Blesk – Oni žijí

Pokud jsem se minulý týden podivoval nad stoupající úrovní pondělních titulů, přichystalo (snad nejen) pro mne vydavatelství Hollywood Classic Entertainment na 2. srpna 2010 za nejspíš 59,- Kč další překvapení v podobě titulu s logem deníku Blesk, kterým je film Oni žijí! Známý je i pod názvem Jsou mezi námi. Myslíte si, že to jsou lidé jako my? Pekelně se pletete… Mimozemšťané zasahují do politiky už i v Americe!

Život v Americe není tak růžový, jak se na první pohled zdá. Ale teprve když si John Nada nasadí černé brýle, uvidí skutečnost takovou, jaká opravdu je.

 

 

Nada, prototyp správného amerického chlapíka, přichází do Los Angeles, aby tu hledal práci. Brzy se setká s tajnou organizací, vstupující s pomocí amatérského vysílače do televizního programu s nepochopitelnými výzvami.

 

 

Brzy však odhalí pravdu. Amerika je v rukou zrůdných vetřelců z jiné dimenze, kteří ovládají lidstvo celoplošnou hypnózou. John Nada se jako pravý filmový hrdina rozhodne jednat.

 

Film není jen aktraktivní akční SF o invazi mimozemštanů, ale svým způsobem také alegorií současných poměrů, a to nejen v Americe, ale vlastně všude ve světě, kdy myšlení lidí ovládají všemocná masmédia…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Opět profláklá zápletka, ovšem jméno tvůrce odůvodňuje dosažených 70 procent: Béčková alegorie o zrůdnosti konzumní společnosti, umně balancující na hraně sebeparodie. Zábava v tempu, doprovázená spoustou hlášek.

Zadní strana obálky 

Žánr: Akční / Horor / Thriller / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 91 minut (1:30:18)

Původní název: They Live

Světová premiéra: 4. listopadu 1988 – USA

Režie: John Carpenter

Námět: Ray Nelson (povídka "Eight O’Clock in the Morning")

Scénář: John Carpenter aka Frank Armitage

Produkce: Andre Blay, Larry J. Franco, Shep Gordon, Sandy King

Hudba: John Carpenter, Alan Howarth

Kamera: Gary B. Kibbe

Střih: Gib Jaffe, Frank E. Jimenez

Společnost: Alive Films

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Roddy Piper (George Nada), Keith David (Frank Armitage), Meg Foster (Holly Thompsonová), George ‚Buck‘ Flower (Tulák), Peter Jason (Gilbert), Raymond St. Jacques (pouliční kazatel), Jason Robards III (rodinný muž), John Lawrence (vousatý muž), Susan Barnesová (hnědovláska), Sy Richardson (černá revolucionářka), Wendy Brainard (dcera rodinného muže), Lucille Meredith (reportérka), Susan Blanchard (naivka), Norman Alden (předák), Dana Bratton (černá narkomanka), John F. Goff (dobře oblečený zákazník), Norm Wilson (prodavač), Thelma Lee (bohatá dáma), Stratton Leopold (člověk v depresi), Rezza Shan (arabský obchodník), Norman Howell (blonďatý policista), Larry J. Franco (soused), Tom Searle (cyklista), Robert Frasmere (blonďák), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: film o filmu, profily (John Carpenter, Rodyy Piper, Meg Foster)

Bonusy