán, Estado de México, Mexiko / Teotihuacán, San Juan Teotihuacán, Estado de México, Mexiko / Tlaquepaque Bar, Plaza Garibaldi, Mexiko /  City, Distrito Federal, Mexiko

Hrají: Warren Oates (Bennie), Isela Vega (Elita), Robert Webber (Sappensly), Gig Young (Quill), Helmut Dantine (Max), Emilio Fernández (El Jefe), Kris Kristofferson (motorkář), Chano Urueta (barman Manchot), Donnie Fritts (John), Jorge Russek (Cueto), Chalo González (Chalo), Don Levy (Frank), Enrique Lucero (Esteban), Janine Maldonado (Theresa), Tamara Garina (babička Morenová), Farnesio de Bernal (Bernardo), Ahui Camacho (El Chavito), Monica Miguel (Dolores de Escomigliaová), Paco Pharrez (El Carpintero), Juan Manuel Díaz (Paulo), René Dupeyrón (Angel), Yolanda Ponce (Yolo), Juan Jose Palacios (Juan), Manolo (turistický průvodce), Nery Ruiz (Maria), Roberto Dumont (Chavo), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: