Bohemia Motion Pictures – Jak je důležité míti Filipa

V pátek 26. ledna 2018 přichází společnost Bohemia Motion Pictures za 199,- Kč s dalším titulem z archivní televizní tvorby a nabízí komedii Jak je důležité míti Filipa.

Slavná komedie Oscara Wildea plná inteligentního humoru a brilantních dialogů, s Josefem Abrhámem a Jaromírem Hanzlíkem v hlavních rolích. Celkem banální milostná zápletka, příznivě vyřešená nečekaným odhalením urozeného původu hrdiny, je pouhým podkladem k rozehrání brilantního koncertu situační komiky a slovního vtipu…

Dva gentlemani Jack Worthing a Algernon Moncrieff měli skvělý plán! Aby si zpestřili svůj poklidný venkovský život a vnesli do něj trochu vzrušení, vymysleli si osobu, za kterou nutně musí cestovat. Jack si vytvořil imaginárního bratra Filipa, kterého používá jako výmluvu, aby mohl jezdit do Londýna za půvabnou Gvendolínou. Algernon zase měl imaginárního přítele Banburyho, který je neustále nemocný a on ho musí naléhavě navštěvovat u nemocničního lůžka. Vše se začne hroutit ve chvíli, kdy si Moncrieff začne říkat Filip poté, co navštíví Worthingovu mladou chráněnku Cecílii na venkovském sídle. Režisér Jiří Bělka ji natočil v roce 1979 s Josefem Abrhámem, Jaromírem Hanzlíkem, Libuší Šafránkovou a Naďou Konvalinkovou v hlavních rolích.

Na csfd.cz 83 procent: Povedená adaptace vynikající komedie.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1979

Délka: 75 minut

Režie: Jiří Bělka

Asistent režie: Kateřina Housková

Námět: Oscar Wilde (divadelní hra The Importance of Being Earnest, 1895)

Překlad: J. Z. Novák

Scénář: Eva Sadková

Dramaturgie: Jana Dudková

Vedoucí výroby: Milan Matuška

Hudba: Karel Mareš

Kamera: Eduard Landisch

Druhá kamera: Miloš Horák, Bohuslav Kudláček, Petr Polák

Střih: Marie Pačajová

Zvuk: Svatava Hrubcová

Kostýmy: Jarmila Konečná

Masky: Josef Adamička, Květa Holasová

Architekt: Miloš Ditrich

Společnost: Československá televize

Hrají: Josef Abrhám (Jack Worthing), Libuše Šafránková (Gvendolina Fairfaxová), Jaromír Hanzlík (Algernon Moncrieff), Naďa Konvalinková (Cecilie Cardewová), Stella Zázvorková (lady Bracknellová), Zdena Hadrbolcová (slečna Prismová), Svatopluk Beneš (Chasuble), Lubomír Kostelka (komorník Lane)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný