Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (14. díl) – říjen 1940

První středa měsíce 6. října 2010 znamená, že vydavatelství Codi nabídne opět DVD, mapující den po dni další měsíc největšího celosvětového konfliktu minulého století – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (14. díl) – října 1940. Tentokrát ovšem za 59,- Kč, ovšem obálka hlásí jako bonus Bitvu o Británii (60 minut dosud nezveřejněných dokumentů v původním znění), tak uvidíme.

Čtvrtý měsíc pokračuje Bitva o Británii – letecká ofenzíva Luftwaffe s cílem získat vzdušnou nadvládu nad RAF, a umožnit německým kombinovaným silám vylodění na britském pobřeží – ale výsledky jsou pro Německo stále neuspokojivější. Ač byla rozbombardována řada britských měst a narušena infrastruktura, Britové jsou stále odhodlanější a ztráty Luftwaffe stále větší. Hitler nakonec 12. října od invaze do Británie ustupuje a formálně ji odloží na jaro roku 1941. Současně však nařídí urychlit přípravy na přepadení Sovětského svazu a jeho generálům je jasné, že plán Seeloewe – Lvoun se již neuskuteční vůbec.

 

Deník 1939 - 1945 

 

Stále intenzivnější jsou boje v severní Africe. Mussolini je pln optimismu a věří, že se mu podaří britská vojska porazit. Současně vydává rozkazy k přepadení Řecka a to přes nesouhlas Hitlera, se kterým se 4. října setkal v Brennerském průsmyku.

 

Hitler se ve francouzském Hendaye setkává s generálem Frankem, španělským diktátorem, který však odmítá Hitlerův požadavek na vstup Španělska do války na straně Osy.

 

 

 

Ve snaze zajistit nerušené dodávky rumunské ropy, vstupují Německá vojska se souhlasem rumunské vlády na území Rumunska. 28. října přepadají italská vojska Řecko. Hitler zuří, když mu to téhož dne Mussolini oznamuje na společné schůzce ve Florencii, ale Mussolini je přesvědčen, že Řecko vydrží italský nápor jen několik dnů.

 

Bojuje se také v Asii. Británie znovu otevírá takzvanou „Barmskou cestu“ do Číny, což si vyžádá zuřivé japonské útoky na ni. Současně Japonsko obsazuje další část Francouzské Indočíny včetně Hanoje. 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 64:42 + bonus 52:15   

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček)  

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, The Battle of Britain (dosud nezveřejněné záběry, 52:15 min, zvuk anglicky, obraz černobílý 4:3) 

 

Bonusový dokument 

 

Bonusový dokument