DVD HIT – Rize

Pokud jste zvědaví, jaké filmy získávají ocenění třeba v Bangkoku, pak vězte, že k plánovaným titulům InterSonicu v obálce DVD HIT v ediční řadě Svět festivalů s číslem 25 patří Rize – Streetdance za 59,- Kč. Dokument o pouličních tancích v Los Angeles. Vyšlo ve středu 6. října 2010.

Tento dokumentární film odkrývá fenomén revolučního pouličního tance, který vznikl na ulicích South Central v Los Angeles. Tento dokumentární film vytahuje na světlo formy "artistického" umění, které bylo doposud zatracováno. Pouliční rvačky mezi mládeží se ale proměnily v neagresivní formu boje vyjádřenou tancem.

Gangy "dětí" a mládeže tancují na ulicích a neustále pracují na lepším podání svého umění. Jednotlivé gangy se pak spolu utkávají v populárních "Battlech", formou "tanečních" pouličních soutěží. Setkáme se zde s Tommy Johnsosnem (Tommy The Clon), který vyvinul dokonce svůj osobitý styl – clowning (šaškování). Street dance je způsobem jejich životního stylu – je to autentické vyjadřování názorů a postojů pomocí pohybu.

Zatímco na imdb.com téměř 70 procent, na csfd.cz jen 45: Neuvěřitelné energie zakletá v genech. Jen je rozpačité pokoušet se o něco víc, než jen náhled na tanec.

Zadní strana obalu 

Žánr: Dokument / Hudební

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2005

Délka: 86 minut

Původní název: Rize

Světová premiéra: leden 2005 – USA (Sundance Film Festival)

Režie: David Lachapelle

Produkce: Drew Carolan, Marc Hawker, Coleen Haynes, Ellen Jacobson, Scott F. Kaplan, David Lachapelle, Stavros Merjos, Walid J. Mouaness, Barry Peele, Rebecca Skinner, Anthony Talauega, Richmond Taleuega, Ishbel Whitaker

Hudba: Amy Marie Beauchamp, Jose Cancela

Kamera: Morgan Susser

Střih: Fernando Villena

Společnost: David LaChapelle Studios / HSI Productions / Darkfibre Entertainment Ltd. / Got Films

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Larry Berry, Tommy the Clown, Dragon, La Niña, Miss Prissy, Kevin Scott Richardson (hudební producent), Christopher Toler (Lil C), Ceasare Willis (Tight Eyez), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: trailery