Europe Production – Krycí jméno: Vlk

Na pokračování Princezny Fantaghiro si budeme muset ještě chvíli počkat, vydavatelství Europe Production zatím ve čtvrtek 7. října 2010 nabídne špionážní thriller Krycí jméno: Vlk za 69,- Kč. Natočeno podle skutečné události.

Tento špionážní thriller byl natočen podle skutečného příběhu Mikela Lejarzy, agenta španělské tajné služby, který během posledních roků Frankovy diktatury v letech 1973 až 1975 infiltroval do teroristické organizace ETA pod krycím jménem VLK.

 

Jako mladý podnikatel se dostal do rozporu se zákonem a dostal na výběr – buď vězení, nebo práce agenta tajných služeb.

To on byl zodpovědný za pád čtvrtiny teroristických aktivistů této organizace včetně speciálních jednotek a některých osob na samém vrcholu organizace. Operace VLK destabilizovala tuto teroristickou organizaci v době, kdy se její akce staly dokonalým potvrzením pro nejkonzervativnější křídlo Frankova režimu, které tak přebralo plnou kontrolu a ukončilo veškeré demokratické procesy rodící se ve Španělsku.

 

 

Operace VLK překazila plán teroristů na útěk z vězení, kde byli drženi a sledováni za jejich překvapivé útoky po celé zemi. Nakonec byl ale Mikel Lejarza „VLK" zrazen vlastními lidmi, to jest španělskou tajnou službou. Když už jim nebyl tak užitečný, chladnokrevně ho hodili přes palubu.

 

To však „VLKOVI" nezabránilo v pokračování v misi, která se stala nejúspěšnější akcí proti organizaci ETA řízenou španělskou vládou. Kvůli jeho zradě ho ETA odsoudila k smrti. Celé Baskicko bylo pokryto plakáty s portrétem Mikela Lejarzy ve víře, že některý z jejich stoupenců by jim mohl dopomoci Mikela dopadnout a zlikvidovat.

Mikel musel podstoupit plastickou operaci, změnu identity a nakonec zmizel beze stopy do neznáma. Na památku, která je stále patrná, nosí s sebou členové ETA dodnes kulku s jeho jménem, připraveni ho v okamžiku setkání právě touto kulkou zlikvidovat.

 

Film byl natočen v roce 2004, režisérem filmu je Miguel Courtois. Film byl ve své zemi velmi úspěšný, získal dva Goyi (španělská verze Oscara), jednoho za střih a druhého za speciální efekty, a na další tři Goyi byl nominován.

Obrazovka z DVD 

Kolem 70 procent: Dynamický a rychlý scénář ke konci stopáže trochu ztrácí dech, přesto jde o příjemné překvapení a zajímavý počin s velmi slušným zpracováním.

Žánr: Thriller

Země původu: Španělsko

Rok vzniku: 2004

Délka: 120 minut

Původní název: El Lobo

Světová premiéra: 5. listopadu 2004 – Španělsko

Režie: Miguel Courtois

Scénář: Antonio Onetti

Produkce: Julio Fernández, Melchor Miralles, Miguel Torrente

Hudba: Francesc Generson

Kamera: Néstor Calvo

Střih: Guillermo S. Maldonado

Kostýmy: Pedro Moreno, Victoria Velázquez

Společnost: Castelao Producciones / Mundo Ficción

Natáčeno: Barcelona, Cataluña, Španělsko / Madrid, Španělsko / País Vasco, Španělsko

Hrají: Eduardo Noriega (Txema), José Coronado (Ricardo), Mélanie Doutey (Amaia), Silvia Abascal (Begoña), Santiago Ramos (Pantxo), Patrick Bruel (Nelson), Jorge Sanz (Asier), Manuel Zarzo (Matías), Fernando Cayo (Txino), Juan Fernández (velitel Palacios), Roger Pera (Mediometro), José Luis García Pérez (Mejía), Chema Munoz (Arrieta), Antonio Ferrera (Reto), Juan Polanco (Gordo), Pau Cólera (Arteaga), Jacobo Dicenta (Napia), Joserra Buruaga (Joserra), Saturnino García (Jubilado), Javier Tolosa (padre Zunzunegui), Hécotr Colomé (generál), Cristina Perales (Soto), Antonio Castro (Contreras), Antonio Onetti (seržant), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 španělsky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: Film o filmu, Fotogalerie, Upoutávka, Z naší nabídky

Bonusy