Radostné (doufejme) návraty

Pro někoho znamenají osmdesátá léta třeba Poupata, pro někoho céčka, pro někoho je to doba glasnosti a perestrojky. Pro někoho ale tahle léta představují to nej v oblasti akčních filmů…

Člověku se leckdy zasteskne po starých dobrých časech. Posloucháme Elvise a Beatles, svádí se boj o značku Prim, můžeme znovu žvýkat Pedro. A vypadá to, že v zahraničí to není o moc odlišné. Když slavila úspěch čtyřka Ramba, napadlo zřejmě Slye, že když diváci zabrali, proč to nezkusit nějak podobně znovu a pořádně ve velkém.

A tak se zrodila idea filmu, v němž by se potkali dosud nepotkaní, idoly výše zmíněných let i ti novější akční hrdinové v takové koncentraci, že díky jejich muskulatuře by na plátně nezbylo místo pro žádnou vatu.

 

Do kin vstupují Postradatelní. Nejočekávanější film roku 2010 – Expendables . Film, v němž se opět objevuje Arnie, byť jen v kratičkém „štěku". Film, který se pokouší vzkřísit ducha osmdesátých let. Film, který nenávidí zelená a modrá pozadí. Film, který nenávidí CGI prostředky. Film, kde se natvrdo mlátí staří bijci společně se současnými wrestlery a představiteli nejmodernějších bojových stylů.

Zní to všechno krásně a bombasticky. Těžko soudit, jestli se to opravdu všechno povedlo tak, jak si zúčastnění přáli. Už mnohokrát jsme na csfd.cz v komentářích mohli číst, že stačí vidět trailer a na film se už chodit nemusí. Pevně věřím, že tomu tak nebude. Že se opravdu tahle nostalgická akce, přirovnávaná k Tuctu špinavců nebo Sedmi samurajům, povedla. Že se budeme válet smíchy a blahem (tak, jako jsem to v poslední době zažil třeba u Kick-Ass, kterýžto návrat Nicolase Cage mohu jen a jen doporučit).

Příběh sám je beznadějně „tuctový" a „obehraný", tudíž přesně takový, jaký čekáme. Vysoce kvalifikovaní a nebezpeční žoldáci pod vedením Barneyho Rosse (Sylvester Stallone) přijmou kšeft od tajemného pana Churche (Bruce Willis). Tým, který se skládá z Lee Christmase (Jason Statham), specialisty na nože, „polovičního" Bao Thaa (Jet Li), specialisty na bojová umění, Gunnara Jensena (Dolph Lundgren), Hale Caesara (Terry Crews) a experta na zbraně Toll Roada (Randy Couture).

Mají svrhnout nebezpečného diktátora Garzu, který nechal zabít Churcheovu dceru, když se zemi pokoušela sjednotit. Tým je vyslán na ostrov u Brazílie, který Garza již přes dvacet let utlačuje. Ani za pomoci obchodníka se zbraněmi Toola (Mickey Rourke) nebude jejich cíl jednoduchý. V patách jim je zkorumpovaný agent CIA Monroe (Eric Roberts) se svým psychopatickým bodyguardem (Steve Austin), bývalý člen týmu (Gary Daniels) a armáda generála Garzy (David Zayas).

Pochopitelně se to všechno zvrtne a přestane jít o peníze, nastupují ideály, kamarádství, boj za spravedlnost a spásu vlastní duše a pochopitelně akce, akce, AKCE.

Společnost North Video, která participuje společně s Hollywood Classic Entertainment na uvedení filmu do našich kin, vydala k plánované premiéře (19. srpna 2010) DVD našlapané dosud dostupnými materiály.

 

Bonusové DVD obsahuje:

1) Ukázky z filmu – 

 

 

 

Přestřelka (0:48)

 

 

 

Na palubě (0:36)

 

 

 

Bitka (0:53)

 

 

 

Prcek (0:48)

 

 

 

Tetování (0:42)

 

 

2) Rozhovory –

 

 

 

 

Sylvester Stallone (10:44)

 

 

 

Jason Statham (2:44)

 

 

 

Jet Li (1:52)

 

 

 

Dolph Lundgren (2:56)

 

 

 

Randy Couture (3:24)

 

 

 

Steve Austin (1:39)

 

 

 

Terry Crews (3:45)

 

 

 

Avi Lerner (1:22)

 

 

 

Kevin King Templeton (7:31)

 

3) Z natáčení (10:20)

 

 

 

 

4) Fotogalerie (5:01)

 

5) Upoutávky –

 

 

 

Oficiální trailer 1 (2:34)

 

Oficiální trailer 2 (1:08)

 

TV spot (1:00)

Všechny bonusy jsou v angličtině s českými titulky.

K uvedenému jen pár postřehů.

Jsem zvědavý na překladatelskou práci. Přece jen jinak vypadá, když ve scéně, kde v chodbě stojící Sly, který si drbe zadní část těla, odpovídá na kolegovu otázku, co se stalo, v jedné verzi „dostal jsem nakládačku" a podruhé „nakopali mi zadek".

Pokud už jste nějaký trailer viděli, asi znáte scénu setkání v kostele – holá hlava Bruce, křivá ústa Sly a guvernér Arnie. Tato je na DVD v různých podobách a z nejrůznějších úhlů, a pokud lze soudit, v několika málo větách hýří stohy narážek.

 

AS: To neberu. Tu práci můžete dát tady kamarádovi, ten si rád hraje v džungli… Můžeme se třeba sejít na večeři?

SS: Fajn. Kdy?

AS: Za sto let?

SS: To je moc brzo…

AS odchází

BW: Co mu je?

SS: Ale, chtěl by být prezidentem.

A za všechny akční scény – na jedné straně všichni klaďasové, na druhé straně hrdlořezové, z nichž jeden drží mačetu na krku rukojmí: Odhoďte zbraně! Zakouřený vzduch protínají paprsky laseru ze všech přítomných hlavní. Klaďasové plánují akci: Já si beru ty čtyř vlevo. Tos přehnal, nech si dva, já zbytek. Hele, nejsi nejmladší, nech je mě. Ale kulka je rychlejší než nůž… Sakra, už zas – nechte toho dohadování. A najednou se houstnoucí atmosférou ozve Ta-ta-da-da. Všem spadne čelist a Sly se obrací na jednoho z kolegů: Co to sakra bylo? No co, přišla mi zpráva…

Tak na viděnou v kinech!