DVD HIT – Bent

Po smršti listopadových titulů DVD edice se pojďme podívat, co chystá InterSonic v obálkách DVD HIT. V ediční řadě Svět festivalů s číslem 26 to například bude Bent už také za 69,- Kč. Spolu jsou naživu. Jeden bez druhého mrtví. Vyšlo v pondělí 25. října 2010.

Film jako svou prvotinu natočil britský herec Simon Mathias. Předlohou se stala divadelní hra spoluautora scénáře Martina Shermana, která slavila úspěch na pódiích newyorské Broadwaye, hudbou snímek doprovodila skladatelská hvězda Philip Glass.

 

Mick Jagger 

Na počátku druhé světové války měla berlínská dekadentní smetánka možnost scházet se v podzemních homosexuálních, lesbických a transsexuálních podnicích a kabaretech. Jejich návštěvníkem byl i gay Max, který sice žije se svým přítelem, tanečníkem Rudim, ale je to přelétavý hejsek, libující si v náhodných známostech na jednu noc, v alkoholu a kokainu. Svoboda menšin ale měla brzy poznat sílu nacistické tyranie.

 

Po střetu s gestapem na nevázaném večírku v berlínském domě transvestity Grety utíká Max společně se svým přítelem do lesů. Avšak ani zde není v bezpečí. Brzy je chycen a po jízdě vlakem smrti ho čeká vězeňský mundúr a vytetované číslo na ruce v koncentračním lágru Dachau. Díky židovskému původu ale může na pruhovaných hadrech nosit "jen" Davidovu žlutou hvězdu. Naštěstí proto, že i zde byli Židé stále víc než růžovým trojúhelníkem ocejchovaní homosexuálové. Ty čekala automatická smrt.

 

Nicméně i za ostnatými bylo možné poznat cit. A díky němu Max konečně pochopil, pro co stojí za to žít.

V britském komorním válečně-milostném dramatu režiséra Seana Mathiase excelují Clive Owen a Lothaire Bluteau, ve vedlejších rolích se zde také mihnou Mick Jagger jako transvestitní zpěvačka Greta, Ian McKellen, Jude Law, Rachel Weiszová a další hvězdy. Snímek obdržel ceny na festivalech v Cannes a Gijónu.

Mezi 70 až 80 procenty: Vypjaté drama plné přesvědčivých hereckých výkonů. Sugestivně podaná cesta do nenávratna.

Zadní strana obálky 

Žánr: Drama / Válečný / Romantický

Země původu: Velká Británie / Japonsko

Rok vzniku: 1997

Délka: 100 minut (1:40:04)

Původní název: Bent

Světová premiéra: květen 1997 – Francie (Cannes Film Festival)

Režie: Sean Mathias

Námět: Martin Sherman (divadelní hra)

Scénář: Martin Sherman

Produkce: Hisami Kuroiwa, Dixie Linder, Christian Martin, Sean Mathias, Sarah Radclyffe, Martin Sherman, Michael Solinger

Hudba: Philip Glass

Kamera: Yorgos Arvanitis

Střih: Isabelle Lorente

Kostýmy: Stewart Meachem

Společnost: Arts Council of England / Ask Kodansha Company Ltd. / Channel Four Films / NDF Inc.

Natáčeno: Dalmellington, Ayrshire, Skotsko, Velká Británie / Londýn, Velká Británie / Tring, Hertfordshire, Velká Británie

Hrají: Clive Owen (Max), Brian Webber (Rudy), Nikolaj Coster-Waldau (Wolf), Jude Law (Stormtrooper)), Gresby Nash (číšník), Suzanne Bertish (polo-žena, polo-muž), Mick Jagger (Greta), David Meyer (gestapák), Stefan Marling (kapitán SS), Richard Laing (esesák), Crispian Belfrage (tesák), Ian McKellen (strýc Freddie), Johanna Kirby (mumlající žena), David Phelan (flákač v parku), Peter Stark (stráž ve vlaku), Lothaire Bluteau (Horst), Rupert Graves (důstojník ve vlaku), Charle Watts (stráž ve vlaku), Holly Davidson (děvče ve vlaku), Rupert Penry-Jones (stráž na cestě), Paul Kynman (desátník), Paul Bettany (kapitán), Wayne McGregor (choreograf), Geraldine Sherman (prostitutka), Rachel Weisz (prostitutka), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

 

Zvukové stopy 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávky na další tituly na začátku disku, trailer