Amercom – Velké bitvy historie (19. díl) – Little Big Horn 1876

Vydavatelství Amercom chystá další titul ediční řady Velké bitvy historie a ve čtvrtek 14. října 2010 opravdu vyšlo opět ve fólii společně zatavené DVD a kniha Little Big Horn 1876 za 99,90 Kč.

Pár předběžných informací jako vždy z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 13 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD. Dříve uváděný pojem obsáhlý dokument dostává poslední dobou nový rozměr, DVD nese dokument "dlouhý" celých 22 minut.

Bitva u Little Big Hornu 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Little Big Horn – 1876 – Vítězství Indiánů nad kavalérií Spojených států

Dvacátý pátý den měsíce června roku 1876 bylo na kopci v jižní Montaně zabito 210 vojáků ze sedmého regimentu kavalérie U. S. armády. Spolu s nimi byl zabit i jejich velitel, George Armstrong Custer.

 

Šest a půl kilometru proti proudu řeky leží více než čtyři sta vojáků. Všichni zahynuli rukou Indiánů z kmene Siouxů a Čejenů během bitvy u Little Big Hornu. Taktické vítězství kmenů obývajících Velké pláně Severní Ameriky ale ze strategického hlediska nakonec přivodilo jejich porážku. Pro Američany byla tato poslední bitva generála Custera učebnicí selhání.

 

Po vydání doplňme:

Velitelská rozhodnutí – Bitva u Little Big Hornu  

Smrt George Armstronga Custera a více než poloviny mužů 7. jízdního regimentu v údolí říčky Little Big Horn dne 25. června 1876 se stala nejen jednou z nejznámějších válek s indiány, ale také jednou z nejlegendárnějších epizod celých amerických dějin. Díky tomuto filmu se ocitente v roli indiánského vůdce Šíleného koně a s pomocí detailního rozboru jeho rozhodnutí poznáte příčiny i následky největšího a zároveň posledního vítězství původních obyvatel Ameriky nad ozbrojenými silami Spojených států amerických.

Kniha Little Big Horn 1876 – Custerův poslední boj (Little Big Horn 1876 – Custer´s last tsnad) je z roku 1995, autorem je Peter Panzeri a ilustroval Richard Hook. Překlad Mgr. Jiří Hutečka, Ph.D. 96 stran jako vždy. Předkládaná studie do detailu rozebírá největší a zároveň poslední vítězství původních obyvatel Ameriky nad ozbrojenými silami Spojených států amerických. Custer bez ohledu na rozkazy nadřízených sledoval stopu vedoucí k rozsáhlému indiánskému táboru, a aniž by se zdržoval zjišťováním počtu nepřátel, rozdělil svou jednotku do tří částí a zaútočil. Ve výsledném zmatku přišel o život sám Custer i více než polovina jeho podřízených.

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 22 minut (21:54)

Původní název: Command Decisions: Battle of Little Big Horn

Společnost: History Channel

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný