Bontonfilm – Kult hákového kříže

Bontonfilm přichází v balení Cinema Club s přídomkem Indies v pátek 20. srpna 2010 s filmem Kult hákového kříže za 99,- Kč. Drama dvou bratrů, kteří se ocitnou ve společnosti, která dovede staršího Dereka až do vězení.

Derek Vinyard byl šťastným člověkem. Na střední školu přišel jako vynikající a bezproblémový student. Rodina držela pohromadě.

 

 

 

Zanedlouho ale došlo k tragédii – Derekova otce, profesionálního hasiče, zastřelil při zásahu u hořícího paneláku v černošském ghettu zfetovaný bezdomovec.

 

A v té chvíli se zoufalý Derek, který až dosud neviděl v multietnické Americe nic špatného, vydává na dráhu nepokrytého rasisty a nacisty. Spřáhne se s místní šedou eminencí "Bílé síly" Cameronem Alexanderem. Jeho prsa ozdobí ohromná svastika, rameno říšská orlice. Bez pistole neudělá krok a nevynechá jedinou příležitost, aby vyvolal konflikt s barevnými přistěhovalci.

 

Po nocích organizuje pogromy na jejich obchody a domy. V hierarchii skupiny stoupá výš a výš, až se dostane na velící post pod Camerona, který všechny své rozkazy ze strachu před policií vydává přes Dereka.

 

Netrvá dlouho a Derek je vyloučen ze školy. A pár týdnů poté, když se v noci tři mladí černoši pokusí vykrást Derekovo auto, dojde k tragédii. Derek dva mladíky zastřelí a třetího těžce zraní. Před doživotím ho zachrání jen bratrovo nepravdivé svědectví.

 

Ve vězení pochopí záporné stránky svého dosavadního života. Když je propuštěn, chce se svou minulostí skoncovat a napravit se. Čeká na něho ale nemilé překvapení. Neonacistické názory začal vyznávat i jeho mladší, šestnáctiletý bratr Danny. Derek začíná chápat, že návrat do normálního života nebude žádná slast, zvláště když mu jeho staré ideály připomíná i spousta tetování.

 

Hodnoceno většinou nad 80 procent: Výborný film o rasismu a nenávisti. Nekompromisně realistický pohled se skvělými hereckými výkony.

Žánr: Drama / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 114 minut

Původní název: American History X

Světová premiéra: 30. října 1998 – USA

Kinopremiéra v ČR: 25. března 1999

Režie: Tony Kaye

Scénář: David McKenna

Produkce: Bill Carraro, Michael De Luca, Jon Hess, David McKenna, John Morrissey, Kearie Peak, Steve Tisch, Lawrence Turman, Brian Witten

Hudba: Anne Dudley

Kamera: Tony Kaye

Střih: Gerald B. Greenberg, Alan Heim

Kostýmy: Doug Hall

Společnost: New Line Cinema / Savoy Pictures / The Turman-Morrissey Company

Natáčeno: Johnie’s Coffee Shop – 6101 Wilshire Boulevard, Fairfax, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Venice High School – 13000 Venice Boulevard, Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Edward Norton (Derek Vinyard), Edward Furlong (Daniel „Danny" Vinyard), Beverly D Angelo (Doris Vinyardová), Avery Brooks (Dr. Bob Sweeney), Jennifer Lien (Davina Vinyardová), Ethan Suplee (Seth Ryan), Stacy Keach (Cameron Alexanderová), Fairuza Balk (Stacey), Elliott Gould (Murray), Guy Torry (Lamont), William Russ (Dennis Vinyard), Joseph Cortese (Rasmussen), Jason Bose Smith (malý Henry), Antonio David Lyons (Lawrence), Alex Sol (Mitch McCormick), Keram Malicki-Sánchez (Chris), Giuseppe Andrews (Jason), Cleo Adell aka Michelle Christine White (Lizzy), Jonathan Fowler Jr. (Jerome), Christopher Masterson (Daryl Dawson), Nicholas R. Oleson (Huge Aryan), Jordan Marder (Curtis), Paul Le Mat (McMahon), Thomas L. Bellissiomo (policista), Cherish Lee (Kammi), Sam Vlahos (Dr. Aguilar), Tara Blanchard (Ally Vinyardová), Anne Lambton (Cassandra), Steve Wolford (reportér), Richard Noyce (seržant), Danso Gordon (kámoš), Jim Norton (Randy), David Basulto (strážník), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný/černobílý PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: