Filmexport Home Video – Sextánka

Ve středu 24. května 2017 společnost Filmexport Home Video za 99,- Kč vydává další pamětnickou novinku, drama Sextánka. Románek dívčího srdéčka o lásce studentky k mladému profesorovi

Studentka sexty Eva Martenová se zamiluje do nového mladého profesora Jiřího Hrona. Ve škole se nesoustředí, ačkoliv je dobrou žákyní a je na vyučování jako vždy výborně připravena. Na školním výletě se snaží Hrona získat její třídní profesorka Bruncvíková, ale on tančí raději s Evou. Žárlivá učitelka v hodině vyvolá konflikt, po kterém Eva s pláčem běží za Hronem do kabinetu a ten se jí snaží uklidnit. Jeho přátelské gesto spatří profesor Bernard, který měl už dříve výhrady k Hronovým moderním vyučovacím metodám. Oznámí řediteli, že Hron držel studentku Martenovou v náručí. Když se Eva dozví, že Hronovi hrozí kvůli ní disciplinární řízení, pokusí se o sebevraždu. Bratr její kamarádky Martiny, doktor Pavel Haler, ji však zachrání. V nemocnici Evu navštíví ospravedlněný Hron a vyzná jí svou lásku.

Souběžně byla natáčena německá verze v režii R. Landa a se stejným pracovním štábem. Z českých herců zde hrál pouze Rolf Wanka.

Obšírnější verze:

Titulní hrdinkou je Evička, kterou miluje lékař Pavel Heler, bratr její spolužačky a současně nejlepší kamarádky Marty. Její mysl trápí především různé srdeční záležitosti, pro které ovšem není v sextě dívčího gymnázia zrovna příznivé prostředí. Na škole totiž vládnou obzvláště přísné mravy, a to nejen zásluhou pana ředitele, ale téměř celého profesorského sboru, který se pokouší zkrotit bujný dívčí temperament a elán, což se jim ovšem ne vždy podaří. Všechno se změní v okamžiku, kdy se v sextě objeví mladý a pohledný profesor Jiří Hron, aby zastoupil nemocného kolegu. Evička se samozřejmě do nového profesora okamžitě zamiluje a jak se zdá sympatie nechybí ani na druhé straně. Evičku však čeká s její novou láskou nejedno trápení. Nejprve se pokusí profesora okouzlit na školním výletě hrou na klavír, má sice úspěch, ale vzápětí je svědkem toho, jak její milovaný profesor vstoupí do pokoje své kolegyně, třídní profesorky Bruncvíkové. Netuší, že důvodem této návštěvy nebyl vůbec milostný, ale veskrze praktický důvod. Šlo totiž o projednání dalšího program výletu. Neopětovaná a nešťastná láska k učiteli nezůstane bez neblahého vlivu na Evin studijní prospěch. Jakoby to nestačilo, přijde na ředitelství gymnázia udání, že navštívila Hrona v jeho bytě. A když je vzápětí profesor přistižen svým nepřejícím kolegou ve školní knihovně, kterak objímá Evičku (kterou se však snažil pouze utěšit), je proti němu zavedeno disciplinární řízení a Eva je z ústavu vyloučena. Když pro své bolavé srdíčko nenajde pochopení Eva ani u svých rodičů, obrátí se s prosbou o pomoc ke své přítelkyni Martě. Když ani ona přes veškerou snahu nedokáže Evičce pomoci a nepomůže její bratr Pavel, požije Eva v zoufalství jed. V poslední chvíli je samozřejmě zachráněna a vše končí happyendem.

Na csfd.cz 53 procent: Učebnicový příklad červené knihovny.

Žánr: Drama / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1936

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 13. března 1936

Režie: Svatopluk Innemann

Asistent režie: Václav Dražil

Námět: Vilém Neubauer (román Sextánka)

Scénář: Bohumil Štěpánek

Produkce: František Jerhot

Hudba: Josef Kumok

Kamera: Jan Roth

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Josef Zora

Kostýmy: Adolf Wenig

Architekt: Štěpán Kopecký

Společnost: Meissner

Hrají: Hana Vítová (Eva Martenová), Rolf Wanka (profesor Jiří Hron, uměleckým jménem Jiří Rón), Jaroslav Marvan (ředitel gymnázia), Jarmila Šmídová (třídní profesorka sexty Bruncvíková), František Kreuzmann (profesor Bernard), Jiří Steimar (generální ředitel Rudolf Marten, Evin otec), Jarmila Kronbauerová (pěvkyně Irma Lukavská, žena ředitele Martena), Raoul Schránil (MUDr. Pavel Haler), Věra Ferbasová (Marta, Halerova sestra), Theodor Pištěk (školník), František Paul (MUDr. Müller, asistent kliniky), Běla Tringlerová (sextánka Kateřina Svatá), Sylva Langová (sextánka Anna Fričová), Čeněk Šlégl (nakladatel, Hronův přítel), Ella Nollová (služka u Martenů Růžena), Zdena Kavková (hospodyně u profesora Hrona), Mimi Erbenová (cukrářka), Jaroslava Scheinerová (sestra v nemocnici), Jiřina Steimarová (sextánka), Anna Gabrielová (sextánka), Eva Prchlíková (sextánka), Majva Červená (sextánka), Jan W. Speerger (člen profesorského sboru), Viktor Nejedlý (člen profesorského sboru), Jaroslav Bráška (člen profesorského sboru), Alfred Baštýř (člen profesorského sboru), Ladislav Hemmer (člen profesorského sboru), Karel Postranecký (člen profesorského sboru), Vlasta Nečasová (studentka se světlými vlasy), Naďa Hajdašová (tanečnice), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný