Magic Box – Po strništi bos

Ve středu 21. března 2018 nabízí Magic Box za 199,- Kč zatím poslední Svěrákovský film Po strništi bos.

Film podle stejnojmenné knihy vzpomínek vypráví o dětství, které Zdeněk Svěrák strávil za druhé světové války na venkově, poté co se jeho rodina musela vystěhovat z pražského bytu.

Něžný, opečovávaný chlapec Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v nové klukovské partě, naučit se házet kameny i chodit po strništi bos. Musí se však zorientovat i v životních rolích svých nejbližších – laskavé maminky, přísného dědečka, nehrdinského tatínka a zakázaného strýce. Odvaha dětí i dospělých je zkoušena nejen válečnými okolnostmi, ale i rozkrýváním rodinného tajemství.

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným.

Městečko, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka.

Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině.

Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci.

Na csfd.cz 68 procent: Nostalgické retro se skvělým hereckým obsazením, které má řídký scénář.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika / Dánsko / Slovensko

Rok vzniku: 2017

Délka: 105 minut

Kinopremiéra v ČR: 17. srpna 2017

Režie: Jan Svěrák

Námět: Zdeněk Svěrák (kniha)

Scénář: Jan Svěrák, Zdeněk Svěrák

Produkce: Jan Svěrák

Vedoucí výroby: Vendy Fenclová

Výprava: Marcel Hána

Hudba: Michal Novinski

Kamera: Vladimír Smutný

Střih: Alois Fišárek

Zvuk: Jakub Čech, Claus Lynge

Masky: Milan Vlček

Kostýmy: Simona Rybáková

Architekt: Jan Vlasák

Společnost: U.F.O. Pictures / Phoenix Film / Česká televize

Hrají: Tereza Voříšková (maminka), Ondřej Vetchý (tatínek), Lojzík Grec (Eda), Jan Tříska (děda), Viera Pavlíková (babička), Oldřich Kaiser (Vlk), Zuzana Stivínová (Vlkova žena), Hynek Čermák (strejda), Petra Špalková (teta), Zdeněk Svěrák (pan ředitel), Václav Hubka (Ota), Niklas Klinecký (Satík), Josef Bedlivý (Prcek), Petr Uhlík (Vlastík), Sebastian Pošmourný (Škaloud), Miroslav Hanuš (Bartoš), Petr Brukner (Chrást), Miroslav Táborský (Košťál), Dominika Frydrychová (Věra Uhrová), Viktor Antonio, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky, audiokomentář pro nevidomé diváky

Titulky: česky pro sluchově postižené, anglicky

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,39:1)

Bonus: Film o filmu, teaser, trailer