Řitka Video – Poprava vojína Slovika

Brzy brzičko se v pošetce na pultech ocitne z katalogu společnosti Řitka Video původem televizní film Poprava vojína Slovika, je tedy nejvyšší čas se na tento netypický válečný film podívat trochu zblízka. Drsné vojenské drama podle skutečných událostí a Martin Sheen v roli vojáka, odsouzeného za dezerci.

Oficiální text:

Slavný hollywoodský herec MARTIN SHEEN (APOKALYPSA, seriál ZÁPADNÍ KŘÍDLO) se v tomto cenami ověnčeném dramatu poprvé setkal před kamerou se svým synem Charliem Sheenem. Společně se pokusili o co nejvěrohodnější rekonstrukci případu, který otřásl americkými dějinami.

 

Na základě původních dopisů, dokumentů i rozhovorů vznikl scénář, který působivě představuje vojína Eddieho D. Slovika – jediného muže, který byl armádou Spojených států od dob občanské války zastřelen za dezerci. Film šikovně prostřídává životopisné záběry z dob před 2. světovou válkou s drsnou realitou uvnitř armády.

 

K oficiálním informacím lze mít asi jedinou vážnou připomínku – ono „rodinné" setkání proběhne tak, že Sheen mladší se mihne na svatbě jako dítě, které ani není uvedeno v titulcích. Ovšem podoba je tak mocná, že vás vlastně ani nenapadne, že celou dobu koukáte na toho staršího…

 

A zavádějící je také tvrzení, že životopisné záběry pocházejí z předválečného období – v době, kdy se Eddie dostal z vězení a zahájil svůj civilní život, už dávno válka byla, a dokonce do ní Američané byli už zapojeni.

 

Obal tentokrát lže minimálně – jde o starší televizní film, takže nějaké 16:9 (2,35:1) opravdu nehrozí.

Film sám je velmi překvapující. Jedná se o kapitolu z válečných dějin, o které se příliš nemluví a po vysledování tohoto téměř dokumentu bude jasné, proč.

 

Úvodní sekvence je vlastně téměř finále, vrcholí přípravy na popravu. Když je napětí vystupňováno skoro na maximum, o co vlastně jde, proč se to stalo, začíná retrospektivní části příběhu.

 

Mladík, který se na podmínku dostává z vězení, kde strávil čas po „prkotinách", jako byly krádeže z hladu a opilecká bouračka kradeným autem, které ani neřídil, se pokouší žít. Šanci díky sestře najde v instalatérské firmě, kde okouzlí o pár let starší účetní.

 

 

 

Ta se stává první vypravěčkou, seznamuje nás s Eddiho zoufalou snahou být jako ostatní, mít ženu, auto, dům, a hlavně se nikdy nevrátit do vězení.

 

 

 

Přes všechny připomínky okolí se ti dva nakonec vezmou (člověka potěší, že na polské svatbě v Americe se tančí na melodii Škoda lásky). Jenže i přes jejich jistotu, že bývalý vězeň v podmínce může být v klidu, válka zavolá a i jemu dorazí povolávací rozkaz. Právě v okamžiku, kdy se nastěhují do svého vlastního bydlení…

 

Přes veškerou snahu se vykroutit nastupuje do výcviku a je odvelen do Evropy. A vypravěči se začnou střídat – někteří ho poznali jen chvíli, jiní s ním strávili víc času.

 

 

 

Všichni se shodují v tom, že nenáviděl válku, která mu ukradla vysněný život, měl panický strach a nechtěl do první linie. Manželka se za mořem marně snažila najít cestu, jak ho dostat k sobě zpět.

 

A tak nakonec když nebylo zbytí, Eddie písemně sepsal doznání k dezerci a přes varování velících důstojníků na ně trval. Jeho předpoklad, že díky tomu a díky své trvající podmínce prožije zbytek války ve vězení a po ní se dostane rychle ven, ale nevyšel.

 

Kdo byl víc překvapený? On sám, když zjistil, jak strašně ho semlela armádní mašinerie? Jeho žena, která se až 8 let po válce dozvěděla, jak vlastně „zahynul" ve válce? Porota, která třikrát hlasovala, protože nevěřila výsledku a přesto ho třikrát jednohlasně poslala na smrt? Ti kluci, kteří dostali rozkaz a místo střílení na nepřítele měli za terč jednoho z vlastních řad? Velitel, který poprvé a naposledy musel postupovat dle předpisů a připravit náležitosti od prkna s pouty pro případ kolapsu odsouzeného po černou kápi?

 

Tenhle film si svých zahraničních 80 procent určitě zaslouží, i když mu domácí diváci dávají jen 40.

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1974

Délka: 117 minut (1:56:56)

Původní název: The Execution of Private Slovik

Světová premiéra: 13. března 1974 – USA

Režie: Lamont Johnson

Námět: William Bradford Huie

Scénář: Lamont Johnson, Richard Levinson, William Link

Produkce: Richard Dubelman, Richard Levinson, William Link

Hudba: Hal Mooney

Kamera: Bill Butler

Střih: Frank Morriss

Kostýmy: Charles Waldo

Společnost: Universal TV

Natáčeno: Montréal, Québec, Kanada

Hrají: Martin Sheen (Eddie Slovik), Mariclare Costello (Antoinette Sloviková), Ned Beatty (otec Stafford), Gary Busey (Jimmy Feedek), Matt Clark (Dunn), Ben Hammer (plukovník Leacock), Warren J. Kemmerling (major Fellman), Charles Haid (Brockmeyer), Kathryn Grody (Margaret), Paul Lambert (Joe Sirelli), Jon Cedar (Holloway), Joseph George (seržant 109. Regimentu), Laurence Haddon (Piper), James Burr Johnson (NCO), Tom Ligon (Childs), Bill McKinney (seržant), Paul Shenar (Crawford), George Sperdakos (seržant McCord), William Traylor (Rossiter), Sandy Ward (Enhardt), Fred Sadoff (poručík Kramer), Ian De Voy (střelec), Jay Hammer, Lin McCarthy (předsedající důstojník), Charlie Sheen (dítě na svatbě), a další

V českém znění (2010): Michal Holán, Jolana Smyčková, Pavel Rímský, Jiří Prágr, Filip Švarc, Vladislav Beneš, Jiří Hromada, Ladislav Cigánek, Petr Oliva, Tomáš Juřička, Bohuslav Kalva, Ludvík Král, Libor Terš, Bohdan Tůma, Petr Burian, Svatopluk Šuler, Martin Zahálka, Vojtěch Hájek, Marek Libert, Kateřina Petrová ,Radka Stupková, Hana Talpová, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Zvukové stopy 

 

Obraz: podle obalu barevný PAL 16:9 (2,35:1), ovšem na disku je pouhopouhé televizní 4:3, což potvrzuje imdb.com – 1,33:1

Bonus: další DVD (upoutávky na další tituly)