MagicBox – Matrix

Na některé filmy se čeká, zda díky své veleznámé předloze obstojí, či ne. Některé naopak působí jako zjevení. Magic Box vystřídal hobití trilogii v plánech v sobotu 23. října 2010 za 199,- Kč filmem Matrix, u něhož snad lze tvrdit, že se nakonec bohužel také stal první částí trilogie. Svět z jiného pohledu. Každodenní svět je realita? Na pultech až od úterý 26. října 2010.

Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď.

Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson. A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady, aby se mu to povedlo: dobré přátele a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech.

Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná?

Svět je podvod, propracovaný klam překroucený všemocnými stroji umělé inteligence, která nás ovládá.

Matrix. Kultovní film, s nímž do té doby neznámé duo bratrů Wachovských zcela dobylo nejen filmový svět. Prvotní nápad byl skutečně geniální: co když život, který žiji já, ty a všichni lidé kolem ve skutečnosti vlastně vůbec není? Co když jsou města, vesnice, příroda, všichni lidé kolem, naše trápení, slasti a radosti pouhou iluzí, vjemy vytvořenými uměle pomocí strojů, které lidstvo téměř vymýtily z naší planety? Kde člověk není žádným pánem tvorstva a vládcem zeměkoule, ale pouhým pohonem, baterií? Baterií pro stroje?

Po dechu ale diváci v kinech nelapali jen kvůli příběhu, ale – a to možná především – kvůli jeho zpracování. Dech beroucí choreografie bojových scén. Vizuálně dokonalé efekty. Extrémně vzrušující akce. Slavná technika „bullet time". To vše bylo jednoduše nevídané a naprosto převratné. Čtyři „techničtí" Oscaři (zvuk, střih, střih zvukových efektů a vizuální efekty) byli tedy samozřejmostí.

Keanu Reeves a Laurence Fishburne vedou boj za osvobození lidské rasy v Matrixu, kybernetickém thrilleru, který budete chtít sledovat znovu a znovu. Příběh, napsaný a režírovaný bratry Wachowskými, se vám dostane pod kůži.

Film, který vám vezme dech, se dočkal dalších dvou pokračování, animovaného doplňku, byl nesčetněkrát parodován a stal se jedním z hlavních inspiračních zdrojů nejen pro filmové odvětví.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA / Austrálie

Rok vzniku: 1999

Délka: 136 minut

Původní název: Matrix

Světová premiéra: 31. března 1999 – USA

Kinopremiéra v ČR: 5. září 1999

Režie: Andy Wachowski, Larry Wachowski

Scénář: Andy Wachowski, Larry Wachowski

Produkce: Bruce Berman, Dan Cracchiolo, Carol Hughes, Andrew Mason, Richard Mirisch, Barrie M. Osborne, Joel Silver, Erwin Stoff, Andy Wachowski, Larry Wachowski

Hudba: Don Davis

Kamera: Bill Pope

Střih: Zach Staenberg

Kostýmy: Kym Barrett

Společnost: Groucho II Film Partnership / Silver Pictures / Village Roadshow Pictures / Warner Bros. Pictures

Natáčeno: Austrálie / Nashville, Tennessee, USA / San Francisco, Kalifornie, USA

Hrají: Keanu Reeves (Neo), Laurence Fishburne (Morpheus), Carrie-Anne Moss (Trinity), Hugo Weaving (agent Smith), Gloria Foster (Oracle), Joe Pantoliano (Cypher), Marcus Chong (Tank), Julian Arahanga (Apoc), Matt Doran (Mouse), Belinda McClory (Switch), Anthony Ray Parker (Dozer), Paul Goddard (agent Brown), Robert Taylor (agent Jones), David Aston (Rhineheart), Marc Aden (Choi), Ada Nicodemou (Dujour), Denni Gordon (kněžka), Rowan Witt (hlupáček), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky, chorvatsky, srbsky, slovinsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: HBO First Look: Film o filmu, Sleduj Bílého králíka a vezmi si Červenou pilulku, tak zažiješ vice záhadných a nepochopitelných bonusů, Filmografie