Europe Production – Druhé jméno patří prokletým

Vydavatelství Europe Production nabídne ve čtvrtek 5. srpna 2010 další příspěvek do edice Horror, vychází film Druhé jméno patří prokletým za 69,- Kč podle předlohy „Úmluva otců“ od Ramseye Campbella.

Bohatý obchodník Logan spáchá z neznámých důvodů sebevraždu ve svém autě. Brzy po pohřbu kdosi vykrade jeho hrob a rituálně znetvoří jeho tělo. Loganova dcera Daniela začíná pátrat po důvodech tohoto hrůzného činu, spáchaném na jejím milovaném otci.

Při rozkrývání otcovy skutečné minulosti je kontaktována duchovním, který jí vypráví příběh z dob úsvitu křesťanství. Tehdy vzniklo společenství tzv. Abrahamitů, kteří vyznávají na základě Bible nelidský rituál, jehož součástí je, že každé prvorozené dítě musí být zabito rukama vlastního otce.

Předpokládalo se, že toto společenství již dávno zaniklo, ale ve druhé polovině 20. stol. se opět objevilo pár důkazů jeho stálé existence. Daniela je však k tomuto příběhu velmi skeptická, a tak se rozhodne navštívit svou matku, která je umístěna v sanatoriu pro duševně nemocné. Když jí řekne o smrti otce, dostane matka záchvat a začne křičet jméno „Josefína“.

Během pátrání v otcovi minulosti, objeví podivného muže, se kterým se otec údajně setkal těsně před smrtí. Poté, co se mu potají vloupe do bytu, zjistí, že tento muž jí už delší dobu sleduje. Daniela zjišťuje, že je pronásledována mužem jménem Toby Harris, který byl odsouzen za vraždu své ženy před 25 lety.

Toby Harris se jí však snaží přesvědčit, že není vrah a že ona je ve skutečnosti jeho vlastní dcera.  Daniela opět nevěří ničemu, co jí bylo řečeno a pátrá sama dál po tom, co se vlastně stalo. Bohužel pro ni není cesty zpět a tajemství, které objeví bude více než zničující…

Film „Druhé jméno patří prokletým“ je strhujícím psychologickým thrillerem, který není tak zcela vymyšlen!

Hodnocení v zahraničí těsně pod 60 procent, u nás 50: Výborný ponurý psychothriller s nenáročným dějem a bolestným závěrem. Temný příběh podporuje hudební doprovod a povedená stylizovaná kamera.

Žánr: Horor / Thriller

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2002

Délka: 95 minut

Původní název: El Segundo nombre

Světová premiéra: 5. října 2002 – Španělsko (Sitges Film Festival)

Režie: Francisco Plaza

Námět: Ramsey Campbell (román „Pact of the Fathers“)

Scénář: Fernando Marías, Francisco Plaza

Produkce: Josep Amorós, Carlos Fernández, Julio Fernández, Joan Ginard, Antonia Nava

Hudba: Mikel Salas

Kamera: Pablo Rosso

Střih: José Ramón, Lorenzo Picado

Kostýmy: Lara Freire

Společnost: Castelao Producciones / Filmax International / Just Films / Vía Digital

Hrají: Erica Prior (Daniella), Trae Houlihan (Chrysteen), Denis Rafter (Simon Hastings), Craig Stevenson (Toby Harris), John O’Toole (otec Elias), Frank O’Sullivan (inspektor Potts), Toby Harper (Dr. Grant), Miguel Monroy (Raymod), Birgit Bofarull (paní Hastingsová), Richard Collins-Moore (Dr. Larabee), Ian Gibbs (patolog), Teresa Gimpera (Nana), Craig Hill (Theodore Logan), Saskia Giró (květinářka), Alain Cipot (hotelový recepční), Alan Padilla (ministrant), Chris Hood (opilec), Daniela Buckley (zdravotní sestra doktora Larabee), David Llamas-Pye (recepční Piett), Emma Lacostena (Daniella v 8 letech), Gillian Apter (zdravotní sestra), Greg Arnot (zaměstnanec krematoria), Jim Arnold (kněz), Joan Minguell (muž bez tváře), Joaquín Calderón (barman), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Trailer, Teaser, TV spoty, Vynechané scény, Film o filmu, Storyboardy, Videoklip, Z naší nabídky