Hollywood Classic Entertainment – Černý tulipán

Dalších českých pamětnických filmů se na pultech asi hned tak nedočkáme, tak nám alespoň Hollywood Classic Entertainment dopřává něco málo z těch zahraničních. Ve středu 13. října 2010 v digipackové krabičce a logem Filmopolis za 99,- Kč další hrdina bez bázně a hany Černý tulipán. Muž dvou tváří: častý host šlechtických domů, ale zároveň obávaný lupič s maskou.

Píše se rok 1789 a v okolí malého francouzského městečka Rousillonu znepokojuje místní šlechtu neobyčejně odvážný maskovaný bandita přezdívaný Černý tulipán, to podle květiny, kterou po sobě nechává svým obětem. Je postrachem všech boháčů, kteří ho považují za jakéhosi Robina Hooda, který jim vyhlásil soukromou revoluci.

Zuřící markýz de Vigogne marně naléhá na neschopného a nafoukaného policejního náčelníka La Mouche, aby ho už konečně dopadl. Zatímco pro něj je Černý tulipán noční můrou, prostý lid v něm vidí mstitele bezpráví, které na nich šlechta páchá. Ač je stíhání bandity zatím bezvýsledné, protože se mu vždy podaří uniknout z nastražené léčky, La Mouche začíná mít podezření, že by jím mohl být mladý hrabě Vilém de Saint-Preux, což je sice pravda, ale nikdo tomu nevěří. Chybí mu přesvědčivý důkaz a bez něho se ho neodváží obvinit. Vilém je totiž hvězdou místní společenské smetánky. Elegantní, svůdný a okouzlující společník dam a také zábavný druh pánů.

Vilém si za nocí obléká masku a černou pláštěnku, aby pod rouškou tmy řádil v kraji jako Černý tulipán. Jedné noci se dostane do pasti, kterou na něj La Mouche nalíčil. Podaří se mu sice uniknout, policejní náčelník ho však v souboji poraní kordem na tváři a vzápětí vydá zatykač na všechny muže s jizvou na tváři. Vilémovi je jasné, že se musí na nějaký čas ukrýt. Pokud by se však příštího dne neobjevil ve společnosti, bylo by to stejné, jako by se tam objevil se zraněnou tváří. Jedinou jeho nadějí se stává jeho mladší bratr Julien, který je mu k nerozeznání podobný.

Naivní idealistický muž svého bratra bezmezně obdivuje a považuje ho za bojovníka proti šlechtické tyranii a mstitele vykořisťovaného lidu. Proto rád přijme jeho nabídku, aby se za něj vydával a pomohl mu tak uniknout ze spárů La Mouche. Potíž je ovšem v tom, že zdaleka není tak dobrým jezdcem, šermířem a dokonce ani společníkem jako Vilém. Ukáže se hned, když nasedne na bratrova koně a ten ho po pár skocích shodí, což pobaví vesničany oslavující svatbu mladé krásky Karoline a přihlížející jeho marným pokusům udržet se v sedle. Té je mladíka líto a tak mu pomůže, což ovšem nepotěší ani jejího ženicha, ani otce, zarytého republikána Plantina.

Julien se tak k La Mouchově vzteku může zanedlouho objevit ve společnosti, která netrpělivě čeká, zda se potvrdí podezření policejního náčelníka. Ten je později v noci zraněn na tváři stejným způsobem, jakým poranil Černého Tulipána a vzápětí je svými muži sám zatčen.

Julien je rozrušen zprávami o králově pokusu rozpustit sněm a zrušit práva měšťanů. Je však zklamán, když zjistí, že Vilém ve skutečnosti není žádný bojovník za spravedlnost, ale obyčejný bandita, kterému jde jen o vlastní prospěch a nemíní proti královým snahám bojovat. Proto se rozhodne, že když se za Černého tulipána mohl vydávat jednou, může v tom pokračovat. Spojí se s Karolinou, jejím otcem a jeho přáteli a společně začnou podnikat útoky proti králi a šlechtě. Podaří se jim dokonce vojsko pochodující na Paříž obrátit zpět do Marseille.

Julien je sice horlivým bojovníkem, chybí mu však bratrovy zkušenosti a tak je jednoho dne dopaden, uvězněn a odsouzen k smrti pověšením. Když se to dozví Vilém, který se právě chystá uprchnout do Španělska, probudí se v něm nečekaně bratrská láska a on se rozhodne bratra zachránit…

Hodnocení mezi 60 až 80 procenty: V šedesátých létech co se týká romanticko-dobrodružných filmů neměli Francouzi konkurenci. Akce, romantika, humor. Charizmatický hrdina, krásné ženy, dramatické souboje – co víc si přát?

Zadní strana obálky

Žánr: Akční / Dobrodružný / Historický / Komedie

Země původu: Francie / Itálie / Španělsko

Rok vzniku: 1964

Délka: 109 minut (1:48:25)

Původní název: La Tulipe noire

Světová premiéra: 28. února 1964 – Francie

Režie: Christian-Jaque

Námět: Alexandre Dumas starší (román)

Scénář: Marcello Ciorciolini, Paul Andréota, Christian-Jaque, Henri Jeanson, José Luis Dibildos, Rafael García Serrano

Produkce: Leo Cevenini, Georges Cheyko, Vittorio Martino

Hudba: Gérard Calvi

Kamera: Henri Decaë

Střih: Jacques Desagneaux

Kostýmy: Dario Cecchi

Společnost: Flora Film / Mizar Films / Méditerranée Cinéma / Ágata Films S.A.

Natáčeno: Cáceres, Cáceres, Extremadura, Španělsko / Sevilla Films, Madrid, Španělsko / Studios de la Victorine – 16 avenue Edoard Grinda, Nice, Alpes-Maritimes, Francie / Trujillo, Cáceres, Extremadura, Španělsko

Hrají: Alain Delon (Julien de Saint Preux / Guillaume de Saint Preux), Virna Lisi (Caroline ‚Caro‘ Plantinová), Adolfo Marsillach (baron La Mouche), Dawn Addams (markýza Catherine de Vigogneová), Akim Tamiroff (markýz de Vigogne), Laura Valenzuela (Lisette), George Rigaud (generál / policejní velitel), Francis Blanche (Plantin), José Jaspe, Perla Cristal, José Luis Pellicena, Enrique Ávila, Álvaro de Luna, Robert Manuel (princ Alexandre de Grasillach de Morvan Lobo), Yvan Chiffre, Lucien Callamand, Santiago Ontanón, a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,20:1)

Bonus: žádný