Blesk – Oliver Twist

Deník Blesk v řadě pro děti v úterý 11. listopadu 2008 nabídne další z filmů, u nichž je podíl barrandovského studia nezanedbatelný. Oliver Twist za 49,- Kč. Oscarový režisér Roman Polanski a scénárista Ronald Harwood společně oživují klasický román Charlese Dickense o mladém sirotkovi, který se přimotá k partě kapsářů.

19. století, Londýn. Oliver Twist osiřel v raném věku a nyní musí žít v chudobinci, který řídí odporný pan Bumble. Již tak skromné denní příděly chlapců jsou jeho zásluhou ještě tenčí. Zoufalý, přesto však rozhodnutý, Oliver uprchne a splyne s davy v ulicích Londýna. Nemá v kapse ani penny, je sám … Fagin, šéf místních malých kapsářů, ho však vláká do světa zločinu. Oliverova záchrana od laskavého pana Brownlowa je pouze začátkem řady dobrodružství, která jsou příslibem lepšího života.

V roce 2002 natočil Roman Polanski svůj oscarový film Pianista – úžasný příběh o utrpení a bolesti ve Varšavském ghetu za Druhé světové války, příběh o přežití. Když Polanski dokončil Pianistu – který byl pro něj velice osobním filmem (své dětství prožil v Polsku za Druhé světové války) – byl rozhodnut natočit odlišný typ filmu. Chtěl natočit film zaměřený na rodiny a mladé diváky. Spojil se tedy se svými partnery a producenty, Robertem Benmussou a Alainem Sardem, a začali společně pročítat dětské knihy a hledali ten správný příběh.

Nakonec to byla Polanskiho žena, která přišla s návrhem natočit novou verzi Olivera Twista. Polanski rychle zjistil, že skutečný Dickensův příběh nebyl natočen pro stříbrné plátno od Olivera Twista Davida Leana (1948) a muzikálu Oliver! Carola Reeda. Byl tedy ten pravý čas.

Klasický příběh Charlese Dickense o malém sirotkovi, který se připojí k partě kapsářů v Londýně 19. století, se zdál být náročnou cestou k dětské zábavě. Zdání však klame. Roman Polanski byl přesvědčený, že děti budou na filmu milovat především fantastické, až kouzelné prvky. Říká: „Nebudeme se snažit o realitu, právě naopak. Postavy v tomto příběhu jsou nadčasové – zřetelný je jejich skvělý humor a výstřednost. Je to klasický Dickensovský příběh – nevázaný, úchvatný a nadčasový. A je plný příhod, tím nás stále udivuje. Mimo to je příběhem pro mladé diváky. Mým cílem je natočit film pro moje vlastní děti. Každý večer jsem jim četl pohádky na dobrou noc a vím, co je okouzluje a jak se ztotožňují s těmi postavami. U Olivera Twista je pro mne důležité, abych je nezklamal,“ dodává režisér.

K poutavému příběhu bylo nezbytné zajistit dokonalé herecké obsazení. Na výběru herce pro roli Olivera Twista strávili filmaři spoustu času. Nakonec vybral Roman Polanski Barneyho Clarka – jedenáctiletého chlapce, který se již dříve objevil ve filmu The Lawless Heart, britském válečném dramatu Foylova válka či televizním dramatu The Brief.

Kromě hereckého obsazení si Roman Polanski také vybral velmi zkušený štáb (většina z nich pracovala na Polanskiho Pianistovi) – kameraman Pawel Edelman, vedoucí výroby Allan Starski, kostýmní designérka Anna Sheppard a střihač Herve de Luze.

Pokud chcete podrobné informace a recenze, máte na výběr – tady, tady, tady, což ale zdaleka není všechno…

Žánr: Drama / Rodinný / Historický

Země původu: Velká Británie / Česká republika / Francie / Itálie

Rok vzniku: 2005

Délka: 125 minut

Původní název: Oliver Twist

Světová premiéra: 11. září 2005 – Kanada (Toronto Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 29. září 2005 s titulky

Režie: Roman Polanski

Námět: Charles Dickens (stejnojmenná kniha)

Scénář: Ronald Harwood

Produkce: Daniel Champagnon, Robert Benmussa, Timothy Burrill, Petr Moravec, Roman Polanski, Alain Sarde, Michael Schwarz

Hudba: Rachel Portman

Kamera: Pawel Edelman

Společnost: R.P. Productions / Runteam II Ltd. / ETIC Films/ Medusa Produzione / Runteam

Natáčeno: Studia Barrandov, Praha, Česká republika / Beroun, Česká republika / Žatec, Česká republika / Praha, Česká republika

Hrají: Barney Clark (Oliver Twist), Jeremy Swift (pan Bumble), Ian McNeice (pan Limbkins), Ben Kingsley (Fagin), Jamie Foreman (Bill Sykes), Mark Strong (Toby Crackit), Harry Eden (Artful Dodger), Leanne Rowe (Nancy), Edward Hardwicke (pan Brownlow), Andy Linden (pan Gamfield), Michael Heath (pan Sowerberry), Gillian Hanna (paní Sowerberryová), Chris Overton (Noah Claypole), Ophelia Lovibond (Bet), Patrick Godfrey (knihkupec), Alun Armstrong (Fang), Frances Cuka (paní Bedwinová), Paul Brooke (pan Grimwig), Jake Curran (Barney), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: 16:9 (2,35:1)

Bonus: Film o filmu, O natáčení, Oliver – dětský hrdina, Upoutávka

Uvidíme, citujme z komentářů k původnímu vydání – bonusů je sice hodinka a věnují se natáčení dost podrobně, ale zajisté by jim prospělo méně výkřiků „Polanski je bůh“ a více českých titulků. Nenajdete tu totiž žádné. Vzhledem k ukecanosti dokumentů je to škoda, protože půlhodinový film o filmu bez jazykové podpory dokouká málokdo.