Levné knihy – Nevěra

Pro některé kontroverzní ediční řada Filmy patří lidu, která si našla své stálé příznivce, se opět rozrostla. Od středy 28. července 2010 (tím pádem téměř přesně po roce) vychází volné pokračování Botostroje a za 69,- Kč lze v prodejnách Levné knihy zakoupit film Nevěra. Se zpožděním na tuto skutečnost zareagovaly i webové stránky projektu.

Při psaní upoutávky web ještě aktuální dění nezachycoval, bylo potřeba si vystačit s okolními zdroji. V okamžiku jeho aktualizace (konec srpna) je možno informace dopnit.

 

Snímek “Nevěra“ je adaptací téměř pětisetstránkového románu spisovatele T. Svatopluka “Bez šéfa“. Volně tak navazuje na předchozí zfilmovanou knihu stejného autora “Botostroj“. Jedním z hlavních rysů této volnosti je obsazení stejných herců do zcela nových rolí bez vazby na příběhy jejich předválečných protějšků.

 

Vládu nad obuvnickým závodem vzal do rukou lid. Socialistické budování však není idyla, nýbrž těžký boj. Film nám ukazuje dva světy, které se v tomto boji srážejí. Svět starý, kapitalistický, je představován zejména bývalým ředitelem závodu Šorfou, správcem letiště Korvasem, bezpáteřným služebníkem kapitalistů Andrlem, jeho ženou Sylvií a jinými. Proti nim stojí svět mladý, svět čestných pracujících lidí, svět předsedy revolučního národního výboru Nikodýma, dobráckého a nebojácného mistra Pazdery, jeho syna Jendy a jeho dívky Stázky, bývalého partyzána Trlici a jiných.

 

Mezi třecí plochy těchto dvou světů se dostává dělnický ředitel Josef Lang, který měsíc po skončení druhé světové války se místo dosavadního ředitele – přisluhovače nacistů – stává národním správcem Baťových závodů ve Zlíně. Nezkušený muž přijímá s povděkem pomoc úředníka Andrleho a jmenuje ho svým sekretářem.

 

Není však dostatečně pevný a odolný. Stane se nevěrným vlastní ženě, nevěrným komunistické straně, která jej na jeho důležité místo postavila, nevěrným lidu. Langův pád je jeho osobní tragedií, která však nemůže zastavit cestu pokrokového světa k socialismu.

 

Podlézavý Andrle se vloudí do řad komunistické strany a brzy začne Langa ovládat. Úmyslně vyvolává v závodě zmatek a nespokojenost. Lang přichází o své bývalé přátele a na radu sekretáře přeřadí schopného mistra Pazderu, jinak svého velkého kritika, na místo ředitele pobočného závodu. Lang se vzdaluje dělníkům, kvůli jeho poměru s krásnou Andrlovou manželkou Sylvií se rozpadá i jeho dosud dobré manželství.

 

Správce letiště Korvas nesnáší nové piloty, kteří pocházejí z řad dělníků, a úmyslně zaviní nehodu, při níž zahyne mladý letec Opiján. Lang se nechá uplatit novým automobilem a podepíše pro podnik nevýhodnou zahraniční zakázku. Po revizi z ministerstva financí jsou Andrle, Korvas a další zatčeni. Manželka Evka opustí Langa. Novým ředitelem se stane Pazdera.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1956

Délka: 91 minut

Kinopremiéra v ČR: 31. srpna 1956

Režie: K. M. Walló

Asistent režie: Stanislav Černý, Eva Kubesová, Viktor Karásek

Námět: T. Svatopluk (román Bez šéfa)

Scénář: K. M. Walló, Marie Walló

Vedoucí výroby: Ladislav Kalaš

Zástupce vedoucího: Josef Mathauser

Hudba: Jan Kapr

Kamera: Julius Vegricht

Asistent kamery: Rudolf Jokl, Stanislav Kautský

Architekt: Oldřich Bosák

Asistent architekta: Bohumil Nový

Výtvarník: František Zajíček, Jiří Cvrček

Kostýmy: Aša Matějovská, Libuše Hozová, Marie Rubášová

Masky: Gustav Hrdlička, Václav Krolop, Marie Nývltová

Střih: Jiřina Lukešová

Zvuk: Adolf Nacházel

Společnost: Studio hraných filmů, tvůrčí skupina Šmída – Kabelík

Hrají: Gustav Nezval (národní správce Josef Lang), Gustáv Valach (mechanik Karel Trlica, bývalý part), Marie Vášová (sekretářka Annie Haniková), Martin Růžek (vedoucí sekretariátu Vilém Andrle), Irena Kačírková (Sylvie, Andrlova manželka), Bedřich Prokoš (mistr František Pazdera), Oldřich Lukeš (předseda národního výboru Nikodým), Eva Klenová (Evka, Langova manželka), Eva Klepáčová (dělnice Stázka), Svatopluk Matyáš (dělník a pilot Jenda, Pazderův syn), Jaroslav Raušer (ředitel Šorfa), Eduard Dubský (správce letiště Korvas), Vlasta Jelínková (Žofie, Pazderova žena), Ota Sklenčka (JUDr.Helmich), Jarmila Cmíralová (Nežka), Karel Houska (pracovník exportu Minárik), Josef Bárta (pilot Mirek Opiján), Věra Benšová (dělnice), Dagmar Pistorová (zpěvačka), Nataša Baženovová (dělnice), Kamil Bešťák (redaktor), Ema Skálová (sekretářka), Zdeněk Hodr (Král, úředník na ministerstvu fina), Věra Štokrová (barmanka Marie Vybíralová), Helena Šimáčková (Francouzka), Karel Richter (Francouz), Jaroslav Cmíral (starší pilot), Jiří Němeček (úředník), Karel Hirsch (nákupčí), Josef Maršálek (hlasatel na letišti), Rudolf Chromek (Hešpica), Emil Kadeřávek (úředník s listinami), Jaroslav Radimecký (úředník s listinami), Míla Myslíková (šička v Třebové), Jiřina Bohdalová (dívka s kyticí), Helena Růžičková (divačka na leteckém dnu), Růžička Jiří st. (divák na leteckém dnu), Zdeněk Šavrda (pracovník nákupu), Oleg Reif (pracovník nákupu), Svoboda Karel (herec) (pracovník nákupu), Jiří Letenský, Květoslava Houdlová, Arna Mohelská, Lída Gasnárková, Miroslav Polach, Věra Krpálková, Pavla Severinová, Helena Šedivková, Jaroslav Švehlík, Antonín Ženčák, Eva Matalová, J. Ladman, J. Bušina, Š. Miškovcová, A. Novotná, J. Polák, G. Urban, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD9 4:3

Bonus: Galerie (fotosky a plakát); Texty (Slovo k historii socialistického filmu, České filmové série a seriály); Biografie (Jan Kapr, Gustav Nezval, Gustáv Valach, Marie Vášová, Martin Růžek, Irena Kačírková, Bedřich Prokoš, Ota Sklenčka)