Reflex – Legendy Divokého západu – DVD 1 – Custerův poslední boj

Máme tu další trojici dokumentů. Tentokrát Halloywood Classic Entertainment v ediční řadě, podporované časopisem Reflex, přináší ve čtvrtek 9. září 2010 za 99,- Kč pohled do amerických dějin v cyklu Legendy divokého západu. První DVD dokumentu BBC konfrontujícího mýty a pravdu nese název Custerův poslední boj. Jenom krůček od vítězství?

Bitva u Little Big Hornu je jednou z nejznámějších porážek americké armády v bojích s indiány. Neodmyslitelně se pojí se jménem generála George Armstronga Custera, a přestože jde o tak známou postavu i událost, stále se kolem ní vyskytuje mnoho otazníků a mýtů. Co se skutečně stalo v bitvě a jak Custer zemřel?

Custerův poslední boj

Odpovědi na tyto i další otázky se pokusí najít tento jedinečný dokument, který přináší i dlouho ignorovaná svědectví indiánů.

Obrazovka z DVD

Doplňme obměnu z oficiálních pramenů:

Zkáza legendární Sedmé kavalerie u Little Bighornu je tragickou kapitolou v dějinách Spojených států. Jméno generála Custera se stalo synonymem marnivé ctižádosti a velitelské ztřeštěnosti. Poslední historické výzkumy však odhalily překvapivou pravdu. Oproti všem dosavadním představám měl Custer zřejmě vyrovnanou šanci zvítězit a jeho rozhodování zdaleka nebylo neuvážené. Vycházel z jasného záměru, který nebyl nijak přehnaně ctižádostivý.

Americký historik Michael Donahue, který už dvacet let zkoumá dostupné dokumenty i dávné bojiště, je přesvědčen, že Custer stál na prahu pozoruhodného vítězství. Archeologické nálezy, indiánské piktogramy, ústní svědectví i zápisy vyšetřujícího soudu popisují proslulou bitvu poněkud jinak. Odpovědi na všechny možné otázky se pokouší najít tento jedinečný britský zpolahraný dokument, který přináší i dlouho ignorovaná svědectví indiánů.

Obrazovka z DVD

Nedávno jsme si zanadávali na FEX a jeho přístup k dokumentům. Co asi tak povědět nyní, kdy minisérie o celkové délce 174 minut (v zahraničí běžně jedno DVD) je rozdělena na tři disky a z nich každý stojí necelou stokorunu? Třeba to, že za mořem stojí ono jedno DVD téměř 28 dolarů… Hodnocení přes 65 procent.

Zadní strana obalu

Žánr: Dokumentární / Biografický / Drama / Western

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 50 minut (49:11)

Původní název: The Wild West – Custer’s Last Stand

Světová premiéra: 18. února 2007

Režie: Dave Stewart

Scénář: Colin Swash

Produkce: Michelle Hartly, John Farren, Geraldine Hawkins, Bernadette Ross, Dave Stewart, Sias Wilson

Hudba: Will Parnell, John Waddell

Kamera: Graham Smith

Střih: Nicholas Packer

Kostýmy: Alison Forbes-Meyler, Javier Arrieta, Gloria Machado

Společnost: British Broadcasting Corporation

Hrají: Toby Stephens (George Custer), David Enemy Shoots at Him (Sitting Bull – Sedící býk), Alan Cox (Mark Kellogg), Stephen Billington (kapitán Benteen), Nigel Whitney (major Reno), James Jordan (Mitch Bouyer), Moses Brings Plenty (Crazyhorse), Roger Clark (kapitán Weir), Michael Praed (vypravěč)

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný