Hollywood Classic Entertainment – Doly krále Šalamouna

Před nedávnem se u animovaného vydání s logem Blesku mohli bavit mladší diváci, nyní Hollywood Classic Entertainment nabídne verzi hranou. Ve středu 27. října 2010 v ediční řadě Filmopolis za 99,- Kč vychází sestřih televizní minisérie Doly krále Šalamouna. Podle klasického příběhu H. Rider Haggarda. Největší poklad, který kdy člověk poznal, největší dobrodružství, které kdy prožil.

Allan Quatermain se před lety rozhodl vzdát se svého života v Africe poté, co jej zradil nejlepší přítel Bruce McNabb. Teď se však vrací ve službách krásné Elizabeth Maitland, jejíž otec byl v Africe unesen domorodým kmenem. Elizabeth chce s Quatermainovou pomocí otce najít a vyměnit jej za drahocenný svitek, na němž je vyznačena cesta k legendárnímu pokladu krále Šalamouna. Jejich nebezpečnou misi však sleduje i McNabb, jenž chce získat svitek za každou cenu a pomstít se Quatermainovi…

 

A totéž jinými, rozmáchlejšími slovy:

Archeolog Samuel Maitland je při výpravě do Afriky zajat Twalou, despotickým králem kmene Kuakuanis. Ten od něj chce získat mapu vedoucí k legendárním dolům krále Šalamouna, kde je údajně ukryt nejen ztracený poklad nesmírné ceny, ale také bájný kámen, který jeho majiteli umožní ovládnout všechny kmeny. Maitland však mapu nemá, protože ji poslal své dceři Elizabeth do Anglie. Když znepokojená žena dostane od otce dopis se žádostí o doručení mapy Twalovi, rozhodne se obrátit na otcova dávného přítele, známého dobrodruha Allana Quartermaina. Ukáže mu otcovy poznámky s tím, že pokud se dostal do nějakých potíží, chtěla by ho najít a pomoci mu. Allan se před časem vzdal života dobrodruha a opustil svou milovanou Afriku, aby se mohl postarat o svého dospívajícího syna, kterého už léta neviděl.

 

Touhu po dobrodružství však má v krvi – a protože je právě ve finanční tísni a současně také v depresi, protože rodiče jeho zemřelé manželky se mu syna pokoušejí ukrást jako jeho noví opatrovníci, souhlasí, že za slušnou odměnu, která by mu dovolila o syna se postarat, doprovodí krásnou Elizabeth a jejího přítele kapitána Gooda do Afriky. A to přesto, že legendu o ztraceném pokladu zná natolik dobře, aby věděl, že nikdo vlastně neví, jestli legendární místo opravdu existovalo, že ti, kdo se do pátrání pustili, se nikdy nevrátili a také co se šušká – že totiž ten, kdo poklad objeví, bude možná nejbohatším člověkem světa, ale zcela určitě bude prokletý. Pro Allana a jeho kolegu Sira Henryho však žádná výzva není dost velká nebo dost nebezpečná, takže zanedlouho vyrazí malá výprava do Afriky, aby vyměnila mapu za život Samuela Maitlanda.

 

Pod vedením neocenitelného domorodého průvodce Umbopa, který má také své vlastní dobře skrývané záměry, se vydávají napříč Afrikou, během dlouhého putování jsou však původní plány záchranné výpravy zmařeny a Quartermain rozhodne, že to nejlepší, co mohou v dané situaci udělat, je pustit se do pátrání po ztraceném pokladu sami. Pátrání je plné nebezpečí, protože v patách mají Sergeje, fanatického nacionalistu a oddaného agenta ruského cara, který je odhodlaný zmocnit se ztraceného pokladu pro svého cara a svou vlast. A co je horší, průvodcem Sergejovy bandy se stává bývalý Allanův parťák Bruce McNabb, zkušený průvodce a stopař, který se dozvěděl o cílu výpravy a chce se nejen sám zmocnit legendárního bohatství, ale současně se pomstít Quatermanovi, se kterým má nevyřízené účty. Je přitom ochoten zabít každého, kdo se mu postaví do cesty. Nikdo v tu chvíli netuší, že to největší nebezpečí ještě neukázalo svou tvář.

V zahraničí kolem 60 procent, u nás necelých 50: Dobrodružná pohádka pro děti, výprava mizerná, herci jakbysmet. Plakát je dobrodružnější než celé dlouhé hodiny sledování.

Zadní strana obalu 

Žánr: Akční / Dobrodružný

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2004

Délka: dle dostupných zdrojů 240 minut, dle dostupného obalu 169 minut

Původní název: King Solomon’s Mines

Světová premiéra: 6. června 2004 – USA

Režie: Steve Boyum

Námět: H. Rider Haggard

Scénář: Steven H. Berman, Adam Armus, Nora Kay Foster

Produkce: Greig Buckle, Robert Halmi Jr., Larry Levinson, Nick Lombardo, Russell D. Markowitz, Stephen McLaughlin, Michael Moran, Therese Ryan, H. Daniel Gross

Hudba: Mark Kilian, Daniel Licht

Kamera: William Wages

Střih: Craig Bassett

Kostýmy: Dianna Cilliers

Společnost: Enigma Pictures / Hallmark Entertainment / Larry Levinson Productions / RTL / Silverstar Productions

Natáčeno: Kapské město, Jižní Afrika / Knysna, Western Cape, Jižní Afrika

Hrají: Patrick Swayze (Allan Quatermain), Alison Doody (Elizabeth Matilandová), Roy Marsden (kapitán Good), John Standing (Dr. Sam Maitland), Gavin Hood (Bruce McNabb), Sidede Onyulo (Umbopa), Ian Roberts (Sir Henry Curtis), Nick Boraine (Ivan Fleekov), Hakeem Kae-Kazim (Twala), Lesedi Mogoathle (Gagool), Godfrey Lekala (Khiva), Mesia Gumede (Ventvogel), Langley Kirkwood (Sergei), Morne Visser (Petre), Robert Whitehead (Bitter), Nkhensani Mlondzo (Foulata), Ronald France (britský úředník), Graham Hopkins (Austin), Douglas Bristow (Bushell), Errol Ballentine (Praytor), Anthony Blommestein (Harry Quatermain), Keketso Semoko (Mooma Tuussee), Lynne White (Adele Morrisová), David Sherwood (Earl Morris), Lawrence Mwakanna (Kraal Tribesman), Japan Mthembu (M’Lenge), Michael Richard (barman), Danny Keogh (opilec), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: žádný