InterSonic – Budování říše 1 – Řím

Pokud vás zaujala nabídka konkurence, pak vězte, že na pultech opět dochází k nečekanému souběhu. InterSonic ve čtvrtek 29. července 2010 začíná vydávat dokument taktéž z dílny History Channel s názvem Řím – Budování říše 1 za 59,- Kč. Zatímco zmíněná konkurenční řada je o vzestupu a pádu, tento cyklus na prvním obalu slibuje pohled do doby, kdy mohutná impéria byla v prvopočátcích svého rozpuku.

Pohled na Římskou říši od jejích počátků, přes období největšího rozmachu až po její bolestný pád. V čele Říma stanulo několik velice významných osobností, díky nimž se Řím stal na více než 500 let nejsilnější a nejpokrokovější civilizací.

 

A ještě jednou ke konkurenci – u dokumentu Rome – Rise And Fall of an Empire je situace jasná a přehledná, na imdb.com lze nalézt přehled všech 13 slibovaných epizod. U tohoto dokumentu ovšem tak průzračná situace není, protože pod originálním názvem, uvedeným na obalu, lze dohledat televizní dokument, jehož délka je 94 minut, což asi na slibovaných 7 DVD nevystačí. Lze tedy jen hádat, že nejspíš půjde o mix několika různých pořadů…

 

Po vydání a se znalostí další obálky lze konstatovat, že pořadí slov by mělo být opačně – Budování říše je název cyklu, jako další přichází díl s názvem Svět Da Vinciho + Kartágo.

 

Pokud je odhad správný, pak alespoň pro začátek platí následující:

Jedna z nejmocnějších civilizací ve světových dějinách, která přetrvala pět století. Ač dodnes znám svou vojenskou silou, základy Říma kotvily v precizním ovládnutí plánování a inženýrství. Tento dokument mapuje otisk jeho představitelů na tváři tehdejšího světa, který byl zaplaven vlnou inovací a vynálezů. Ať už se jednalo o plánovanou stavbu měst, inspirující Colosseum, akvadukty nebo nejrůznější triumfální stavby. S pomocí počítačové grafiky vdechuje tento pořad, nositel několika cen Emmy, nový život do nazírání na neuvěřitelnou historii a majestátnost římské říše.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument

Země původu: USA

Rok vzniku: 2005

Délka: 95 minut (1:33:40)

Původní název: Engineering an Empire: Rome

Světová premiéra: 13. září 2005

Režie: Christopher Cassel

Scénář: Christopher Cassel

Produkce: Dario Canciello, Christopher Cassel, Dolores Gavin, Bill Hunt, Mia Kirn-Slaboszewicz, Vincent Kralyevich, Kristine Sabat, Alexandra Salomon, Jonathan Santos

Hudba: Michael Richard Plowman

Kamera: Jeremiah Crowell

Střih: Jennifer Hohn

Společnost: Kraylevich Productions Inc. / History Channel

Hrají: Michael Carroll, Peter Weller, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

 

Nastavení zvuku 

 

Obraz: barevný 16:9 (podle zahraničních zdrojů 1,33:1)

Bonus: žádný (kromě upoutávek na začátku DVD)