Amercom – Hercule Poirot DVD 47

Po zmatku s distribucí reedice a řádné edice minulý týden přišel na pulty od Amercomu v pondělí 11. října 2010 (zřejmě opět některých trafik) 47. disk řady Hercule Poirot. Disk je k mání za 69,90 Kč. DVD obsahuje tentokráte opět jeden film, a to nové zpracování klasiky Vražda v Orient-expresu. Po zpracování s A. Finneym z roku 1974 máme možnost porovnat, jak se s tímto tématem „popral“ dvorní Hercule Poirot David Suchet. 

Hercule Poirot se musí z Istanbulu urychleně vrátit do Londýna a díky svému známému na poslední chvíli dostane lůžko ve slavném Orient-expresu. Skladba spolucestujících je neobvykle různorodá – lůžkovým vozem do Calais jedou např. ruská kněžna Dragomirovová se svou německou komornou, britská guvernantka Mary Debenhamová či švédská misionářka Greta Ohlssonová. Další z cestujících, bohatý Američan Samuel Ratchett, nabídne Poirotovi horentní sumu za svou ochranu, ten však odmítne. V noci vlak uvázne ve sněhové závěji a ráno je Ratchett ve svém kupé nalezen mrtev, brutálně ubodán mnoha ranami nožem. detektiv je přesvědčen, že vrah je stále ve vlaku… 

 

Za výše zmíněným zpracováním v hodnocení poněkud zaostává, ale pouze o pár procent. Zatím jsem celý film neviděl, ale David Suchet je, jak se z kousků zdá, opět jedinečný – a v jeho podání je jasně patrné rozpolcení v závěru, kdy Poirot vědomě lže místnímu policistovi (kdo zná, ví, o čem mluvím, kdo nezná, nechť se nechá překvapit).

 

Pro příznivce dabingu Petra Kostky či rozšířenějšího Jaromíra Meduny mám ale špatnou zprávu. Vzhledem k tomu, že film je nový a ještě neběžel v naší televizi, není k němu zatím k dispozici české znění, a tak si můžeme vychutnat Porota v originále s českými či polskými titulky nebo s polským lektorem.  

 

 

 

A mimochodem, závěrečné titulky filmu poznamenala drobná chybka – Američan se nejmenuje Rachett, ale Ratchett. 

 

 

 

Žánr: Krimi

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 2010

Délka: 89 minut

Původní název: Poirot: Murder on the Orient Express

Režie: Philip Martin

Námět: Agatha Christie

Hrají: David Suchet (Hercule Poirot), Toby Jones (Samuel Ratchett), Brian J. Smith (Hector Macqueen), David Morrissey (John Arbuthnott), Jessica Chastain (Mary Debenham), Steward Scudamore (Concierge), Serge Hazanavicius (Xavier Bouc), Eillen Atkins (princess Dragomiroff), Suzanne Lothar (Hildegard Smith), Denis Menochet (Pierre Michel), Barbara Hershey (Caroline Hubbard / Linda Arden) a další

 

Lokalizace disku

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:  

 

Zvuk: stereo 2.0 anglicky, polský lektor

Titulky: česky, polsky 

 

Nastavení 

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: žádný