Bontonfilm – Deváté srdce

Bontonfilm v ediční řadě, věnované režisérovi Juraji Herzovi, pokračuje ve čtvrtek 14. října 2010 jeho další (ne)pohádkou Deváté srdce za 99,- Kč.

Hrůzostrašná pohádka o potulném studentu, smutné princezně, zločinném astrologovi a čisté lásce…

Fanfarónský potulný student Martin přichází do sídelního města. V hostinci se dozvídá o podivném panovníkovi a jeho dceři, princezně Adrianě, která trpí podivnou nemocí. Ve dne je duchem nepřítomná, v noci odchází neznámo kam.

Aby se vyhnul vězení za nezaplacení útraty, přihlásí se jako devátý dobrovolník – rozhodne se princeznu uzdravit. K tomu mu pomáhá plášť, který dostal od kouzelného dědečka v hostinci. Netuší ale, že princezna je v moci zločinného astrologa, který se udržuje při životě elixírem z krve devíti lidských srdcí…

Hororový příběh Deváté srdce natáčel Juraj Herz v téže době a ve stejných základních dekoracích jako pohádku Panna a netvor. V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů Tajemství Ocelového města a Kočičí princ.

 

Juraj Herz kdysi v televizi říkal, že když nechtěl v 70. letech točit prokomunistická díla, točil radši pohádky. Natočil tehdy dvě – a obě se umístily na předních příčkách festivalu hororových filmů v Madridu…

 

Už dlouho nebyl důvod rozhrnout prach v archivu. Nyní nadešel ten správný čas. Vytahuji časopis Kino, ročník XXXIV., číslo 12 ze 12. června 1979, kde na straně 6 o natáčení informuje Jaroslav Vokřál:

Odpolední slunce se propalovalo větvemi stromů za oknem. Juraj Herz ležel tváří ke zdi, vlasy a límec pyžama mu vyčnívaly pod dekou. Na plechovém stolku měl rozečtenou Parabolu záměru, brýle, pomeranč a propisovačku, jak si dělal poznámky. Posadil jsem se stejně tiše jako stín záclony na stěně za postelí. Nechtěl jsem ho budit, říkali, že má co nejvíc spát. Dostal zabrat, když točil dva filmy najednou.

Juraj Kukura hraje astrologa Aldobrandiniho, který potřebuje deváté srdce. Ukáže chudince princezně broušený flákón s esencí, získanou z hrobky faraónů, a osm nádob – v každé tepe jedno srdce a krev odkapává do baňky. Jedno srdce zde zatím chybí; ale potom vyrobí elixír, bez něhož by nežil už tři sta padesát let Když ucítí, že ho opouštěli síly, stačí jediná kapka…

Tam, v podzemním království, kde smrtelník za vteřinu zestárne o celý den, měla bledá zlatovlasá princezna Adriena navždycky zůstat. Usadili ji ve spánku na křeslo, kolem létal černý havran, po útlých rukou jí pobíhaly krysy a kolem zlaceného anděla se líně ovíjel velký had. Osm mládenců už zahynulo, když se ji sem pokoušeli sledovat, aby ji zachránili.

Devátý mládenec je student. Pozoruje na tržišti kočovné loutkáře, zalíbí se mu jejich Tončka, a pozve ji do hostince. Tak začíná pohádkový příběh filmu Deváté srdce, který se zrodil v hlavě básníka Josefa Hanzlíka.

Hezká loutkářka s pomněnkovýma očima přivede všechny hladové komedianty s sebou, toulavý student Martin objedná bažanty, sluky, kachny a mladé husičky, na zapití pivo jako křen, ale na zaplacení má jen hrst knoflíků místo zvonivých stříbrných. Četníci by ho pověsili, ale on se vykoupí jinak – souhlasí, že zachrání princeznu.

 

V království se totiž děje právě to, o čem kočovní loutkáři na tržišti hrají. Proto je vyženou, protože jsou nepohodlní. Jejich principál s tváří Dona Quijota naříká hlasem urozené panny: „Jsem nějakou černou magií zakleta a nikdo mě mého trápení zbaviti nedokáže…" Dlouhými prsty současně ovládá nitě a dráty, poškubává popraskanou hlavou udatného rytíře a hlubokým hlasem vzápětí odpovídá: „Půjdu, i kdybych z toho měl třeba funus míti." Co si takový pohádkový hrdina vezme do hlavy, to se také stane. V tom je celý princip. Pohádka, to je naděje, její světlo v nás zůstává, přestože samotným historkám rychle odrůstáme.

Když jsem se ptal Juraje Herze, jak bude Deváté srdce (a zároveň Pannu a netvora) natáčet, řekl: „Úplně stejně jako ostatní filmy. Zdá se mi nesmyslné dělat to jinak. Film pro děti se od filmu určeného dospělým liší námětem, ale ne způsobem, jak ho natočit. Děti jsou pozornější než my a nedají se oklamat. V podstatě půjde o to, abychom zvolili tři odlišné formální přístupy a přitom je dokázali sjednotit. Deváté srdce, to jsou tři základní prostředí – opravdový svět tržiště s komedianty, dekadentní zjemnělý svět velkovévodského zámku a panské kamarily a přízračné, morbidní podsvětí astrologova paláce se síní času.

Juraj  Kukura jako astrolog se mi stále zdál moc krásný. Pleš už měl, pihu jsme mu udělali, nevěděl jsem už co, a pak on sám přísel s tím, že bude šilhat. Bolela ho z toho hlava, protože musel vydržet celý záběr, někdy hezky dlouhý, ale hlavně nevěděl, kam jde, protože to při šilhání nedokázal odhadnout…"

 

Astrologovy šilhavé oči posloužily i jako orientační body pro značky na matnici, kdy v závěru zloduchova tvář na plátně během několika vteřin hrůzně zestarala, kdy se propadlo maso a šilhavé bulvy poulivě uvízly v prázdné lebce, a i ty se potom vytratily, aby zůstaly jen bílé kosti.

Juraj Herz se na posteli otočil a usmál se, když mě uviděl. „Pročs mě nevzbudil? Já tady spím celé dny, protože nemám co dělat…"

Od té doby uplynulo již pár měsíců. Deváté srdce se začíná hrát v našich kinech a režisér Juraj Herz natáčí další film…

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1978

Délka: 88 minut (1:28:12)

Kinopremiéra v ČR: 1. dubna 1979

Režie: Juraj Herz

Pomocná režie: Zeno Dostál

Asistent režie: Eva Truchlá

Námět: Josef Hanzlík

Scénář: Josef Hanzlík, Juraj Herz

Dramaturgie: Marcela Pittermannová

Produkce: Karel Kochman, Petr Prejda, Petra Havlínová, Věra Lukášová

Hudba: Petr Hapka

Kamera: Jiří Macháně

II. kamera: Viktor Růžička

Střih: Jaromír Janáček

Kostýmy: Irena Greifová

Architekt: Vladimír Labský

Výtvarník: Stanislav Pavlík

Výtvarná spolupráce: Jan Švankmajer, Eva Švankmajerová

Zvuk: František Černý

Hrají: Ondřej Pavelka (Martin), Julie Jurištová (Adriena), Josef Kemr (otec Toničky), Juraj Kukura (hrabě Aldobrandini), František Filipovský (šašek), Přemysl Kočí (velkovévoda), Josef Somr (hejtman), Lubomír Černík (policejní rada), Václav Lohniský (hospodský), Jan Přeučil (převozník), Augustín Kubán (převozník), Karel Effa (komorník), Růžena Rudnická (velkovévodkyně), Vladimír Jedenáctík (flašinetář), Juraj Herz (astrolog), Zdeněk Černý (Josífek), Miro Grisa, členové souboru varieté Jung, Miroslav Svoboda (šlechtic), Jiřina Koucká (komorná), Jan Cmíral (lokaj), Zdeněk Srstka (komediant), Anna Maľová (Tončka), Miroslav Buberle (podomek), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

 

Titulky 

 

Obraz: barevný 4:3

Bonus: žádný