Bontonfilm – Farářův konec

V nabídce Bontonfilmu se poslední dobou objevují i premiérové kousky, v ediční řadě Nová vlna to bude v pondělí 11. října 2010 tragikomická fraška Farářův konec za 99,- Kč. Zcela vymyšlená hra ze života.

Námět z pera Josefa Škvoreckého je příběhem kostelníka, který se v podstatě pro dobro svých bližních vydává v jedné malé vesnici za faráře. Vesnice, nevědouc o tomto milosrdném klamu, jej vítá s radostí, protože do této chvíle žila bez duchovního pastýře. Příběh je inspirován skutečným případem z Orlických hor.

Obrazovka z DVD 

V jedné malé horské vsi neměli faráře. Děda, bába a mladičká matka s nemocným dítětem v náruči se proto vypravili dolů do města, aby tam novorozence dali pokřtít. V sakristii kostela nalezli kaplana. Téměř násilím ho museli přesvědčit, aby provedl požadovaný úkon. A stal se zázrak – dítěti se ulevilo. Radost a vděčnost vesničanů neznala mezí. Zazněla zde nabídka, aby s nimi kněz odešel do hor, kde je ho víc potřeba. Kdo by tehdy tušil, že jde o pouhého kostelníka, který si, převlečen do kněžského roucha, zkoušel žehnací gesta? Jelikož jde o kostelníkovo životní přání, vydává se do hor, kde ho obyvatelé přijímají s radostí.

Obrazovka z DVD 

Svérázným vesničanům přináší působení falešného duchovního prospěch. Probudí v lidech nejen činorodost, ale vede je také k zamyšlení nad životem. Ale u místního učitele, který propaguje ateistickou výchovu, vyvolá nenávist…

Obrazovka z DVD 

V roli faráře – podvodníka, který sice nemá glejt, ve skutečnosti ale knězem je, exceloval Vlastimil Brodský, a v roli kantora, jenž glejt má, opravdový učitel však není, mu přesvědčivě sekundoval Jan Libíček.

Labutí píseň vlny 60tých let, skvělá metafora a alegorie.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 98 minut (1:35:45)

Kinopremiéra v ČR: 10. ledna 1969

Režie: Evald Schorm

Pomocná režie: Josef Krameš

Námět: Josef Škovrecký

Scénář: Josef Škovercký, Evald Schorm

Dramaturgie: Alexandr Kliment

Produkce: Věra Kadlecová, Jaromír Kallista, Václav Havlík

Hudba: Jan Klusák

Kamera: Jaromír Šofr

II. kamera: Petr Čech

Střih: Barbora Lukešová

Kostýmy: Svata Sophová

Architekt: Jindřich Goetz

Výtvarník: Jan Schmid

Choreografie: Josef Koníček

Zvuk: František Fabián

Hrají: Vlastimil Brodský (Kostelník), Jan Libíček (Kantor), Jana Brejchová (Majka), Zdena Škvorecká (Anna), Josefa Pechlátová (Babička), Helena Růžičková (Hospodyně), Eva Řepíková (Dívka), Marie Landová (Dívka), Jaroslav Satoranský (Toník), Vladimír Valenta (Hospodář), Martin Růžek (Bílý biskup), Vladimír Jedenáctík (Vandrák), Guye Cheick (Černý biskup), Václav Kotva (Jan), Jiří Lír (Hejtman), Pavel Bošek (Principál), Jan Cmíral (Kovář), Jan Schmid (Dráb), Antonín Pražák (Hasič), Jiří Sýkora (Montér), Ivan Kraus (Montér), Antonín Lebeda (Děda s fajfkou), Jiří Roll (farář), Jana Synková (Dívka), Libuše Freslová (Matka), Ludmila Lebedová (Babička), Andrea Čunderlíková (Mladá maminka), Marie Rybníčková (Pozorovatelka), Pavel Landovský (Pozorovatel), Jiří Hartman (Pozorovatel), Vladimír Hrabánek (Fízl), Petr Čunderlík (Franta), Karel Hovorka (Cirkusák), Josef Škvorecký (Muž), Jiří Růžička (školák), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení titulků 

 

Obraz: černobílý PAL 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Jaroslav Satoranský, Jaromír Šofr, Pavel Taussig)

Bonusy 

Bonusové rozhovory