Bontonfilm – Podfu(c)k

Bontonfilm v pátek 22. října 2010 v ediční řadě Cinema Club – Fun nabídne krimikomedii Podfu(c)k za cenu 99,- Kč. Já mám diamant, ty máš prachy, on má zbraně – všichni mají smůlu…

Guy Ritchie, scénárista a režisér filmu „Sbal prachy a vypadni“, je tu s dalším mistrovským kouskem. Podfu(c)k – to je drsný i legrační film o zpackané loupeži diamantů, vyvedeném irském cikánovi, ze kterého se vyklube prvotřídní ranař…a taky o hodně temperamentním psovi.

Dva začínající boxerští promotéři bez licence Turek s Tommym a jeden z místních nejodpornějších padouchů a ilegální promotér v jedné osobě Brick spolu uprostřed zločineckého podsvětí naplánovali předem domluvený boxerský zápas bez rukavic.

Brick má svou práci rád a rozumí jí – šestnáct prasat sežere mrtvolu rozřezanou na šest dílů za chvíli a je jedno, jestli šlo o nepohodlného svědka, nebo boxera, který se nenechal knokautovat ve čtvrtém kole, jak bylo domluveno.

Obrazovka z DVD

Mezitím banda lupičů převlečených za ortodoxní židy přepadne brusírnu drahých kamenů, odkud si odnesou šestaosmdesátikarátový diamant, který pak kurýr Franky Čtyřprsťák veze přes Londýn do New Yorku svému šéfovi Avimu. V Londýně chce koupit revolver od ruského gangstera Borise, ten však ví, co Franky převáží a chce mu diamant ukrást. Ví o jeho gamblerské vášni a naláká ho právě na onen nelegální boxerský zápas.

Obrazovka z DVD

Turek pošle svého parťáka Tommyho a mohutného boxera George, aby od cikánů koupili karavan. Ten se však okamžitě po uzavření obchodu rozpadne. V následné potyčce cikánský boxer Mickey snadno vyřídí George, což dostane Turka do potíží, protože boxer měl nastoupit do ringu na zápas, jehož výsledek byl předem domluven s mocným gangsterem Kruťasem.

Zatímco Turek přemluví Mickeyho, aby nastoupil do ringu místo George, Avi se dozví, že se Franky chystá na boxerský zápas a chce si vsadit. Aby zabránil nejhoršímu, vyrazí se svým strážcem Rosebudem do Londýna.

Obrazovka z DVD

Kruťasovu sázkovou kancelář se chystají přepadnout černošští překupníci Solomon a Vincent, které najal Boris. Mají počkat, až dorazí Franky a sebrat mu kufřík. Přestože akce nevyjde tak, jak by měla, podaří se černochům získat kufřík. Marně však chtějí po Borisovi půlku z ceny diamantu.

Zatímco Mickey v ringu poruší dohodu a svého soupeře knokautuje, čímž dostane Kruťase do značných potíží, Boris chladnokrevně zastřelí Frankyho, který jediný však znal číselnou kombinaci k zámku kufříku.

Obrazovka z DVD

Kruťas navíc zjistí, kdo přepadl jeho sázkovou kancelář a se svými zabijáky oba černochy dostane. Ti mu slíbí, že pokud je nechá naživu, získají pro něj ukradený diamant. Jenže vzápětí se jim dostane na stopu zabiják Tony, který pracuje pro Aviho. Od nich se dozví o Borisovi. Zatímco všichni zuřivě pátrají po diamantu, Kruťas zuří, když uslyší Mickeyho podmínky pro nový zápas. Nechá zlikvidovat Turkův kšeft a podpálit Mickeyho karavan, ve kterém uhoří jeho milovaná matka. Mickey je zoufalý, ale nakonec přijme Kruťasovy podmínky.

Není divu, že v tomhle zápase o diamant veliký jako vyražené oko brzy nejde o vítězství, ale o holé přežití. Ale pátrání po diamantu i boxerský zápas se blíží k finále, které leckterého ze zainteresovaných hodně překvapí.

Atak na 90 procent: Správná americká směsice všech možných žánrů a herců. Rychlé, drsné, zafuckované.

Žánr: Thriller /Krimi

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2000

Délka: 99 minut (1:38:34)

Původní název: Snatch

Světová premiéra: 23. srpna 2000 – Velká Británie

Kinopremiéra v ČR: 16. listopadu 2000

Režie: Guy Ritchie

Scénář: Guy Ritchie

Produkce: Michael Dreyer, Stephen Marks, Peter Morton, Angad Paul, Sebastian Pearson, Taha Ali Reza, Trudie Styler, Steve Tisch, Matthew Vaughn

Hudba: John Murphy

Kamera: Tim Maurice-Jones

Střih: Jon Harris

Kostýmy: Verity Hawkes

Společnost: Columbia Pictures Corporation / SKA Films

Natáčeno: Bethnal Green Town Hall, Bethnal Green, Londýn, Velká Británie / Bethnal Green, Londýn, Velká Británie / Hatton Garden, Clerkenwell, Londýn, Velká Británie / Jester’s Amusement Arcade, West Ealing, Londýn, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Oaklands Agricultural College, St Albans, Hertfordshire, Velká Británie / Perivale, Middlesex, Velká Británie / Pinewood Studios, Iver Heath, Buckinghamshire, Velká Británie / Streatham Hill, Streatham, Londýn, Velká Británie / The Jolly Gardeners, Lambeth, Londýn, Velká Británie

Hrají: Benicio Del Toro (Franky Four Fingers – Čtyrprsťák), Dennis Farina (‚Cousin‘ Avi Denovitz), Vinnie Jones (Bullet Tooth Tony – Korunka), Brad Pitt (Mickey O’Neil), Rade Serbedzija (Boris ‚The Blade‘ Yurinov- Břitva), Jason Statham (Turek), Alan Ford (Brick Top), Mike Reid (Doug ‚The Head‘ Denovitz – Hlavička), Robbie Gee (Vinny), Lennie James (Sol), Ewen Bremner (Mullet), Jason Flemyng (Darren), Ade (Tyrone), William Beck (Neil), Andy Beckwith (Errol), Jason Buckham (Gary), Mickey Cantwell (Liam), Nicola Collins (Alex), Teena Collins (Susi), Sorcha Cusack (matka O’Neilová), Sam DOuglas (Rosebud), Adam Fogerty (Gorgeous Goerge), Stephen Graham (Tommy), Chuck Julian (Michael), Dave Legeno (John), Jason Ninh Cao (Charlie), Paul O’Boyle (Patrick), Jimmy Roussounis (Paulie), Sidney Sedin (Pauline), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný