Bontonfilm – Darjeeling s ručením omezeným

Bontonfilm vydává další titul v balení Cinema Club s přídomkem Indies, v pátek 13. srpna 2010 tentokrát film Darjeeling s ručením omezeným za 99,- Kč. Indie, vlak, tři bratři a několik pološílených žen.

Bláznivá komedie o třech bratrech, kteří spolu už přes rok nemluvili, a aby zlepšili své vzájemné vztahy, vydávají se na dobrodružnou cestu napříč Indií. Jejich původně "duchovní pouť" a hledání Osvícení se ale poněkud vymknou kontrole (hlavně kvůli lékům proti bolesti, indickému sirupu proti kašli a pepřovému spreji) a sourozenci se ocitají opuštěni uprostřed pouště s jedenácti kufry, tiskárnou a laminovačkou. Jejich neplánovaně napínavá cesta právě začíná.

 

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní. Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější.

 

Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího, kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm ale sedí Jack, jeho starší bratr Peter a nejstarší ze sourozenců Francis. Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky. Plán je jednoduchý. Chtějí se poznat, upevnit vzájemné vztahy a znovu se stát skutečnými bratry, jakými bývali dříve.

 

Režiséra Wese Andersona diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I v tomto filmu řeší Anderson vztahy – mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

 

Anderson patří k několika málo autorům, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman.

Mírně pod 70 procent: Fajnová kamera, stylová hudba a trochu slabší scénář. Neobvyklá všehochuť komedie a dramatu.

Žánr: Dobrodružný / Drama / Komedie

Země původu: USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 88 minut

Původní název: The Darjeeling Limited

Světová premiéra: 3. září 2007 – Itálie (Venice Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 24. ledna 2008

Režie: Wes Anderson

Scénář: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman

Produkce: S. M. Ferozeuddin Alameer, Wes Anderson, Alice Bamford, Molly Cooper, Roman Coppola, Jeremy Dawson, Lydia Dean Pilcher, Sam Hoffman, Anadil Hossain, Steven M. Rales, Scott Rudin

Kamera: Robert D. Yeoman

Střih: Andrew Weisblum

Kostýmy: Milena Canonero

Společnost: Fox Searchlilght Pictures & Collage / Dune Entertainment / American Empirical Pictures / Cine Mosaic / Indian Paintbrush / Scott Rudin Productions

Natáčeno: Indie

Hrají: Owen Wilson (Francis), Adrien Brody (Peter), Jason Schwartzman (Jack), Amara Karan (Rita), Wallace Wolodarsky (Brendan), Waris Ahluwalia (hlavní steward), Irrfan Khan (otec), Barbet Schroeder (mechanik), Camilla Rutherford (Alice), Bill Murray (obchodník), Anjelica Huston (Patricia), A. P. Singh (taxikář), Kumar Pallana (stařec), Dalpat Singh (číšník), Trudy Matthys (Němka #1), Margot Goedroes (Němka #2), Hitesh Sindi (prodavač elektroniky), Kishen Lal (prodavač obuvi), Bhawani Sankar (prodavač pepřových sprejů), Mukhtiar Bhai (prodavač domácích mazlíčků), Suraj Kumar (chlapec), Kapil Dubey (kluk na kole), Mulchand Dedhia (inženýr), Dinesh Bishnoi (starší chlapec), Mukesh Bishnoi (prostřední chlapec), Ramesh Bishnoi (nejmladší chlapec), Sriharsh Sharma (kluk s kapesníkem), Chanduram Bishnoi (stařec ve vesnici), Sajjanji Bishnoi (doktor), Pukaram Bishnoi (stařec ve vesnici), Shushila Devi (matka), Ratan Lal Ji (vesničan), Arun Bishnoi (vesničan), Jhalaram Bishnoi (vesničan), Mularam Bishnoi (vesničan), Anand Pathe (vesničan), Bhawar Lal (vesničan), Kaana Ram (vesničan), Rupa Ram (vesničan), Shava Ram (vesničan), Ruka Ram (vesničan), Bhura Ram (vesničan), Buramji Ram (vesničan), Tuka Ram (vesničan), Bhanwar Singh (vesničan), Bhanwar Paliwal (vesničan), Moti Ram (vesničan), Kishna Ram (vesničan), Khewal Ram Paliwal (vesničan), Rajeev Acharya (vesničan), Jai Prakash Sharma (muž v autobuse), Badrhi Dave (hindský kněz), Vincetta Easley (pokladní v garážích), John Joseph Gallagher (kamioňák), G. B. Singh (pilot), Bhavna Narang (letecký personál), Sunil Chhabra (kopilot), Narender Singh Hada (kopilot), Thupten Gyatso (Oberoi), Gurdeep Singh (bengálský hlavní steward), Charu Shankar (bengálský steward), Natalie Portman (Jackova bejvalka), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 5.1 česky, 5.1 rusky

Titulky: česky, anglicky, arabsky, bulharsky, chorvatsky, estonsky, řecky, hebrejsky, islandsky, kazašsky, lotyšsky, litevsky, portugalsky, rumunsky, rusky, srbsky, slovinsky, turecky, ukrajinsky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,78:1)

Bonus: krátký film „HOTEL CHEVALIER", Film o filmu