FilmX – Tristana

Druhým z dobrých filmů týdeníku Reflex v ediční řadě FilmX je ve čtvrtek 9. září 2010 za 99,- Kč film Tristana. Film, který již byl v prodeji v síti Levných knih.

Buñuelův záměr zfilmovat literární předlohu Péreze Galdóse se datuje ještě do mexického období. Cenzurní komise ve Španělsku zprvu zakázala realizaci tohoto scénáře, protože Buñuelova morálka neodpovídá morálce křesťanské, dokonce ani v užším slova smyslu morálce všeobecně, a už vůbec ne obvyklé morálce španělské, a útočí na instituci rodiny a katolické církve. Nakonec se ale podařilo natáčení prosadit.

Vnitřek obalu

Hrdiny tohoto dramatu jsou starý bonviván Don Lope a mladičká novicka Tristana. Don Lope okázale pohrdající morálkou i prací zkazí nevinnou Tristanu, která mu vše později vrátí svým okázalým chladem a pohrdáním i s úroky. Cynicky vyznívající příběh o nešťastných osudech hlavních postav je prokládán u Buñuela obvyklými surrealistickými obrazy.

V rodinném dramatu předvedla Catherine Deneuve fascinující herecký výkon v hlavní roli Tristany. Z mladé naivní dívky, která se stává po smrti své matky schovankou sobeckého a samolibého Dona Lopeho, se stane chladná a nemilosrdná žena. Don Lope svou svěřenkyni nejprve úzkostlivě střeží před nástrahami světa, ale poté sám svým počínáním zničí její život.

O režisérovi

Španělské publikum v příběhu vidělo řadu symbolů – postava hluchoněmého chlapce je španělský národ a Tristana a Don Lope jsou reprezentace dvou odlišných ideologií, které bojovaly o válku nad Španělskem…

Hodnoceno takřka 80 procenty: Psychologická sonda se skvělým hereckým obsazením. Nemilosrdný řez do „morálky“ španělské společnosti.

Zadní strana obalu

Žánr: Drama

Země původu: Francie / Itálie / Španělsko

Rok vzniku: 1970

Délka: 94 minut

Původní název: Tristana

Světová premiéra: 29. března 1970 – Španělsko, Madrid

Kinopremiéra v ČR: 22. dubna 2010

Režie: Luis Buñuel

Námět: Benito Pérez Galdós (román)

Scénář: Julio Alejandro, Luis Buñuel

Produkce: Luis Buñuel, Robert Dorfmann

Kamera: José F. Aguayo

Střih: Pedro del Rey

Kostýmy: Luis Argüello, Rafael Borqué

Společnost: Época Films / Talía Films / Selenia Cinematografica / Les Films Corona

Natáčeno: Madrid, Španělsko / Toledo, Castilla-La Mancha, Španělsko

Hrají: Catherine Deneuve (Tristana), Fernando Rey (Don Lope), Franco Nero (Horacio), Lola Gaos (Saturna), Antonio Casas (Don Cosme), Jesús Fernández (Saturno), Vicente Soler (Don Ambrosio), José Calvo (Bellringer), Fernando Cebrián (Dr. Miquis), Antonio Ferrandis, José María Caffarel, Cándida Losada, Joaquín Pamplona, Mary Paz Pondal, Juanjo Menéndez (Don Cándido), José Blanch, Sergio Mendizábal, Luis Aller, Luis Rico, Saturno Cerra, Leonardo Scavino, Vicente Roca, Adriano Domínguez, José Riesgo, Antonio Cintado, Pilar Vela, Alfredo Santacruz, Aldo Sambrell, a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný