Hollywood Classic Entertainment – Bratrstvo bojovníků

Z katalogu Hollywood Classic Entertainment přichází v neděli 1. srpna 2010 za 59,- Kč film Bratrstvo bojovníků. Žádné zákony, žádní strážci práva. Kruté 13. století, ve kterém platí jen zákon silnějšího. Tu dobu znáte z filmů Jméno růže nebo Statečné srdce.

Text pošetky je stručný a oproti diváckým postřehům poněkud očesaný:

Po kraji krouží bandy loupeživých zabijáků. Arnauld je už nelítostným osudem unavený a stále více rezignuje na ochranu svého majetku a rodiny…

Jeho žena se ale nevzdává a rozhodne se požádat o pomoc Arnaudova bratra Thomase, protřelého žoldnéře. Také on začne uplatňovat právo silnějšího.

 

Daleko podrobněji z jiných zdrojů:

Na farmě žije Arno Gancien se svou kulhavou manželkou Giemet, svými dvěma dětmi a matkou léčitelkou a bylinkářkou, která právě umírá.

Krátce po její smrti příjíždí na farmu šest jezdců, potulných lupičů a vrahů, z nichž jeden potřebuje ošetřit. Arno, který se od matky naučil léčit, chystá ve svém obydlí lék, když tu uslyší výkřik své ženy. Chce se vrhnout na dva muže, kteří jsou s ním vevnitř. Ti ho však zmlátí tak, že se naprosto pomátne, nikoho nepoznává, nemluví a chová se divně.

Jeho žena se rozhodne požádat o pomoc jeho bratra Thomase. Posílá mu zprávu, aby se vrátil domů. Také pro jistotu odveze své děti ke své přítelkyni, aby jí je nějaký čas hlídala.

 

Thomas zprávu dostane a přijíždí na farmu. Když vidí, jak špatně na tom jeho bratr je, zůstává s nimi. Má to však jeden háček. Giemet umí sice bylinky pěstovat, ale neumí je používat k léčbě. To umí jenom Arno, ale jeho stav se nelepší. Naopak.

Thomas a Giemet se chtějí vydat do některého z okolních klášterů, aby sehnali knihu o léčitelství a bylinkách. Proto Arna raději zavřou do stáje ke koním, aby se někam neztratil. Nechají mu tam dost jídla a vody a vydávají se na cestu. Na farmu se mezitím vrátí dva z lupičů a vykradou ji. Seberou také koně a tím Arna pustí ven ze stáje.

 

Mezitím se podaří Thomasovi a Giemet ukradnout v jednom klášteře knihu s léčivými recepty, kterou Giemet potřebuje, a vrací se zpátky. Když se zastaví v jedné osadě na odpočinek, tak Giemet poznává jednoho z mužů, kteří zmlátili Arna. Thomas se za ním hned pustí a zabije ho, jenomže je těžce zraněn. Giemet ho odveze na farmu a pokouší se ho vyléčit. Ale vypadá to, že se jí to nepodaří, a proto odjíždí pro kněze, aby dal Thomasovi poslední pomazaní.

Arno se potuluje kolem ve svém pomateném světě. Když kněz přijede, tak zjistí, že se Thomas uzdravuje. Všimne si také knihy s léčivými recepty a je velmi rozhořčen. Zle se oboří na Giemet, že kniha patří církvi, sebere ji a odchází zpět do kostela pěšky.

Thomas je uzdraven a odrazí útok dvou lupičů, kteří přijeli pomstít smrt svého druha. Život na farmě jde pomalu dál a Thomas se začíná sbližovat s Giemet čím dál víc, nakonec mezi nimi dojde i k intimnímu sblížení. Arnův stav je pořád stejný, stále se chová pomateně. Jednou ho Thomas dokonce i zbije za to, že rozhrabával matčin hrob a Arno utíká z farmy pryč.

 

Dostane se až do kostela, kde se ho ujme kněz a tam se mu pomalu, ale jistě začíná paměť navracet. Thomas ho marně hledá po okolních lesích.

Po čase se Arno vrací zpátky na farmu a paměť má v pořádku. Nese s sebou také knihu s léčivými recepty, kterou mu kněz milerád vrátil.

  

Hodnocení v zahraničí kolem 60 procent, u nás kolem 50: Celkem komorní film o obyčejných lidech, kteří se snaží přežít v tehdejší těžké době. Zajímavé, ale tak nějak nedějové a bez rytmu. Takhle to ve středověku opravdu mohlo vypadat, ale je to jako film tak nějak příliš dlouhé a únavné.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dobrodružný / Historický / Válečný

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2002

Délka: 115 minut

Původní název: Le Frere du guerrier

Světová premiéra: 13. března 2002 – Francie

Kinopremiéra v ČR: 7. listopadu 2002

Režie: Pierre Jolivet

Scénář: Pierre Jolivet, Simon Michaël

Produkce: Frédéric Bourboulon, Christine Gozlan, Jean Labadie, Alain Sarde

Hudba: Serge Perathoner, Jannick Top

Kamera: Pascal Ridao

Střih: Yves Deschamps

Kostýmy: Yvonne Sassinot de Nesle

Společnost: Bac Films / Canal+ / Les Films Alain Sarde / Little Bear / M6 Films / Studio Images 8

Hrají: Vincent Lindon (Thomas), Guillaume Canet (Arnaud), Mélanie Doutey (Guillemette), François Berléand (farář), Brunelle Lemonnier (Hilde), Frédéric Lacave (Benoît), Thierry Perkins-Lyautey (vůdce lupičů), Roch Leibovici (Plešoun), Manuel Le Lièvre (Hrbáč), Christophe Vandevelde (Muž s přilbou), Augustin Legrand (Fousáč), Anthony Decadi (Giton), Philippe Fretun (věřitel), Franck Gourlat (Ademar), Arlette Thomas (abatyše), Frédérique Moidon (převor), Josiane Lévêque (kaplan), Anne Le Ny (slečna de Moteronová), Olivier Augrond (Thomasův kumpán), Ludovic Schoendoerffer (vězeň), Catherine Davenier (zemědělec), Pascal Leguennec (obchodník), Sylvie Herber (matka Cantien), Annie Mercier (žena), Thierry Ragueneau (žoldák), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: fotogalerie, vynechané scény